Egy mondat

Aztán a végén közleményt adott ki az USA magyarországi nagykövetsége, és akkor minden elhalkult, elcsöndesült. Nem volt hosszú az a közlemény, s a lényege voltaképp egy mondatban sűrűsödik, ami ez: „Pressman nagykövet mindig örömmel fogadja a lehetőséget, hogy szövetségesünkkel megvitassa a magyar demokrácia helyzetét”. Ez a szöveg arra született válaszul, hogy Szijjártó külügyér bekérette David Pressmant „sürgős találkozóra”, mégpedig azért, mert Biden elnök kétségbe vonta a magyarországi demokrácia működését.

Amúgy mindenki kétségbe vonja, aki nem a barbárság oldalán áll. A svédekkel is ez volt a baj, ők „sértegettek” minket, előtte a finnekhez is azért szaladt ki a gukkeros Hende, de amúgy sem kellene különösen részletezni, hiszen az Európai Parlamentnek permanensen ez a baja. S amióta Lengyelországban elkezdődött a rendszerváltás, mind az összes, rajtunk kívül álló huszonhat országnak vannak ilyen gondjai velünk (még a szlovákoknak is olykor). Ilyképp, ha Biden ilyeneket beszél, azzal, nincsen egyedül, csak jobban hallatszik.

Szijjártó is szeretné, ha hallatszana, ő azonban hangerővel operál, egészen egyszerűen rikácsol és ordibál, mert mást nem tud tenni. Közbevetőleg, azok szoktak hangoskodni, akiknek amúgy nincsen igazuk, és azok is, akik nem megbeszélni szeretik a dolgokat, hanem üvöltéssel dolgoznak tények helyett. Ez a magyar külpolitika jellemzője, ha azt az ámokfutást, amit Szijjártó rendez Orbán nevében, egyáltalán annak lehet nevezni. A tartalmi kifogások mellett elsősorban a stílussal van a baj, de elég Szijjártóra csak ránézni, hogy ezen ne csodálkozzunk.

Szijjártó külpolitikájának lényege a permanens röpködés és rikácsolás, amivel szemben itt van ez az amerikai egy mondat, ami nem tesz egyebet, mint megsimogatja külügyérünk taraját, és olyan irónia van benne, csendes és határozott kioktatás, ami lehet, el sem jut a NER-ben szocializálódott organizmus tudatáig. Vagy ha épp igen mégis, akkor lángoló arccal kellene a sarokba mennie. Ilyet azonban Szijjártótól azóta sem láttunk, feltehető tehát, hogy föl sem fogta, őt, s vele a NER-t olyan elegánsan oktatták ki, amiről még csak álmodni sem tud.

Mert ehhöz kell gyerekszoba, humorral elegyes intellektuális fölény. És azok számára, akik, mint Orbán is annak idején Pressman elődjével, Goodfriend ügyvivővel történt összeütközése során is csak arra jutott, hogy a kocsma előtt rendezzék le a dolgokat, mint férfi a férfival, az ilyen fejsimogatós üzenet talán semmit nem jelent. Aki az iróniát nem érti, semmit sem ért, de lehet, jobb is neki, mert az USA nagykövetsége Pressman nevében voltaképp lehülyézte a komplett magyar külügyet, de úgy, hogy arra nem lehet ordítva válaszolni.

Ezért hallgatnak. Megvizsgáljuk tehát ezt a mondatot, ámde nem nyelvészi szemszögből (szerkezet, hangtan és egyebek), hanem a burkolt tartalom oldaláról, és amellett, hogy jót mosolygunk, le is hajtjuk a fejünket, mert elönt minket az a szégyen, amit nem kellene éreznünk, mert ők nem mi vagyunk. Ám mégis ránk vetül a nyomoruk. Ebben a mondatban benne, van, hogy a vádlottból vádló lesz – szívesen beszélgetünk a demokráciáról -, és az is, hogy örülünk a beszélgetés lehetőségének, mert ezek szerint erre máskor nincsen módunk.

Szijjártó üvöltése után, miszerint Biden hazudik, s ezért „sürgős találkozóra” bekérette a nagykövetet, az a kép fakadna, hogy ez a Pressman lehajtott fejjel, fülét-farkát behúzva ácsorog a magyar külügy folyosóján, ez a kép zúzódik darabokra, hogy csörömpölnek a szilánkok. Beszélgetünk veletek a demokráciáról: elmondjuk nektek, mi is az. Ez van ebben a mondatban, ami tulajdonképpen jobban üt, mint Bidené, ami miatt az egész cirkusz generálódott, de erre a magyar külügy (élén Szijjártó) reagálni nem tud. S ez bizony baj.

Azért mégpedig és jelesül, mert aki érti a diplomácia nyelvét, az tudja, mit mondott a nagykövetség, és ez is elterjed a kerek, nagy világban, nem csak a bekéretés. Sőt, és ez a valószínűbb, mindenki tudja azt is, miről van igazából szó, főleg, amikor abban az egy mondatban az is benne van, hogy a „szövetségesünkkel” szívesen diskurálunk. Mégpedig a demokráciáról. Mint valami tanár-diák kapcsolat, ahol a hülyegyereknek elmondják a fogalmakat, a fejébe verik, hogy végre megértse. De úgysem fogja.

Ennél nagyobb pofont Szijjártó nem kaphatott, de föl nem foghatja. Valószínűleg azért, amit a mostanában tündökölni kezdő Magyar Péter írt róla: „Tudja egyébként valaki, hogy Szijjártó Pétert miért védi évi 1 milliárd forint adófizetői pénzen 52 db TEK-es? Miben különbözik ő a többi minisztertől, akiknek semmilyen védelem nem szükséges? Miért kísérik még a Balatonba és futás közben is testőrök? Miért száguldozik a városban 5-6 állami luxusautóból álló konvojjal? Miért megy repülővel 200 km-re? Miért viszi hazáig rendszeresen helikopter? Már persze azonkívül, hogy szeret fontosnak látszani vízben, földön levegőben…” – ott a pont.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Egy mondat
  1. Yeti szerint:

    Nersen fogalmazva: a présember lenyomta a szajgyártót.

  2. kovacs_ugynok szerint:

    Ó dehogy hülye őkelme! Nagyon is tisztában van vele mi a probléma, és pont ezért is rikácsol. Pedig a drukkereiknek tökmindegy, hogy itt demokrácia van, van nincs, valójában persze nincs. „Egy csapat van, nekik szurkolnak.”

    Viszont az alkotmány és a törvények szerint nagyon nem mindegy, hogy itt mi van. Ugyanis, ha nincs demokrácia, akkor azokat akik miatt nincs, el kéne távolítani a hatalomból. Törvényes eszközökkel is akár. Na, ez az amit a kis balfék is érez, és rikácsol miatta ha szóba hozzák. Kényelmetlen nekik. Annyira persze azért nem kényelmetlen, hogy levonva a tanulságot eltakarodjanak. Az autoriter rezsimek nem szoktak maguktól eltakarodni. :/

    Ez a Magyar gyerek is érdekes NER jelenség. A „férje” is szemrebbenés nélkül a szemünkbe hazudta a jogállamot, és utána minden lelkiismeret furdalás nélkül belenézett a tükörbe. Ahogy ő is felvette szemrebbenés nélkül a milliókat tőlünk. Ahogy viszont mostanában muzsikál, lehet azért rakták ki a szűrét a fideszből, mert ott is hangot adott a nemtetszésének. Még tán asszonkával volt némi hatalmi törekvésük is, lecserélve a régi (35 éves vazzeg!) gárdát, ami viszont már főbenjáró bűn. Aztán, miért mentek szét? Lehet jucusúr félredugott a varnaggyal. A mostani párjából arra lehet következtetni a testesebb, idősebb férfiakat kedveli. De egy ÁSZ elnök?! Ne már! Annak a fideszes szervezetnek az elnökével, amivel vegzáltatni szokta a maffia a becsületes magyar embereket? Áh! Meg még sokkal rondább is Petinél. De legalább jucusúrnak nincs mellette kisebbségérzete. :/

  3. polyvitaplex szerint:

    Jó írás, köszi.

    Ha majd megtörténik a találkozó, gondolom Pressman azt is tömören, diplomatikusan, de érthetően fogja értékelni, Szijjártó és az állami média pedig csapongva, mellébeszélve és zavarosan.

  4. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Abban veled értek egyet, hogy a ” Győri diszpinty ” totál hülye a történethez. Már amikor megalázósdit próbált játszani a helyettesén keresztül .. Dee komolyan. Mint egy rossz német pornó a 70′-es évekből, Szíjártón a tiroli bőrcuccossal🤣🤣
    Ami viszont a nagy kérdés, hogy mit szólnak ehhez Pannonhalmán ??
    A régebbi időkben nem ilyen selejtek kerúltek ki onnansem.🤪

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum