Más kávéház – 300 milliárdért spejzoltak Angliában (magyar vereség után frissítve)

A minapi válogatott szereplésünk után ajánlom szíves figyelmükbe újólag az alábbiakat, tán gondolatokat ébreszthet a magyar futball-valóságról. Egyszerűen ez a különbség, semmi több. Szar helyből szar foci fakad, másutt másképpen zajlanak a dolgok.
640england-hungary
Falcao, a kolumbiai futballzseni a Mancehster Unitedbe igazolt. Na és? Na és: a Telegraph című napilap beszámolója szerint a huszonnyolc éves dél-amerikai, aki a szezon végéig kölcsönben erősíti majd a Vörös Ördögöket, heti 346 ezer fontot (137,7 millió forint) keres majd. A Telegraph számításai alapján ez napi 49 és fél ezer fontot jelent (19,7 millió forint), percenként pedig 34 fontot (13 532 forint). Falcao a képzeletbeli trónról éppen csapattársát, a kapitány Wayne Rooneyt taszította le, aki legutóbbi szerződéshosszabbításával heti 300 ezer fontos fizetést kapott. Mindezek a számok nekem – meg szerintem a magyar labdakergetők számára is – felfoghatatlanok, ez egy másik világ.
640falcao
De történt még érdekesség az idei átigazolási időszakban, például az, hogy mennyi pénzt költöttek el játékosra Európának azon a felén, ahol a labdarúgóklubok labdarúgóklubok. Az angol Premier League-ben kedden éjfélig tartott az átigazolási időszak – másutt egy nappal korábban zárult -, ám a transzferek jelentős része időben megköttetett, s egyébként is magasan nyerte a szigetország a kiadási versenyt. 835 millió euró, mintegy 331 milliárd forint értékben vett játékost az élvonal húsz csapata (a magyar kormány 100-120 milliárdból tervezi megújítani a Puskás-stadiont, ebből a lóvéból tehát nagyjából három kijönne). A Manchester United egymaga több mint 200 millió eurót költött el, még úgy is, hogy Radamel Falcaót most épp kölcsönben szerezte meg. Könnyen ugrálnak – tehetjük hozzá -, még a tavasszal kötöttek szerződést két szponzorral csupáncsak egymilliárd euró értékben, szerintem velük kéne megépíttetni Paks II-őt.

A kontinensen a második legtöbbet a Barcelona költötte, ami részint a nyár legdrágább klubcseréjére, Luiz Suárez 81 milliós vételárára vezethető vissza, valamint arra, hogy a katalánok azt is szem előtt tartották: kilátásban van, hogy kizárják az egyesületet a következő két átigazolási időszakból. Az uruguayi eladása megnyitotta a pénzcsapokat Liverpoolban is, a vörösök 168 millió invesztáltak erősítésekre. A ligák közül a spanyol lett a költekező-bajnokság második helyezettje 425 millió euróval.
640REU_2099253suarez
A tíz legdrágább átigazolás a 2014/15-ös szezonban
Név Honnan Hova Ár (millió euró)
1. Luis Suárez Liverpool Barcelona 81
2. James Rodríguez Monaco Real Madrid 80
3. Ángel di María Real Madrid Manchester United 75
4. David Luiz Chelsea PSG 50
5. Eliaquim Mangala Porto Manchester City 40
6. Diego Costa Atlético Madrid Chelsea 38
7. Alexis Sánchez Barcelona Arsenal 37,8
8. Luke Shaw Southampton Manchester United 37,5
9. Ander Herrera Athletic Bilbao Manchester United 36
10. Romelu Lukaku Chelsea Everton 35,36

A tíz legtöbbet költő klub
Klub Kiadás (millió euró)
1. Manchester United 215
2. Barcelona 174
3. Liverpool 168
4. Real Madrid 136
5. Atlético Madrid 123
6. Chelsea 118
7. Arsenal 108
8. Manchester City 73
9. Róma 64
10. Dortmund 60
640
Ezen a szemüvegen keresztül is nézhetjük saját bejáratú aranylábúinkat, és látjuk bénakacsaságuk egyik okát. Illetve nem tudni a sorrendet: azért kacsák, mert csórók, vagy azért csórók, mert kacsák. Ez most már minden életbölcsesség foglalata, amin a Közgép sem segíthet. Falcao egyedül megeszi az egész bagázst reggelire.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum