Magyar külügy, magyar belügy

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá.” – Ez Szijjártó Péter, Magyarország külügyminiszterének magvas gondolata, amiben benne van ezeréves keresztény Magyarországunk története egészen, különös tekintettel a Horthy-korban való kijegecesedésre, miszerint ahogy a magyar külügyminiszter, úgy a kormányzó oldal és az úgynevezett magyar elit pökhendi, ostoba és lekezelő mindenkivel szemben, és a saját hülyesége miatt mindig a vesztes oldalra áll. Onnan átkozza a győzteseket.

Mint kitetszik, újra helyzet van Pressmann nagykövet és Szijjártó külügyminiszter, s ami ezzel egyenértékű, Magyarország és az USA között. Ha a futsaloson múlna, újra hadat is üzenne a tengeren túlra, mint tette azt az az ember, akinek a korszakába most visszaájulnak. Ilyenre azonban nincs módja. Marad tehát a szavakkal vívott tankcsata, amelynek egyik fejezetét idéztük külügyminiszterünk szájából, s nem azért, mert annyira szép volna, hanem mert mintapéldája annak, amilyen a Fidesz és a belőle sarjadzó Szijjártó Péter maga. Stílusában, moráljában és gondolatiságában egy útszéli kocsma félrészeg, kötözködő alakja, s most már igazából nem is az a baj, amit, hanem, ahogyan mondja a tankönyvüket.

Ilyen az összes. Ha belegondolunk, mind ezen a nyelven és hangon beszél Kövértől Vargáig, Orbántól Bayerig, amelyikük csak megszólal, csak úgy teszi, mintha a seggéből rángatta volna elő az egész világot. Mindennek azonban oka van, s azok mi vagyunk – illetve a nyáj -, akik egyfolytában rájuk szavazunk, mert úgy tűnik, ez tetszik nekünk. És ez így is van sajnálatosan, ahogyan nézi az ember a reakciókat, amelyek ilyen helyzetek után születnek. Dolgozó népünk felettébb elégedett az útszéli stílussal, nyugtázza, hogy – akármelyik nagypofájú – na, jól megadta neki, magam sem tettem volna másképp. Így talál egymásra nagy szerelemben a prosztóság fent és lent. A prosztók országa lettünk, a barbároké.

Ady Bandi újra zokogna, mi pedig az ő nyomán tesszük ugyanezt. De nézzük kicsit magát az ügyet, amit onnan kezdünk el, hogy mi egy nagykövet feladata. A tankönyvek szerint az, hogy küldő országa érdekeit képviselje a fogadó országban, ezek szerint tehát nem az, mint ahogyan Szijjártó képzeli, hogy himzőszakkörökön dicsőítse Orbánt, mint tette az Pressmann nagykövet elődje, a Cornstein nevű, aki arról volt nevezetes, hogy trumpista lévén el volt ájulva a mi egyetlenünktől. Változnak az idők, változnak a hatalmi viszonyok, amihöz ezek szerint kies hazánk és annak prosztó vezetése alkalmazkodni nem tud. Mint kitetszik, arra képes, hogy az anyjába küldjön mindenkit, aki a fasiszta politikájával nem ért egyet.

Ez nem diplomácia, de még csak nem emberi együttélés. Ez valami egészen más. Hogy Szijjártót mint embert a futsalon és Kis Grófón kívül mi nem érdekli, az az ő nyomora. Hogy külügyminiszterként ebből a készségből fakadóan mit és hogyan nyilatkozik, az viszont az egész nyüves ország, és annak lakóinak baja. Pressmannak egyébként az volt a gondja, hogy a magyar fasiszták a náci Putyin kottájából játszanak, erre válaszolta Szijjártó azt, amit. A nagykövet viszont egyetlen visszafogott mondattal tette helyre, miszerint „Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa térképét, nem tartjuk csupán magyarországi belpolitikai fejleménynek”. A különbség itt látszik a felszínen, de a mélyben nagyobb.

Szijjártó ugyanis még az emlegetett hőbörgésében elővette a másik szokásos fideszes mantrát, ami az, ezek meg akarják mondani nekünk, hogyan éljünk a saját hazánkban. Pressmann erről már korábban elmondta a visszafogott álláspontját, amikor kijelentette, a diplomáciai partnerek (Szijjártó) mindig azt feltételezik, hogy én genderkérdésről akarok velük beszélni. „Ilyenkor mindig félbeszakítom őket, és azt mondom: nem, én a Putyinhoz fűződő viszonyról akarok beszélni. Folyton a kultúrharcról akarnak beszélni, mi viszont a szomszédban zajló igazi háborúról akarunk.” – Erről volna szó, erről tereli Szijjártó és az összes többi a figyelmet az utánozhatatlanul bunkó stílusban és módon. Ráadásul ordítva.

Mint kitetszik, itt kultúrák különállásáról volna szó, hogy az egyiknek volt gyerekszobája, a másiknak nem, az egyikük beszélgetni és megegyezni akar, a vele szemben álló mimagyar pedig csak leordítani a fejét. Megint csak ahhoz a szomorúsághoz jutunk, hogy a piszkos, gatyás bambákat látjuk a gémeskúttal a háttérben, de ezen már nem lehet segíteni. És itt van még az időtényező. Hogy Szijjártó már túl régóta van a hivatalban, amit lehetett úgymond, már mindent kihozott belőle, az összes keleti despotánál járt ujjongva, ahol őt így szeretik, másutt pedig, mint kitetszik, nem annyira. Ideje volna a váltásnak, ami azonban nem következik be, mert ő az ideális a feladatra. Amikor megszólal, Orbánt magát halljuk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum