Háború, napszemüveg, bicikli

Volt egy vasárnapi posztja doktorminiszter urunknak, amelyben tizenhétszer szerepelt a háború szó. Ha most őt emiatt papagájnak neveznénk, akkor nem tudni, megsértődhetne-e, mert emlékszünk Svejk dilemmájára a fogdavagonban, ahol azt a kérdést tette fel, joga volna-e az őt őriző katonának fölhúzni az orrát, ha pézsmapocok elnevezéssel illetné. Ezek komoly dilemmák, mert meghatározzák két ember viszonyát, és épp emiatt azon gondolkozunk el, Orbán Viktor egyáltalán méltó-e a papagáj titulusra, vagy valami rosszabb annál.

Kiderült egyébként, hogy ebben a háború-béke dichotómiában a Fidesz – s ami vele egylényegű – Orbán ellenfele már nem csak Brüsszel, hanem Washington, az ENSZ és a NATO is, tehát kompletten majdnem az egész világ. Innen nézvést válik ha nem is érthetővé, de legalábbis megmagyarázhatóvá az ötös számú tagkönyv kirohanása a „nyugat” ellen, amely az ő olvasatában maga a Sátán, aki ellen meg kell küzdeniük. Van azért ebben némi népmesei elem, de ennyire azért ne legyünk megengedőek a tébollyal szemben.

Egyébiránt, mint az én nyájasaim is tapasztalhatják, ha csak nem szemellenzővel, füldugóval élik mindennapjaikat, az egész országban bömböl a háború szó és annak folyományai, mert a Rogán-művek úgy gondolja, ha 2022-ben bevált, akkor most is jó lesz. Azon nem lepődünk meg immár sok évtizedes tapasztalat alapján, hogy arról egy rohadt szó nem esik, mit is kezdenének a győzelmükkel, már arra sem futja, mint régen, miszerint folytatják. Helyette van ez a háborús üvöltés, hogy beleremegnek a bércek. Mindez azonban elég savankás.

Mondhatni, uncsi. Unalmas, mégpedig annyira, hogy alig is hallatszik, olybá tűnik, hogy Neria népe úgy megcsömörlött ettől, mint Pelikán gátőr kölkei a töpörtyűtől. Egyetlenünk Facebook-oldalán, ahol fáradhatatlanul jelennek meg ezek a háborús opusok, már alig lehet felfedezni a rajongást, helyette túlnyomó többségben a jó édes anyukájába hajtják el a nagyvezírt. Ezt minden bizonnyal az ő propagandacsapata is látja, mert azt nem tételezzük, hogy teljesen hülyék lennének, mégis képtelenek változtatni. Nincsen mondanivaló. Semmi.

Mert például itt van nekik ez a Magyar Péter, aki elárverezi jótékony céllal azt a napszemüveget, amelyet Menczer nevezett női darabnak, s ezzel talán burkoltan buzizni akarta az addigi asszonyverőt. A napszemüveg tehát ekképpen híres lett, de olyannyira, hogy a vasárnap délelőtt tízezer pénzről indult licit estére kétmilliónál tartott, ami nem az összeg miatt érdekes – bár azért is -, hanem amiatt, mert az tetszik ki belőle, hogy a népek odafigyelnek erre a Magyarra. Illetve a napszemüvegére, míg a háborús böfögésre alig.

Ezt mondják tematizálásnak az okosok, ami Magyarnak annyira sikerült, hogy a komplett Fidesz (Orbánostul) utána kullog-kódorog, és már tanulni is képtelenek. Nem vonták le a szemüveg dolgából a megfelelő következtetést, így most azt vették elő, hogy amikor Magyar biciklizett, akkor női bringája volt, merre erre képesek, ennyire futja nekik. Nem csak ezért, de emiatt is az látszik, hogy a komplett Fidesz (és Orbán) fölött elszállt az idő, s az, amire képesek, már érdektelen. De így jár az, aki belekövesedik a hatalomba, ez nekünk egy reménysugár.

Nem több és nem kevesebb, de ez is valami. Ha Magyar másra nem is jó, arra mindenképp, hogy kiderült, az a monolit monstrum, amivé Fidesz vált, egyáltalán nem sérthetetlen. Sőt, kisóvodás szintjén bamba és tehetetlen, ha ellenfele nem megy bele azokba a játékszabályokba, amelyekkel saját maga felé teszi lejtőssé a pályát. Az is látszik, hogy úgy belekényelmesedtek a hatalomba, ami eddig mindig érett gyümölcsként hullott az ölükbe, ha egy kicsit is megváltozik a megszokott játéktér, akkor ledermednek.

Legalábbis most így látszik, nézve és hallgatva a szánalmas erőlködésüket, amiből az a következtetés vonható le, hogy lődözik az öngólokat. Illetve keresetlenebb szavakkal az egész kommunikációjuk prosztó és avítt. Oda jutottunk, és ez bizakodással tölti el barlangi bensőnket, hogy kijelenthetjük, a Fidesz (Orbán) lejárt lemez, és a legelvakultabb híveken kívül már senki nem kíváncsi rájuk. Januárban még nem gondoltuk, hogy ilyen tavaszunk lesz, most pedig azt nem látjuk, milyen nyarunk. De majd kiderült Isten segedelmével.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
10 hozzászólás “Háború, napszemüveg, bicikli
  1. Yeti szerint:

    Ha már sértegetés, meghosszabbítanám bicskáig – legyen a megnevezése ezentúl mamagáj!

    Ez a Magyar Péter meg lehet akármilyen, az a lényeg hogy szarják össze magukat tőle tehetetlenségükben.
    Nem érdekel a szemüvege, csak és amennyiben nem azon keresztül kötelező látnom a világot. A biciklije meg pláne, a női vázas tényleg könnyebben kezelhető darab.

    Csak a fidesz NEM!

  2. kovacs_ugynok szerint:

    A papagájok értelmes és vicces állatok. A csuti varangykirály nem az…

  3. kovacs_ugynok szerint:

    A helyzet az, hogy nemcsak a fidesz felett járt el az idő, hanem „őfelsége ellenzékének” is lejárt a szavatossága. Idáig se voltam egyik „oldalnak” se híve, és az „ellenzékre” is csak „fidesz büntetésből” szavaztam. Persze a fideszre 2002 óta semmiképp nem szavaznék. Ha egyedül indulnának a választáson, akkor se. Meg hát 2002 előtt se szavaztam a fideszre. Sose volt nekem szimpatikus a faluvégi putriból szalajtott, pökhendi seggdugasz.

    Most újra büntiben lesz nálam a fidesz, és a nem komplett „ellenzék”. Már megvan kire, és kinek a pártjára fogok szavazni. Aztán majd eldől megérdemelték-e. A politika nem fodbal, nem szurkolunk senkinek ha szarul játszik, ha nem. :/

  4. Ultron szerint:

    A papagáj papír nélkül is értelmesebben beszél, mint ez a kertaljai gnóm.

  5. abramovics szerint:

    monolit, meg belermegett, meg majd a magyarpetike, meg a kollaboráns magukat demokratikus ellenzéknek hazudók egymással való vicsorgása, s a többi teszetoszaság, a szar ide-oda tologatása ahelyett, hogy valaki végre elmondaná mi is lészen majd, ha eccer a csuti gecigányt, meg a bandáját kipattintjuk a hatalomból!
    egy árva szó sem esik arról, miként is tervezik helyreállítani – a szó eleve rossz, mert nem helyreállítani, hanem újból megteremteni kell!!! – a demokratikus jogállamot, ebben a disznóólban, hol a magát magyarnak valló csürhe röfögve tolakodik a moslék körül.
    mert a kollaboránsok arról delírálnak, hogy a csuti gecigány „bebetonozott” emberei miatt, meg egyébként is így, meg úgy, nem lehet majd olyan könnyedén megoldani azt a demokratiukus jogállamot itt a disznóólban. erre egyetlen egy okuk van, hogy ők ebben így jól érzik magukat, s rettegnek a munkától, amit el kellene végezni, s rettegnek a magát magyarnak valló csürhétől is, hogy mit szólnának, ha a valósággal kéne szembesülniük.
    magyarpetike pedig arról delírál, hogy ő felnéz a csuti gecigányra, vele ugyan nem, ám nélküle a fidesszel vidáman együttműködne.
    emlékszik itt valaki még arra, mikor a csuti gecigány a parlamentben elmondta, neki nem a diktatúrával volt baja, ő nem az ellen küzdött, hanem csak azokkal volt baja, akik csinálták és azok ellen akart ő küzdeni! eennek oka egyszerű, ő akart lenni a diktátor.
    senkinek nem szúrja ki a szemét a szemét magyarpezike, aki nek csak annyi baja van a jelenlegi rezsimmel, hogy nem ő a dikttátor, nem őnála van a kassza kulcsa, hanem levitézlett vénembereknél, s ő akarja azt a kulcsot, mert neki még sokat kellene lopnia, hogy a családot helyre tegye.
    .
    szóval van itt valaki, aki beszélne az „utánról”?
    mi lesz ezek után? hogyan gondolják újból megteremteni a demokratikus jogállamot, s kik?
    .
    MERT EZ A LEGFONTOSABB KÉRDÉS MOST, HOGY ÚGY INDULJUNK NEKI A MUNKA ELVÉGZÉSÉNEK, TUDJUK UTÁNA MIT, HOGYAN FOGUNK TENNI, HOGY LÉTREHOZZUK A DEMOKRATIKUS JOGÁLLAMI
    .
    ÚJ MAGYARORSZÁGOT!
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok
    .

    Ps.:
    nekünk ERRE van programunk,s vélhetően az egyetlen megoldása a dolognak, amit mi javaslunk

    • kovacs_ugynok szerint:

      Nem tudom ezt az ostobaságot honnan vetted, hogy MP diktátor akarna lenni? Világosan megmondta, hogy nem ő fogja leváltani a varangykirályt és tolvaj bandáját, hanem azok akik mögé állnak. Mennyire kell debilnek lenni, hogy ezt ne értse meg valaki? Úgy itt nem lesz változás, ha minden új emberre fanyalogtok. Mert akkor jó nektek a jelenlegi helyzet, ahol a NER uralkodik. Nekem meg nem jó, és nekem is csak 1 szavazatom van, nem is fogom a tolvaj fideszes bandára pazarolni. Meg nem is fogom azokra, akik elbábozták a fidesznek a demokráciát. Kell a változás, és a megélhetési politikusok elzavarása a mézesbödön közeléből. Ehhez pedig az kell, hogy valaki ezért tenni is akarjon. Amíg meg az ellenkezője nem bizonyosodik be, addig az övüké a bizalmam is. De csak módjával, a bizalmat ki kell érdemelni, és a jelenlegi „politikai” garnitúra más eljátszotta. Változás kell, mese nincs… :/

      • abramovics szerint:

        háéáát, vagy esetleghas, tán seggg az a debil, aki nem láttya asz erdőtől a fát!
        szóval haver, a debilizmusod mértékéhez igazítottam az első mondatot.
        persze a többit is hiába írom meg világosan, hiszen te egy vagy a magát magyarnak valló csürhéből, aki képtelen gondolkodni, értelmezni, egyáltalán értelmesen beszélni.
        .
        „demokratának lenni azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek. és azokat bátran fel is tegye, anélkül, hogy gyűlöletcunamival kellene szembenéznie. mert különben nem történik más, minthogy a foglyul ejtett nép egyik hipnózisból a másikba esik.
        emberek ébresztő!!”
        .
        a végire csakk annyit mongyál má mekk, hogy ippeg mellik hiponozisba vagyol!
        .
        .
        abramovics voltam, s vagyok

  6. Bőröndbőrös Lákváríz szerint:

    A fidesz valószínűleg így is behúzza a június elejei EU-s választást, mert olyan hihetetlenül szemellenzős, bálványimádó monolit – hol a krumpiii – nyájat terelget, akiknek mindig tud épp aktuális farkast mutatni. Ez mindaddig így lesz, ameddig Gyurcsány ott van és – teljesen jogosan – hívószó a „rettegő” többségnek, h na ugye ezt ne. És tényleg NE! Olyan qvafasza helyzetben vagyunk 20 évvel az EU csatlakozás után, h ha erre vagy ha arra nézünk, akkor mindkét irányban tudunk egy hatalmasat okádni az undorunktól.

  7. Yeti szerint:

    Első körben már az is javulás, ha nem több évtizedes gyakorlattal rendelkező gazemberek kezében marad a kormányrúd! Akár a tapasztalatlan gazember is jelentős könnyebbség tud lenni.
    Minden egyéb habosbabos csipkeminta csak utána vehető figyelembe.
    Finnyás orroknak ajánlom a ruhaszárító csipesz alkalmazását, ha már a szárító zsinórját nem méltóztattunk annakidején forradalmi alapon működtetni.

  8. polyvitaplex szerint:

    Nem tudom, Magyar Péter nem Zelenszkij-e, ugyanolyan háborúpárti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum