Már rohad szét minden

A mi élő lelkiismeretünk és dokumentáló kinyújtott karunk, Hadházy képviselő ezúttal tucatnyi folyami jachtot talált, amelyek a Tiszán ringatóznak voltaképp majdnem mindenkitől elfeledve, hogy alig is használták őket eddig is. Békanyálas vízen ülnek ezek a jachtok, kotyognak, mint elhagyott csolnak, amelyeket azért vettek – szándék szerint legalábbis -, hogy dolgozó népünk majd azon grasszáljon a Tiszán föl s alá Kis Grofót hallgatva és alapvető élelmiszert szlopálva. Egy ilyen jacht egyként alkalmas kisebb tanulmányi kirándulásra acélos tekintetű ifjaknak, vagy kurvázni kokózva, mint van rá mintánk. És filmünk is.

Az azonban már a kezdetekkor bizonyos volt, hogy nem Béla bátyámék fognak rajta vircsaftozni, amikor a kedves vezető a nyolcvanat elutalja nekik. Ezeknek a jachtoknak már a vásárláskor determinált volt a jövőjük. Azt nem tudni, ki és mennyit akasztott belőlük, de láthatóan ezt a feladatot beteljesítve sorsuk immár a romlás, szép lassan fognak elrohadni elfeledve egy rossz kor emlékeként. Hangunk mindettől ez alkalommal melankolikusan rezonál, ahogyan a látott jövőből tekintünk vissza a mostani jelenre. Ez pedig kedveseim akkor már a múlt lesz. Itt álltok velem együtt, mint valami időutazó.

Aztán így bóklászunk indák és fényes, páncélos, ízelt bogarak között, alattuk felfedezve egy-egy elhagyott stadion, templom, kétméteres kilátó, lombkoronasétány vagy ilyen jachtok nyomát. Valamikor majd, belátható, de számunkra tán meg nem élhető jövőben dudva, muhar és gaz veri fel a felcsúti stadiont is. És még számosat vagy éppen számtalant szerte a szétrabolt, kifosztott és lebutított országban. Mint egy olyan kor mementóját, amelyik évtizedekre vagy évszázadra határozta meg egy nemzet sorsát parkolópályára téve azt. Vagy inkább visszataszítva valami jövő nélküli bamba múltba.

Az épületek ennek csak mementói lesznek, egy múló hóbort romjai, amikor az azokat létrehozó hatalom megy a történelem szemétdombjára, ami jövő szintén törvényszerű, ha ezt most nem is tudják, illetve, ha nem akarják tudni. Ez a hatalom az, amelyik megerőszakolt egy egész társadalmat. Épített dokumentumai azok a stadionok, amelyekre szerves fejlődés híján szükség nincsen, olyan városokba, olyan futballcsapatoknak épültek és épülnek, amelyeket csak ennek a kornak a mesterséges pénzpumpája tart életben, s ennek múltával minden szét fog esni. A csapat is, a stadion is, mégpedig a determináció és nem a libsik bosszúja miatt.

Ugyanez a sors vár az ezerszámra épülő templomokra, amelyekre társadalmi igény nincsen. S ha majd egy másik, a saját korára tisztán néző társulat ül majd a nyakunkra, akiket mégis felszabadítóként fogunk üdvözölni, s az ide is ok és indok nélkül ömlesztett milliárdokat elapasztja, a templomokat is benövi az erdő, mert nem lesz, aki fönntartsa őket. Akkor fog megmutatkozni, mekkora rájuk a társadalmi igény, mert ennyi hívő nincs, nem volt és nem is lesz, a XXI. század ugyanis véletlenül sem a mindig hivatkozott Szent István kora. Itt rakéták vannak meg számítógép, s bár az Ómagyar Mária siralom gyönyörű, de nem aktuális.

Ha egészen profánok akarunk lenni, akkor arra hívnánk fel a figyelmet, hogy ahogyan a tiszai jachtokra, a vallásra sincsen piaci igény. És bár tűnjön bármekkora istenkáromlásnak is, vagy egyenesen máglyára való eretnekségnek, ennek hiányában az egyház sorsa is nyílegyenes. Ma csupán azért virul, mert az állam lélegeztetőgépen tartja. S ha már ez a fordulat előkerült, ezt is tárgyiasíthatjuk, mert azok is ezerszám rohadnak, illetve a beléptetőkapuk is, amikért Dájcstomi nem felelt, de már nem is fog. És még mennyi példát hozhatnánk, amelyek már most abban a stádiumban vannak, amiben az egész ország lesz, ha ezek eltakarodnak.

Ezt a helyzetet pedig a lerohadás szakszóval fösthetjük le leginkább. Az akkumulátorgyárak még meg sem épültek, de mire meg fognak lelket és környezetet megmérgezve, már elszáll fölöttük az idő és a rohanó technológia. Ezek funkciója a kínai vasúttal és Paks II-vel nem egyéb, mint a nyüszítő túlélés, annak a demonstrálása, hogy kies hazánk még úgy ahogy életben van, holott már régen nincsen. Fecseg a felszín és rohad a mély. Bármennyire is lehangoló, de csak idő kérdése, hogy szétessen minden, amikor majd a nulláról kell kezdeni az építkezést, és ennek az árát is mi fizetjük. Illetve inkább a szerencsétlen utódaink.

Az oligarchák, a felpumpált sajtójuk, az államegyházuk, egyáltalán minden életképtelen az állami csöcs nélkül, aminek már most is apad a teje, de még úgy ahogy csordogál, ami rossz kép, de legalább látványos. Mindeközben pedig – és ez a legsajnálatosabb – ordítva szidják és gyűlölik azt, aki az országot a megsemmisüléstől egyedül megmenthetné. Nincs már menedék, egyedül vagyunk immár. Magányosak lettünk, s ha már melankólia, akkor ideillőn a drága Marquez szavaival zárunk, mielőtt elsodor a szél: „az olyan nemzetségnek, amely száz év magányra van ítélve, nem adatik még egy esély ezen a világon.”

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Már rohad szét minden
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Ezekben a raktárban rohadó beléptetőkapukban, szuszogtatógépekben, tiszai lakóhajókban értelmet keresni teljesen felesleges. Csak azért került ezekre a „biznicekre” sor, hogy a közpénzlopás le legyen „papírozva”. Amúgy elég tanyasi, prosztó módon. Mert egy vak, kar nélküli ÁSZ ellenőr is körülbelül fél nap alatt megállapíthatná a bűncselekményt, és megtalálhatná a felbujtókat. Ami csak azért nem történik meg mert az orbán maffia homokot szórt a jogállamisági fogaskerekek közé. Amire még a legelvetemültebb fideszdrukker se mondhatná, hogy nem bűncselekmény, államellenes cselekedet. Persze ettől még mondja, mert ostoba és érthetetlen módon vállalják a cinkosságot a hatalmat csalással bitorlókkal, még akkor is ha az egészből hasznuk nem keletkezik, de káruk nekik is annál inkább.

    Amúgy ez a tiszai hajós bullshit kudarca előre látható volt. Mert ki az a hülye, aki heti 400 ezerért kimegy oda szúnyogokat etetni? A pecázás meg sokkal gazdaságosabban kihozható ennél.
    Szóval, valakik ezzel is jól átszabták az adófizetőket, börtönben meg senki. Főleg, hogy ilyen „ötleteket” magán tőkéből kellene megvalósítani, nem közpénzből.

  2. kovacs_ugynok szerint:

    Ja és igen, kedves un. ellenzék!

    Tessék szépen benyújtani az orbán ellen a konstruktív bizalmatlansági indítványt, és Hadházyt megjelölni az utódjának! Vagy rendezzünk e témában népszavazást?

    Jobb helyeken, ennél sokkal kisebb bűnökért is bukni szoktak a kormányok. Ha meg nincs egy pártnak többsége, akkor az egész parlament is. Ami itt ugye nem áll fenn, mert a fideszes képviselők bármikor tudnának másik miniszterelnököt választani. Ha nem lennének az orbán maffia zsebében. Ami már magában is államellenes bűncselekmény. Tehát? Mi a megoldás? Az orbán kormány nem maradhat, az nem opció! :/

  3. abramovics szerint:

    a dajcs féle beléptetőkapukat a karmelitával szemben az út másik oldalán lévő építkezésnél használják szerintem. a melósok ugyanis csak és kizárólag beléptetőkapukon keresztül tudnak bemenni az építkezésre.
    ahogy mész fel kocsival a várba a lánchíd felől, az utolsó kanyarban a karmelita előtt, a jobb oldalon tisztán látható, bár kordonok mögé rejtették, de valahol be kell menni a melósnak, így látszik a cucc a takarásban.
    fotót is készítettem róla

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda

    Nekem a kisgömböc jut erről az eszembe 🙃
    Valóban tudás, tehetség, és szorgalom nélkül lopták szét az országot . Amíg lehetett fenntartották annak az átkozott Brüsszelnek a pénzéből, most meg csak lesnek mint a borju mert a hazudozáson, a lopáson, meg az uszításon kívül segghülyék mindendenhez..
    A dolgozókat pedig fizetni kéne, a gépeket javítani, a piacon meg a román, szerb, lengyel stb konkurenciával megküzdeni.
    A grófoknak a régi világban legalább volt annyi esze, hogy nem nagyon szóltak bele az intézők dolgába. Dee ezek azt hiszik a lopott vagyon, okossá is tette őket, így belepofáznak a szakmába. Így lett a miskolci vasutfelújítás világbajnok selejt, meg egyáltalán minden ezért megy tönkre.
    Azért nem gondolnám, hogy koldusbotra jutnának egyhamar, annyi eszük azért van, hogy elöbb a birkákat küldik a vágóhídra..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum