A lesből támadó infláció

Lehengerlő intellekutális élmény – az esztétikairól inkább most ne ejtsünk szót -, amikor Orbán gazdaságának első számú irányítói egymás után előadnak, összevissza beszélnek, vagy netán teli pofával szidják egymást. A három muskétás, Varga M., Matolcsy és Nagy M. külön-külön sem piskóta, együtt pedig valami elképesztő halmazt alkotnak. Akkor leginkább, amikor összeadva mondandójukat az derül ki fehéren meg feketén, fingjuk sincs, mit csesztek el.

Arról pedig végképp, mit is kellene tenni, hogy az a szarhalom, amit összehoztak, ne omoljon önmagába olyan fekete lukat létrehozva, ami mindent megsemmisítve magába szippant, ami a közelébe kerül. Volt egy közgazdász vándorgyűlésünk nekünk – illetve nekik -, ahol ezek hárman levizsgáztak. Olyképp, hogy előtte Varga M. Matolcsyt szidta az elhibázott kamatpolitikáért, Matolcsy Vargát, Nagy M. pedig ezen a vándoros szaron a másik kettőt.

Miközben recseg-ropog az ország. Iramlik a csőd felé. Mielőtt Nagy M. miniszter okosságait behatóbban tanulmányoznánk, nyugtázzuk azért, hogy mondott ő már elképesztő dolgokat eddig is. Mindezt azért szükséges megjegyezni, hogy lássuk, nem hirtelen megvilágosodása volt a hülyeségében, hanem nála ez egy tartós, hogy úgy ne mondjuk, permanens állapot, csodálkoznunk ezért a legújabb teljesítményén nincs mit.

Onnan indulunk el, hogy megidézzük Orbán nagyvezér bölcsességeit, heroikus küzdelmét az inflációval, amely során utcai harcosunk a pénzromlást fülön ragadja, lebirkózza és megtapossa – legalábbis saját előadásában -, és mindenképpen győz. Hogy ez nem igaz, azt tudjuk, de nem is ez az érdekes most, hanem az, ebben a gigászi összecsapásban az infláció megtestesül, itt van, megfogható és valahonnan ered, s tenni is lehet ellene. Mint a mesékben.

Ehhöz képest Nagy M. szerint a magyari pénzromlás a „struktúrából fakad,… ki kellett, hogy alakuljon,… és nem felelős érte senki”. Ebből a kameraállásból egyből értelmetlenné válik Orbán fülön ragadása és megtaposása, hiszen Nagy miniszter szerint az infláció önmagától van, valahonnan előugrott, mint valami mesebeli rém, ki kellett alakulnia, így küzdeni ellene értelmetlen. Az infláció ezek szerint a bús magyar sors maga. Delikát.

Már csak azért is, mert ebből a nézőpontból az is logikusan következik, amit még hallottunk a közgazdász zsenitől, hogy a kormány – benne ő és Varga, az élén Orbán, plusz ráadásnak a Matolcsy – meglepődött, amikor kiderült, mennyire visszaesett a fogyasztás, amikor minden megdrágult. Jé, mered rá értetlenül a valóságra a kormány – és annak zseni tagjai -, ha nincs pénze az embereknek, nem mennek a boltba. Elképesztő dolgok ezek.

Ez a bárgyúság azonban onnan fakad, hogy nagyjaink mindannyian be vannak szarva azért, mert az összegányolt, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő költségvetésük roskadozik. Elképedve nézik, hogy mivel nem jár boltba a magyar, alig van áfabevétel, de még ezen a ponton is az az ideája Nagy M. zseniminiszternek, hogy a magyarok féltik elkölteni a pénzüket, mert nem látja – vagy nem meri látni -, hogy nincsen nekik.

Az is csodás ebben a gondolatiságban, hogy az infláció, ami Nagy M. biblikus vízójában olyan, mint valami természeti csapás, kivédhetetlen és mindig győz, szerinte mégis a „struktúrából fakad”. Föl kell tehát tennünk az egyedül releváns kérdést, ezt a struktúrát ki az anyám valaga hozta létre az elmúlt leg-, és ultrasikeres évtizedben, mint volt módunk hallgatni akkor, amikor ömlött az uniós pénz, ami nélkül a jelek szerint semmik vagyunk.

Illetve Orbán gazdasága az. Nagy miniszter még azt is bevallotta meggondolatlanul, hogy „a külföldi cégek szépen termelnek és exportálnak (mint a járműipar, az elektronika – itt pörög az export és tudnak nagy béremeléseket is adni), a belgazdaságunk viszont bajban van. Az ő fogyasztásuk visszaesik, nincs termelés, és nincs is beruházás, emiatt béremelés sincsen, a fogyasztás ezért még tovább esik, és itt is van a negatív spirál”.

Íme az újabb beismerő vallomás, amelyben nem látjuk azt a lehengerlő gazdasági teljesítményt, amiből Mészáros ezermilliárdjai erednek, mint az országot megváltó új nemzeti nagytőkés. Meg az összes többi sógor, koma és haver, akik az ég egy világon semmit nem adnak hozzá a magyar gazdasághoz, csak kivesznek belőle. És mindjárt itt is van előttünk az emlegetett mitikus struktúra, amelyből védhetetlenül lecsap a pénzromlás.

Ez azonban csak az egyik eleme mérhetetlen bajainknak, mert és ugyanis ehhez adódik a soha nem volt mértékű hiány és adósság, ami szintén fojtogatja az országot, s amit a hírek szerint úgy akarnak orvosolni az okosok, hogy ezermilliárdos tételben készülnek kivetni újabb különadókat. Ezek pedig – mint eddig is tapasztaltuk – megpörgetik az inflációt, vagy végső esetben elkergetik az országból a Nagy által is bevallottan még működő „külföldi cégeket”.

Más ötletük pedig nincsen. Hosszú lenne itt felsorolni, mire nem kellene pénzt osztogatni, ami viszont eszükbe sem jut, mert az a maffiaállam alapjait érintené. Ehelyett hallgatjuk a siránkozást, illetve azt, hogy ők nem tehetnek semmiről, és képtelenek valamit is csinálni. Ez az a helyzet az álmoskönyvek szerint, amikor távozni kell a hatalomból. Ilyen forgatókönyv azonban nincs, azaz, harsonaszóra döglünk meg, de legalább jól szórakozunk közben.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “A lesből támadó infláció
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Az orbán és a kormánya AL-KAL-MAT-LAN az ország vezetésére. Milyen bizonyítékok kellenek még, kedves en’berek?

    Aki meg még ezek után is azt szajkózza, hogy „jáj, hát ki lenne helyettük”, az az értelmi képességeit tekintve kihívásokkal küzd.
    Vagy csak egy aljas cinkos az orbánék ámokfutásában, élősködő az adófizetők nyakán, hiszen a kérdéssel azt sugallja, hogy nincs jobb az orbán bandánál. Miközben, akinek több esze van egy marék lepkénél, már régen felfogta, hogy az orbán maffi a lehető LEGROSSZABB választás az ország vezetésére. Vagyis, náluk csak jobb lehet, bárki. :/

  2. Ultron szerint:

    „harsonaszóra döglünk meg, de legalább jól szórakozunk közben…”

    Az a baj, hogy ez a rendszer még megdögleni sem hagy – ehelyett folyamatos haldoklásra kárhoztat minden ellenállót – ez pedig nem túl szórakoztató. Harsonaszóról meg nem is álmodhatunk.

  3. Medve Béla szerint:

    A propaganda elnyom mindent.
    A zemberek hamarabb fognak kiegyenesített kaszákkal indulni brüccel ellen, mint beleszórni ezt a hazaáruló mocskos bandát a Dunába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum