A bohóc feljegyzései (4.) – Menekülés

Úgy határoztam józan elmével eltökélve, új népi mondókát kreálok a modern kor által vert időben: „Dinnyét látok, kanalat találok”. (Száz év múlva jöhetnek a néprajzosok a hajdanvolt bajuszos bácsi bölcsességét kutatni.)
Mivelhogy mélységes mély a múltnak kútja, hogy mutassak a nácik által – könyvileg máglyára vetett – T. M. író egyik alapművére, alászállok magam is az új idők új dalaival, amely most éppen úgy fényezi magát, hogy idézget valakitől, akit nem ismer, és még azt is rosszul teszi. Most épp egy hete, a tanévnyitás ürügyén hangzott el egy égverő baromság, amikor hallottunk egy citátumot a nagy német költőnek titulált Rilkétől („minden kezdetnek varázsa van”), aki persze valójában prágai születésű és osztrák. Igaz, németül írt, ráadásul az idézet igazándiból Hermann Hessétől való, de ebbe ne menjünk bele, az Üveggyöngyjáték ugyanis nehéz szöveg, főleg manapság, a nemzeti bukása után. De hát ez van. E szinten állunk most államilag, az meg persze lényegtelen, mely közszolga volt az aktuális barom.

Aztán hirtelen elöntött az érzés – ösztön vagy valami -, hogy ilyen terhes időkben elő kell venni a valaha volt, az abszurditásig túlbecsült miniszterelnök, A. J. saját fennmaradását célzó, de szállóigévé vált mondását, amelyet akár igazságnak is lehetne nevezni, miszerint alámerül és kibekkel. Magam is ezt teszem már jóideje, és éppen ezért valami szomorkás hangulatot ad az egésznek, hogy nem most, és nem emiatt jutott el likacsos agyam odvas mélyéig ez a felismerés és elhatározás, bár attól messze volt, olyan ösztön leledzett benne, akárha kutya volnék.

Már a nyár közepén, a dinnyeszezonban fölködlött Proust, meg az ő sütije, amely teába mártva visszarepít a jelen irgalmatlan világából valami elviselhetőbbe, amit gyerekkornak neveznek, és utazásra ingerel a való világ elől futó menekvésünkben.

„Az utazás hasznos dolog, megmozgatja a képzeletet. A többi mind csak csalódás és fáradság. A mi utazásunk teljesen képzeletbeli, ebben rejlik az ereje. Az élettől visz a halál felé. Emberek, állatok, városok és dolgok, minden a képzelet terméke itt. Regény ez, azaz kitalált történet…Meg aztán, ami a lényeg: ily módon mindenki utazhat. Elég, ha lehunyja a szemét. Ez van az élet másik oldalán.” (Louis-Ferdinand Céline: Utazás az éjszaka mélyére)

Mindez eszembe dőlve elöntött a dinnye emlékeztető ereje.

Még nyáron, negyven fokban, a zöldséges előtt állva hunytam le a szemem, és egy pillanat alatt ott volt az idő varázsa, amely a faluba vitt engemet, a jóságos nagyapa és a mindent megértő és elfogadó kondás idejére, amikor ugyanolyan tűző napban, mint a mostani égető év közepi volt, a tehénszaros legelő szélén, disznók visongása közben unokaöcsémmel faltuk a dinnyét amúgy fröcsögősen. Kit érdekelt, hogy hová folyik a leve, a világ kívül volt, mi magunk pedig merültünk bele a dinnyébe, és tejfoggal abba, nem kőbe haraptunk. Így teltek nyarak, dinnyefröcsögés közben, miközben az ember gyereke predesztinálva sorsának nődögélt, aztán egy idő után bötűket nézegetett, és mindebből egészen egyszerű gyakorlati megfontolások kerültek elébe akkor, amikor az Egri csillagok böngészése közben azt fedezte föl a világból, hogy ott ült a török a vár aljában, és dinnyét kanalazott. Ez valami reveláció volt, isteni kinyilatkoztatás annak, aki addig csupán foggal marcangolta a dinnyét, és abban a pillanatban, amikor az írás e soraihoz ért – amit a mesélő sugallott -, ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy mindezt a valóságban is kipróbálja: dinnyét kanállal, hogy megy ez, mindezt meg kellett tudni.

Pokoli egy dolog kölökként. Bizonytalan okkal és indokkal muszáj volt lerázni az unokaöccsöt, tőle független be kellett szerezni a zöld gömböt, elvonulni vele valami eldugott helyre. Erre éppen jónak mutatkozott a falusi tanterem nyári hűvöse, amely amúgy – vétség esetén méterrúddal való odacsapással fenyegetett térség volt, ily módon biztonságos -, és kipróbálni a regénybeli képzelet valóságtartalmát. Lehetett izgulni a krétaporos hűvösben, hogy akkor működik-e, amit a mesemondó szóban igaznak mutatott. Az izgalom rövidnek bizonyult, hatása azonban egy életre szólt. Rövid, apró reccsenés elég volt a gömb felhasításához, a kanál belémélyedt a pirosló masszába, kivájt belőle egy adagot, mintha a csilingelő triciklis fagyis kanala művelte volna, és édesen, csorgások nélkül lehetett roppantani és olvasztani a szájban a gyümölcs húsát. Kerek volt a világ, győzött az irodalom az addigi valóság fölött, bebizonyítva a költészet igazát.

Azóta is így van ez, évtizedek óta így dinnyézek, ha néha. Persze a falusi idill eltúnt, a gyerekkor ott maradt, a szokás merevült. Így, ebben a lélekállapotban tértem magamhoz a paneles zöldséges előtt, mint Hans Castorp a viharos sítúra után szintén T. M. elégetett regényében, és akkor rájöttem, hogy menekülni nem lehet, mert a valóság ránt visszafelé. Így hát, s tán éppen ezért a betonok között dinnyét vettem, hogy újra kanalazhassak a mában. Nékem nem volt ilyen élményem évtizede már, aznap este viszont jött egy vendég, akit – jobb híján – dinnyével és kanállal kínáltam. Ő kérdőn nézett rám, hogy ezt most hogy meg mért, ezért akkor elmeséltem néki Gárdonyit, a falut és a tehénszart. De belenyalakodott, és örömöm volt a szürkülő világban, hogy számára a kanalas dinnye ugyanazt a gyönyört jelenti most, mint nekem majd fél évszázada, így megnyugodtam: hogy – talán még – itthon vagyok.

Így, és ezért özönlött el az egész dolog, hogy szarok a világ ostobaságára. Legalábbis, amíg engedik, hogy beszéljek, és meg ne haljak, nem törődve semmivel, ami zavarná köreimet a mai nagyok közül, akiknek fogalmuk sincsen tehénszarról, foggal marcangolt dinnyéről, semmiről, ami életet ad. Máma a Ráhel esküvője a fontos esemény, és magunk közt szólván, mindezek után ki a jó francot érdekel az egész mesterséges hurca.

Item.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum