Arcán a gyűlölet

Kilenc éve, decemberben a trafikosok tüntettek (ácsorogtak) a Kossuth téren a hidegben, miközben a parlament langymelegében az akkori bátrak a megélhetésük ellehetetlenítéséről döntöttek. Úgy emlékszünk a trafiktörvényre, hogy már el is feledtük, trafikosok már nincsenek, a hangjukat és az életüket eltemették az évek, Lázár haverjai pedig azóta rakják a milliárdokat a zsebeikbe. Már akkor is egymás mellett ült a parlamentben Orbán és Semjén, és a szavazás előtt, alatt, után jóízűen zabálták azt a csokit, amit az akkori megalázottak azzal a könyörgéssel küldtek be nekik, hogy ne tegyék tönkre az életüket.

De megtették minden szívfájdalom nélkül. Kilenc éve már jól benne jártunk a NER-ben, túl voltunk az Alaptörvényen, annak az asztalán, túl a nyugdíjak elrablásán, amit szintén megadóan és halkan tűrt a társadalom. Akkoriban kezdett szárba szökni a mára tébollyá fokozódó kereszténykedés, de militarizmus még nem volt, a rezsim még nem tombolt teljes valójában, és csak sejtettük, ami mára valósággá vált. Bimbózott csupán a diktatúra, ami immár kiteljesedett, akkor még nem mondta ki azt Orbán, amit pár napja igen, hogy a „demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága”.

S mivel emlékszünk arra, amire ő maga hívta fel a figyelmünket, hogy ne azt nézzük, amit mond, hanem, amit csinál, így is teszünk. Sajnálatosan azonban a cselekedeteiből is az tűnik elő, amit a szavaival elmond, hogy tényleg marhaság a demokrácia, úgymond le sem szarja őfőméltósága, mert egyáltalán nem foglalkozik azzal, amit a tömegek óhajtanak. Egy dolog a lényeges, amit Orbán akar. Hogy mit miért akar, arról lehet vitatkozni, hogy mennyi az előre megfontolt aljasság, és mennyi a bosszú abban, amit az aktuális bátraival megszavaztat, az bizonytalan. De a végeredményt tekintve talán mindegy is.

Mintha állna az idő vagy körben forogna. Tegnap is tüntettek a parlament előtt, mint hajdan a trafikosok, csak most épp a tanárok, arra kérve a falakon belül lévőket, hogy ne szavazzák meg az életüket és az oktatást tönkretevő „státusztörvényt”, holott az eszükkel tudták, erre semmi esély sincs. De a szívük vitte őket előre. A trafikosok – aztán előtte és azóta még mennyi társadalmi réteg – legyalulását lehetett szimpla gazdasági kérdésként (vö.: lopás) kezelni, a tanárok ügye azonban ennél bonyolultabb, nem véletlenül nyerte el a második keresztségben a „bosszútörvény” nevet, ami arra utal, hogy meg kell büntetni őket.

Hogy semmi egyéb eredője nincs az egésznek, mint az, már túl nagy volt a szájuk, az elégedetlenségükkel és engedetlenségükkel túl messzire mentek. Mondhatni, fellázadtak Orbán akarata ellen, s mint az közkeletű, ez főben járó bűn, és az ilyen vétség után nincs kegyelem. Legendák keringenek arról, vezérünk milyen pitiáner ügyekben bokszolta ki, hogy ő győzzön, lefordítva, hogy az legyen, amit akar. És az is tudható, ha netán nem ekként alakulnak a dolgok, akkor soha el nem feledőn képes a bosszúállásra, amit Iványi Gábor sorsa példáz a legjobban. Veszélyes alak az ilyen, és nem egy ország élére való.

Nem oda való azért sem, mert abban az interjúban, amelyben a demokráciáról fejtette ki a már említett és lehangolóan veszélyes nézeteit, azt is megkérdezték tőle, nem zavarja-e, hogy nagyon sokan diktátornak tartják. Mire életünk megrontója és megnyomorítója azt felelte, egyáltalán nem, mert akik így vélekednek róla, azok nem az ő szavazói. És ezen a ponton tárult fel előttünk Orbán félelmetes világa, ami az, aki nincs vele, az ellene van, illetve igen nagy valószínűséggel számára nincs is. Ha pedig mégis, akkor ellenség, akit, illetve akiket el kell taposni, ki kell iktatni, mert zavarják az életét.

Ezen a szemüvegen keresztül nézte az ember tegnap az arcát ott a parlamentben, amit megült, illetve amire kiült a gyűlölet. Bosszútól égő szem, lefittyedő ajkak és mindent megsemmisíteni akaró tekintet. S ha 2014-ben még valami joviális mosollyal zabálta föl a trafikosok csokiját és vele az életét is, tegnap, amikor padlóra küldte a pedagógusokét, egészen más látszott rajta. Az, hogy legszívesebben őket is, az ellenzéket is, az odakinti tüntetőket is, tehát mindenkit, aki neki ellentmondani merészel vagy mást akar, mint ő, legszívesebben eltüntetne a föld színéről. S amikor azt vesszük észre, hogy egyre durvább a rezsim, akkor ez van benne.

Orbán a több mint egy évtizedes uralma alatt óhatatlanul eljutott a korlátlan hatalom azon fokára, amikor már egy csöpp ellentmondást sem tűr. A pártján belül sem, a társadalomban sem, innen fakad, hogy az a többség, aki nem rajong érte, ellenségként jelenik meg, akiken így vagy úgy bosszút kell állni (Budapest és az ellenzéki vezetésű városok, illetve azok lakossága). Most a tanárok, előbb mások, aztán később aki még él és mozog. Orbán kivégzi az országot, s hogy nem járnak hajnalban a fekete autók, annak csak az az oka, hogy Európa közepén, s névleg benne ülünk. De ha kivezet onnan, akkor az Isten irgalmazzon nekünk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Arcán a gyűlölet
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Olyat nem mondhat egy ország vezetője se, hogy ő a rá szavazók érdekeit képviseli azok ellenében akik nem rá szavaztak. Itt mindenki fizet adót, nem opció az adófizetés, hogy tetszik-e a kormány vagy nem. Így az ország vezetőinek kötelességüknek kéne lenni minden magyar érdekeit. Az csak csepp az orbán alkalmatlanságának a tengerében, hogy pofátlanul háborút visel a rá nem szavazó magyar állampolgárok ellen.

    Az meg egyenesen undorító ahogy itt mindenki helyezkedni próbál, kuncsorogni az orbán kormánynál, meg könyörög mit tegyenek vagy ne. Rá kéne már ébredni, hogy a dagadt és bandája van-e értünk, vagy fordítva! Ha meg az utóbbit gondolják, akkor lehet takarodni a hatalomból, aztán választunk helyettük mást. Amihez az sincs kőbe vésve, hogy csak 4 évente lehet. Főleg, ha folyamatosan, csalással maradnak hatalomban, ez bármikor elzavarhatóvá teszi őket. Azt szokták erre Vasban mondani, hogy tartós tejet már ne vegyél. Ez politikára lefordítva, törvényeket már ne hozzál B+!

    Lehet idealizmussal (vagy bilibe lógó kézzel) vádolni, de aki ilyet tesz, az még nem fogta fel hogyan kellene egy demokráciának működni, és megfelel neki a jelenlegi helyzet. Valóban ez kell nektek? Nekünk? :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      Ja, és a politika nem fodbal. Nem szurkolunk a pártoknak, és főleg nem nézzük el nekik, hogy balfaszok a politikai „pályán”. Bármennyire is szeretne szurkolókat csinálni a szavazóiból az orbán. Aki fodbalszurkolóként tekint a fideszre (vagy a többi pártra) az agyilag nagyon komoly kihívásokkal küzd, és a vigyorgóban lenne a helye, nem a szavazófülkében 4 évente! :/

  2. Jane Doe szerint:

    A miniálnok grandpitiáner bosszúállását Iványi Gábor mellett a Gyurcsányra, mint országellenségre ráuszított fideszcsürhe csaholása mutatja, ugyanis sose tudja sem elfelejteni, sem megbocsátani Gyurcsánynak, hogy egy nyilvános TV-vitában felmosta vele a padlót.
    No, ez csak adalék a mentális állapotához, az országot másért tette élhetetlenné.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Itt nem az Orbán a kérdés .
    Itt az a kérdés hogy én mi a f@szt keresek még itt ?? 🙃

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Szerintetek olvassák a túloldalról is ?
    Mit gondolnak a vasi nagymenők ?
    Hogyan néznwk a tanárjaik szemébe ??
    Tanár Úr, elárultuk magukat ?!
    Köszönjük Ágh, köszöszönjük 5.zsolt Köszönjük Hende, köszönjük, Gyopáros.
    És Attila, akinek az anyukája tanító volt. Te is annak tanultál a Berzsenyiben.
    Tudod, innen üzem :
    SZÉGYElD A POFÁD .
    Én szégyenlem helyetted..

  5. kovacs_ugynok szerint:

    Az ukránok jól látják a dolgokat:
    „Az ukrán Focus részletes cikkben foglalkozott azzal, a magyar kormány hogyan használja fel bel- és külpolitikai eszközként az ukrajnai háborút, és milyen hatással van ez Ukrajna és Magyarország viszonyára. Következtetésként arra jutnak, nem Magyarország Ukrajna ellensége, hanem Orbán Viktor és kormánya, így vele szemben kell ellenségesen fellépniük, nem pedig a magyar néppel szemben. Ugyanis, mint fogalmaznak, „Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad”.”
    https://index.hu/kulfold/2023/07/05/haboru-orosz-ukran-konfliktus-ukrajna-magyarorszag-orban-viktor-diplomacia/

    Van a cikkben még sok más igazság is.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Ja és igen! Az orbán és a kormánya leszerepelt, és le kellene váltani!

  6. Medve Béla szerint:

    Bár régóta követem Rezeda blogját, eddig nem szóltam hozzá.
    Nem értem a magyar társadalmat.
    Az elmúlt 13 évben nincs olyan réteg, akibe ne rúgott volna bele orbán.
    Mégsincs jolalitás senkiben,senki érdekében sem.
    Nincsenek 100-200-300 ezres tüntetések, a társadalom alszik, érzéketlenek az egyedinek tűnő problémákra, pedig azok a rendszer gazságaira (és a társadalom érzéketlenségére) alapozva működnek.
    Így ladarálják ezt a népet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum