A nagy zabálás

Fejenként uszkve félmillió forintért főznek és esznek nagyokat magyar celebek a két vezető kereskedelmi csatorna erre szakosodott műsoraiban. Ennyi a gázsi egy hétre. A forgatókönyv tudvalevőleg a következő: van öt ember, akiket valami rejtélyes okból érdekesnek ítélnek ezek a televíziók – úgy vélik az ő kalória-bevitelük generálja a nézettséget -, s ők felváltva vendégeskednek egymásnál hétfőtől péntekig, eszik a másik főztjét, aztán pontoznak. A végén műizgalommal várják, hogy ki dobta össze a legjobb menüt, de azért mindenki boldog. Hát hogyne. Én is az volnék, a világ legjobb állásának tűnik egy hétig kamerák előtt zabálni, és ezért ötszázezret zsebre tenni. Egy életen át tudnám csinálni, és úgy tűnik, ezt a műfajt a magyar műsztárok is szeretik. Évek óta tömik a fejüket, meg nem unnák, mert úgy tűnik, a közönség sem unja. Lehet nézettsége a dolognak, mert különben seperec alatt vágnák a spájzba a műsort.

Hogy most sok-e ennyi pénz azért, hogy valaki négyszer csak egyen, egyszer meg azért főzzön is, mint házigazda, azt én nem tudom. Meg azt se, ha már ennyi lóvét kapnak, akkor miért nem tudják a műhaverjaikat saját büdzséből meghívni vacsorára, ha már annyira szeretik egymást, azt se értem. Ugyanis arra a napra, amikor főz a celeb, még kap pár tízezrest pluszban, hogy a boltban zavarba ne jöjjön, mert az aprót köll számolgatnia a pénztárnál, hogy futja-e mondjuk libamájra, vagy tökmindegy mire. Istenem, ez a pár tízezres a mai Magyarországon a családok legnagyobb részének havi kosztpénze, de hát ez van. Hogy mi van?
magyarorszag_rantott_hus
A feje tetejére fordulva lavírozgat a világ. A ’zember, aki havi negyvenhétezerből – mint tudjuk – nagyon jól megél, dülledt szemekkel lesi, ahogyan öt ember egy nap alatt falja föl azt a pénzmennyiséget, ami neki egy egész hónapra jut. És a ’zember ezt szemmel láthatóan élvezi is, mert lesi. Van ebben valami elfojtott perverzitás, hogy aki a mindennapokban a farhátat meg a tíz deka parizert fillérezgeti ki a sarki közértben, nézi a „hírességeket”, ahogyan nyakló-, és mindenfajta pénzügyi gát nélkül esznek azt, ami éppen eszükbe jut, mert megtehetik. Olyasfajta kép ez, mint amelyet még boldogult úttörő koromban vertek belénk a tanító nénik és bácsik a kapitalizmus bűnösségét bemutatandó. E képen ugyanis a koszlott szegények a hideg utcán dideregve bámultak be az étterem ablakán, és azt nézték, ahogyan odabent a gaz gazdagok tömik magukat mindenfajta jóval.

Ezt akartuk, megkaptuk, csak most annyit változott a dolog, hogy mindez virtuálisan történik, úgyhogy a rend – végül is – helyreállott. Éppen ezért pofázni fölösleges. Mert mondjuk mi lenne, mi történhetne, ha egy nagy ötlettől vezérelve ezek a televíziók mondjuk azt óhajtanák bemutatni, hogy mondjuk Jóska, Pista, Teri néni, Mariska és János – innen a mi utcánkból – főznek nyakló nélkül egymásnak. Tragédia lenne a vége, mint Móricztól tudjuk, aki megírta az Egyszer jóllakni című remekében, ahogyan az egész életében éhező hőse – arra alkalom kínálkozva – ki akarja enni az uraságot a vagyonából, és ebbe annak rendje szerint bele is hal, mert a torkán akad a gombóc.

Ezért, habár jól tudjuk, hogy az úgynevezett tragédiák mutogatása korántsem idegen ezektől a televízióktól, ilyen blamázst azért nem engednének meg maguknak, hogy valaki az ő kamerájuk előtt egye halálra magát. Az ilyen esemény az ő híradójukba való, az elegántos celebes zabálás a szórakoztatás kategóriájába tartozik, s mivelhogy ennek van nézettsége, ezt sugározzák. Teri néni pedig lesi, valljuk be, így kerek a világ. Az egész történetben – minden valószerűtlensége ellenére – egy felháborító dolog van csupán. Mint hírlik, egy nagyon ügyeletes zseni az egyik csatornától egymilliót kapott volna a fentebb vázolt produkció abszolválásáért, de a konkurens képes volt még erre is ráígérni. Hogy ki lehet, titok, de hogy rohadt jól tudhat enni, már ennyi információból is bizonyos. Áldott képességei lehetnek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum