Támad a Spar

Amíg mi a hét végén önfeledten ünnepeltünk, elkezdtünk csomagolni (kasza, kapa, bunkósbot) Brüsszel bevételére, a kokárdán túl is zajlott az élet. Például megjelent egy interjú a Lebensmittel Zeitung című osztrák szaklapban Hans Reisch-sel, a Spar Austria vezérigazgatójával. Mint látjuk, koncentrált támadás ez hazánk ellen, hogy épp a forradalom évfordulójára időzítették a szöveget, bár, ha onnan nézzük, hogy Szijjártó meg ahelyett, hogy itthon tapsikolva ünnepelt volna, Bécsbe ment bevásárolni, elgondolkodunk mindenen.

Azon is, amit az osztrák vezérigazgató mondott, mert az meglehetősen durva. Nem az volt az újdonság a szövegben, hogy a Spar feljelentette az Európai Bizottságnál a NER-t, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat. Ezt eddig is tudtuk, a magunk módján szégyenkeztünk is miatta, valamint ittuk a levét, mert az is világos, hogy a végén minden ilyen gazdasági ámokfutást mi fizetünk meg. Ennél komolyabb, hogy a cég elkezdte kimenekíteni a vagyonát az országból.

Elmesélte az osztrák lapnak Reisch vezérigazgató, hogy Orbán Viktor maga kérte azt a Spartól, engedjék meg, hogy egy rokona befektessen a magyarországi leányvállalatba. Hogy melyik rokon, az nem derült ki, mint ahogyan az sem, hogy doktorminiszter urunk személyesen vette volna fel a telefont a fenséges noszogatásra. De hallottunk már ilyen történeteket, mi több, szerte Európában is tudják már, milyen maffiamódszerekkel dolgozik a magyar kormány. Szeretnek einstandolni, ha már a Spar meg osztrákok. Stílszerűen.

Ugyanakkor a megszerezni kívánt cég nem szeretné, ha őt ellopnák, ezért Reisch vezérigazgató azt közölte, hogy „Orbán Viktor karmai elől”, amit a cégből lehet, Svájcba menekítenek ki. Mégpedig a telek-, épület- és logisztikai jogokat. És még egyszer hangsúlyozva, azért, mert lényegében a magyar kormány ezen a kért (követelt) részesedésen keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát. Ez azért meglehetősen durva, ennyire egyértelmű állítással még senki nem állt elő a külföldiek közül arra vonatkozóan, mi folyik itt.

Ez. Ugyanakkor kormányunk Nagy Márton szájával szólt vissza ennek a labancnak. Nem mi állítottuk, hanem a Ryanair vezére, hogy Nagy miniszter idióta volna, de ezt megerősíti a mostani válaszával is, amelyben azt írja, a cég működése nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, a piaci és az árversenyben is alulmarad. „Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt.” 

Ütőkártyaként előkerül még a hivatkozásban az aduász, a magyar családok. Szó szerint: „A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.” – Mit lehet ehhez hozzátenni. Talán csak annyit, delikát, és legfőképpen azért, mert arról, hogy a famíliának kellene a cég, a válaszban egy rohadt szó nem esik, pedig ez tűnik a leggyalázatosabbnak.

És az is. Ugyanakkor érdekes a válaszban a jogkövető magatartás hangsúlyozása, de mi mindannyian – és most már az osztrákok is – tudatában vagyunk a magyar jogalkotás és jogkövetés milyenségének. Hogy a saját érdekükben és hasznukra születnek a paragrafusok azzal az érdekességgel, hogy még ezeket sem tartják be, ha a pillanatnyi érdek úgy kívánja. Magyarán, azt csinálnak, amit csak akarnak, ebből a szempontból tehát még Svájcban sincs biztonságban semmi. Bármikor hoznak egy célzott törvényt a Spar ellen.

Kérdések azonban most is fakadnak. Ha a Spar rosszul gazdálkodik, miért akar a magyar állam beszállni? Ha a Spar rosszul gazdálkodik, miért oda járnak az emberek vásárolni? Illetve a leghangsúlyosabb, milyen alapon oktatja ki a céget a magyar kormány a helyes gazdálkodásról, miközben ő maga képtelen gazdálkodni (eget verő hiányok, egészségügy, oktatás, etc. alulfinanszírozása, és visítás a brüsszeli pénzért), tehát jobb volna csöndben maradni. Sőt ráadásul nem avatkozni be a piaci folyamatokba és szétrohasztani mindent.

Viszont tudjuk, Nagy miniszter válaszának ez a része csak terelés a maffiáról. A Spar nem az első (lásd GYSEV és a többi), ami kellene a fiúknak és a famíliának. A legelkeserítőbb azonban az, hogy amit akarnak, úgyis megszerzik, annak pedig a lerohadás a sorsa, s ez állításunkra a bizonyság maga az ország és annak kiábrándító helyzete. Erről az esetről összefoglalva: nem is titkolt céljuk volt a különadók kivetésével, meg az egyéb dehonesztáló intézkedésekkel, hogy elüldözzék a multikat. És végül: Szia Uram! Interspar üzlet érdekel? – Ennyi.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Támad a Spar
  1. kovacs_ugynok szerint:

    15.-én én nem raktam ki kokárdát. Se lavór méretűt mint a tömjénzsóti, se kicsit. Addig nem amíg ez a maffia van hatalmon. Helyette én is Ausztriában vásároltam. Igaz nem helikopterrel és nemkormánygéppel, csak kocsival, és az útiköltséget se fizették az adófizetők helyettem.

    Ha valaki Ausztriában vásárol, óhatatlanul fel kell tűnnie neki, gyakorlatilag az összes élelmiszer 10% ÁFA alá tartozik. Ami meg nem azon is csak 20% az ÁFA, mint minden máson is. Ami kapásból azt jelenti, hogy ugyanannak az élelmiszereknek nálunk 17%-al kéne többe kerülniük. Vagy ha olcsóbban adják a boltban, akkor a különbözetet a gyártónak és a kereskedőnek kell kipótolni. Azt a különbözetet, amit nevezhetnénk akár extraprofitnak is, és nálunk az állam zsebeli be. Aztán az így bezsebelt közpénzt a maffia tagjai szétlopják. Miközben fasságokat hazudnak a szemünkbe, miért nem lehetne itt ÁFA-t csökkenteni. Ha kevesebb az adó, kevesebbet lehetne lopni. Tolvaj, „C” típusú banda!

    Ha bukik ez a tolvaj orbán maffia, a legelső lesz, hogy kitűzöm a kokárdát, miután pezsgőt bontottam. :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      Reméljük közelebb a pezsgőbontás mint várnánk! Csütörtökön Magyar Péter megbuktatja a kormányt. 😉

      Apropó, MP azt javasolta a HVG-nek, hogy olvassák el a saját cikkük alatt, a saját olvasóik véleményét. Most már nem lehet kommentelni a HVG-n se. :O

  2. Yeti szerint:

    Mit is mondott a hittérítő, amikor az oroszlán meg akarta enni a lábát?
    Hát a f…m nem kéne?
    TTT, azaz Tróger Tolvej Társaság.

  3. polyvitaplex szerint:

    Régen minden egyszerűbb volt. Amikor Vito Corleone beajánlotta a keresztfiát, Johnny Fontane-t egy készülő hollywoodi filmbe, a rendező értett a szóból, és Johnny megkapta a szerepet.
    Ma viszont hiába kérik meg szépen a Spar vezetőit, hogy legyenek kedvesek helyet szorítani a fontos ember rokonának, megmakacsolják magukat.
    El van rontva a világ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum