Orbán és a nagyvadak

Kedves vezetőnket, doktorminiszter méltóságos urunkat legutóbb az erkélyén hagytuk oda, midőn illiberális muszlim pajtásainak lődözött feszületeket az égre. Az az érzésünk volt már akkor is, és ezt azóta sem állt módunkban korrigálni, hogy az a diplomáciai nagyüzem, amelyre a fent említett válogatott társaság egy napon megérkezett, azért jött létre nem kevés közpénz ráfordításával, hogy doktorminiszter urunk nagyságát, a holdig ható, illetve onnan is látszó politikai súlyát igazolja.

S mivel ezeknek a cirkuszoknak immáron más közönsége nincs, mint a legszűkebb rajongótábor, arra kell jutnunk, a mi kedves vezetőnk mindezeket már leginkább önmagának rendezi meg. Pénzt, paripát és fegyvert nem kímél, hogy egy röpke időre azt hihesse, valaki, holott nagy valószínűséggel tisztában van azzal, momentán senki, mert, hogy lehessen valaki, azt nagyon régen elcseszte. Viszont kezdeni kell valamit a túlcsorduló egóval, partikat tart hát az erkélyen, ahol egyelőre biztonságban érzi magát.

Meg onnan fölülről lehet nézni mindenre, az egész ellopott világra. Ez a vonulat, bár fontos és morfológiailag jellemző, ma mégsem aktuális, mert a narcisztikusságban megbúvó pitiánerségről lesz szó, aminek a felvezetéséhez visszatérünk az erkélyi partira egy jelenet erejéig, amikor egy kéretlen, nem megrendelt és szponzorált videó azt mutatta nekünk, hogy miközben durrogtak az égen a keresztek és angyalszárnyak, Orbán Erdogannak tartott előadást arról, vannak olyan országok, ahol be akarják tiltani a magyar nyelvet.

No most, ilyen ország az ég egy világon sehol nincsen, azaz, megint csak a manók dolgoztak doktorminiszter méltóságos urunk fejében. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy nagyon jól láthatóan Erdogan diktátor kolléga Orbán mondandóját, hogy úgy mondjuk, le sem szarta. Meg sem rezzent a botoxos képe. Viszont ehhez képest annyira otthon érezte magát, hogy egy neki beintő honfitársunkat az ő emberei készültek halálra verni itt, Mária országában annyira, úgy kellett kimenteni őt a karmaikból, hogy ne folyjon vér.

Mindez csak mellékdal abban a szimfóniában, amely arról szól, hogyan igazoljuk Orbán urunk hatalmas súlyát. Nem épp a fürdőszobai mérlegen, hanem mintegy szellemi téren, mert arra is emlékeznünk kell ezen a ponton újra és megint, hogy az sem volt olyan rég, az idióta Menczer államtitkár bizonygatta valakiknek, hogy a kedves vezető nincs is egyedül, mert szóba állnak vele. Láttuk az erkély közönségét, és azt is, hogy a „diplomáciai nagyüzem” során egyetlen kultúrállam (politikai értelemben) vezetője nem jött el mihozzánk.

Így természetesen Orbánhoz sem. Az a rohadt nagyság azonban determinálja létezést, és ezért lehet az, hogy miközben ugyan már rég bejelentette a királyi iroda, őfőméltósága augusztusban ismét elmegy a susnyásba szakállat növeszteni, ennek eleddig nyoma sincs, mert dolgozni kell még az egón. Itt jön a képbe az amúgy bízvást idiótának nevezhető, ezen kívül azonban méretes gazembernek egyként bizonyuló Tucker Carlson, akit ugyan valagba rúgott a Fox News, de Orbánnak éppen ezért megfelel. Jön nagyinterjút készíteni a mi kicsinyünkkel.

A letarolt és fölzabált magyar sajtó sokat mondóan és misztikusan sejtette is, hogy a kedves vezetővel egy „nagyvad” érkezik interjút készíteni, és hát, kiderült, ő lesz az. A Tucker. Nem mesélnénk erről az alakról, az ő tudatát ellepő összeesküvéses, rasszista, orosz propagandát nyomó alakról, aki annyira nagyvad, hogy már felülete – ahol a hülyeségeit terjeszteni tudja – nincs, csak a Twitter. Ez nem meg vetendő, de oda minden ökör regisztrálhat, csak a megfelelő gombokat kell nyomogatni, és már készen is van a „nagyvadság”.

Ennek ellenére ezek ketten jók lesznek egymásnak, csak azt ne feledjük, hogy járt már nálunk ez a „nagyvad” Orbánt felszopni, de akkor kiderült, sok tízezer dollárt kapott érte a közösből. Szorgalma tehát nem öncélú, mint ahogyan valószínűleg most sem lesz az, de a díjat majd ennek megfelelően titkosítják. Vannak fizetett hirdetések mindenhol, de nem mindegy, kinek, miért és mennyi fizetünk, az pedig már egyenesen röhejes, ha ezt önigazolásnak használjuk, a mi Orbánunk azonban itt tart. Nem egy karrier.

Sajnálnák a kedves vezetőt, ha meg nem vetnénk, de ez a kettő együtt nem megy. Szánalmasnak nevezhető leginkább az út és a kép is, ami Orbánról mindeközben kialakul, aki mára eljutott oda, hogy önmaga karikatúráját rajzolgatja, mert ez kell a puszta létezéséhez, illetve a hatalom, ami ezt lehetővé teszi a számára. De, hogy hová jutott, milyen irgalmatlan mélységekbe, azt más is bizonyítja a napokból, amikor mindezek mellett keménytökű férfinak fösti le magát a bamba ifjúság számára.

Tegnap mesélte nekik a TikTokon, hogy „priccsen alvás nélkül nehéz férfivá válni”. Ezzel katonaéletére utalt, amiről viszont mi bizonyítottan, bár nem dokumentáltan azt hallottuk, hogy ott besúgó volt, de ez mára már lényegtelen is. Csak még egy ecsetvonást tett így a saját maga álmodta önképre, aminek az ég egy világon semmi köze a valósághoz. Egy beteg ember bizonyítja már csak önmagának a soha nem volt és be nem következő nagyságát, ami törekvés a diktátorok evolúciójában a végpont. Tovább nincsen. De lejjebb se nagyon.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
2 hozzászólás “Orbán és a nagyvadak
 1. kovacs_ugynok szerint:

  De bármelyik nem lakájmédia is csinálna a kárpátok géniuszával „nagyinterjút”, ingyen. Persze ha nagyintejún felszopást értenek, akkor nem szóltam. Annak meg ára van, nincsen ingyen ebéd. :/

 2. kovacs_ugynok szerint:

  Pont most számoltam utána, hogy mennyi nettó EU támogatás érkezett Magyarországra:
  2004-2009: 7032,4 millió euro
  2010-2021: 51006,2 millió euro (2022-től nincs adat)
  Forrás: https://hungary.representation.ec.europa.eu/strategia-es-prioritasok/az-eu-koltsegvetese-magyarorszagon_hu

  Mint látható, a felzárkóztatási EU-s támogatások 2010-től indultak be igazán. Ehhez képest mit sikerült elérni az orbán kormánynak 13 év alatt? Bármilyen pozitív eredmény nélkül „sikeresen” a valagára vertek ennek a rahedli pénznek.

  Hogy kapcsolódik mindez ehhez a bejegyzéshez? Ennyi pénz eltüntetése, tisztára mosása szerintem lehetetlen külső „segítség” nélkül. Felfoghatjuk ezt a karmelitás bulikát, az ellopható EU pénzek búcsúbulijának is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum