De ki pucolja majd az ablakot?

Amikor Novák nacsasszony megbukott, mindenki (sokan) szinte elégedetten és együttérzően konstatálta, nem kért magának lakást (házat), ami az elcseszett törvény szerint járna. Milyen visszafogott, mennyire szerény ez a mi Katikánk, ilyen volt a közvélekedés, így a történet már kezdett olyan irányba haladni, hogy áldozatnak tekintsük, és az összes bűnét elfeledjük, mint akit velünk együtt ledarált a rendszer.

Érdekesen van huzalozva az ember – már aki nem figyel oda a tartásra -, mert abban a pillanatban, amikor Orbán lelökte őt az erkélyről, szinte már nem is számított, hogy „elnöksége” röpke ideje nem volt egyéb, mint utazási bakancslistájának kipipálgatása azzal a fűszerrel, hogy mindeközben a NER aljas eszméit dicsőítette és terjesztette szerte a világban, és már csak ezért sem érdemelne bocsánatot.

De mondom, esendők vagyunk. Megadó lélekkel nézegettük azt a jelenséget, ami Novák Katalin, s ahogyan a könyörtelen idő rakta egymásra az élet rétegeit, az is kezdett kiesni a likacsos agyunkból, honnan jött, s hová ment, illetve a jelek szerint még tart ma is. Látva szenvedni őt, szinte háttérbe szorult a malomkeréknyi narancsos fülbevalója, de az az aljas kijelentése is, amelyben hálát adott a sorsnak, hogy nem rosszul fizetett irodista.

Viszont az említett fülönfüggő eredményezte azt is, hogy ilyen irodista (illetve lesajnált tanár) már soha ne is legyen, momentán azonban nem tudjuk, mi a terve az életével a semmittevésen kívül. Elődei közül olyik tárogatózik, a másik kamu alapítványok milliárdjait szórja, azaz, megtalálták, miként űzzék el azt az unalmat, ami azután telepedett rájuk, hogy már nem volt mit aláírni, azaz, nyugdíjba vonultak, mint töltőtollak.

Novák, ha házat nem is, titkárságot viszont igényelt. Egyenesen három titkára (titkárnője) van külön-külön Dunára néző ablakú irodákkal, és nem tudjuk, mi a feladata az általunk fizetett irodistáknak akkor, ha amúgy a főnökük (Novák) egyáltalán nem csinál semmit. Mert nem tudjuk mivel foglalatosodik, miért utaljuk neki az adónkból a sokmilliós fizetést, ami tetemes ahhoz, hogy a sebeit nyalogassa. De tán depressziós is lehet. Vagy valami ilyesmi.

Hogy a mindennapos dolgok, a háztartás vezetése, vagy az ablakpucolás, amit régebben oly ügyesen csinált seggtörlővel és a kamerába meredve, hogy szóval már ezek sem mennek, nemhogy sós stángli sütése a pápa bácsinak, vagy a hóhányás. Mert ilyen is volt, mint emlékezhetünk, két kenuzás közben. Mert azzal kell szembesítselek én nyájasom, hogy a három, egymás körmét reszelgető titkár mellett „gazdaasszonyt” is fizetsz a nacsasszonynak.

Ez a feudális NER-szóhasználatot lefordítva nem egyéb, mint házvezetőnő, ha máshonnan nézem, akkor meg cseléd, aki a háztartást viszi, bevásáról, szendvicset készít vagy ablakot pucol. Illetve ki tudja, milyen feladatokat kaphat, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ugyan lakást (házat) nem, de ilyen cselédet igényelt a nemzet Katikája, amit a magunk részéről bízvást nevezhetünk delikátnak, mert ilyen eddig még nem volt. De most már van.

Ezért van az, ha netalán elgyöngülve netán a megbocsátó sajnálat szemüvegén keresztül néztük volna megénekelt hősünket, akkor ez most huss, messzire szállt, hogy soha vissza ne térjen. Arra leltünk bizonyságot ugyanis, hogy ezek szerint, akit a NER füstje megcsapott, elkezdett dőzsölni úgymond a földi jóban és a kiváltságokban, az erről nehezen mond le, ami viszont irritálja a nyomorgókat. Azért, mert nyomorognak, neki viszont fizetik a szolgát is.

Kínunk azonban valahol röhejes is, mert a rendszer adja önmaga karikatúráját, eufemisztikusan – és feudálisan – gazdaasszonynak nevezi a házvezetőnőt. Hogy ez véletlen-e, vagy tudatos, hogy ne vonyítson fel hangosan a tömeg, az momentán nem ismeretes. Az azonban igen, hogy a gazdaasszony hangalak általában azt a képzetet kelti, mint aki hajnalban megfeji a tehenet, majd az elkészült túrót meg tejfölt kiviszi a piacra.

Nováknak biztosan nem ilyenje van, de ezek után kíváncsiak lennék arra, milyenje van neki. Sőt, és nem utolsó sorban arra is, hogy nagy bánatában miképp jutott eszébe, hogy neki kell egy efféle, hogy süldőlány korában is ehhez volt szokva. Illetve, mit gondol, az a szolgálat, amit Orbánnak tett, még mennyi ellentételezést kíván, és végül, de korántsem befejezve, miért véli úgy, hogy ezt is nekünk kell fizetnünk. Nem futja tán a nyugdíjából, vagy mi van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “De ki pucolja majd az ablakot?
 1. Yeti szerint:

  Élete végéig jár neki minden – no mármost, ki tudhatja, meddig az addig?
  Más meg(a többség) élete végéig helóta marad.
  Átlagban már jók lehetünk.
  Pedig ellenirányban remélik az időt.
  Az egyik, hogy örökké így legyen, a másik meg – ja az is, egy kis közmunkát is milyen lelkesen elfogadnak.

 2. kovacs_ugynok szerint:

  Mondjuk, ha megkérdeznének, én biztos nem fizetnék ezeknek az orbáni kinevezett kesztyűbáboknak egy fillért se (forintot se). Remélem, hogy a maffia bukása után ezt is meg fogják kérdezni! De ha nem kérdezik, csak megvonják tőlük a ki nem érdemelt juttatást, az is rendben lesz.

 3. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Megkockàztatom, hogy az idiòta 64 fogù fülbevalò, mèg azok utàn is nyalja a Führere seggèt, hogy koncnak kdobatta a Sàndor palatàbòl.. Habàr ha a bukott elnôkôket, ès a regnàlòt is beleszàmìtjuk elèg komoly logisztika kell az idõbeosztàshoz.
  Ìgy viszont èrthetõvè vàlnak titkàrnõk feladata is. Ès kõnyõrgõm, szegèny hogyan takarìtana kèt nyelvcsapàs kôzött ?? 🤪🤪🤣

 4. Kiss Erika szerint:

  10 hónap utazgatás, tehén ajándékozás , aláìrt mindent, amit elé toltak . Ezeket tudja felmutatni. Kirúgták, mint alkalmatlant, a feladatára érdemtelent ( jó, jó balek volt ) és ezek után élete végéig alsó hangon havi tìz milliò ft- ba kerül? Hát hülyék vagyunk mi ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum