3650 nap

2013. július 15-én jelent meg a térben a „Rezeda világa” oldal, s rajta az első írás. Ennek épp tíz éve, vagy háromezerhatszázötven napja. Máig nem tudom megmondani, mi indított a létrehozására, miféle közléskényszer, milyen célok és vágyak, de nagy valószínűséggel Orbán Viktor volt az oka, aki már tíz éve is három esztendeje volt hatalmon. Az ember azt hitte azt hihette, ha monomániásan mutatja meg rendszerének aljasságait, akkor eléri a célját, ami nem egyéb, mint hogy eltakarodják az ország éléről, és ne szomorítson, alázzon és nyomorítson tovább senkit. Nem forradalom volt a cél, hanem tükör és dokumentálás.

Akkor a rezsim bimbózott, mára azonban kivirágzott, kiteljesedett, megbokrosodott, sőt, olykor a túlérettség jeleit mutatja, de nem látszik megrendülni. Ha innen nézzük, tíz év állhatasos munkája maga a kudarc, de másban is megfogalmazódott már, hogy ment-e könyvek által a világ elébb. S ha csak majd száz év múlva, ha él még akkor ember a földön, és lesz még egyáltalán Magyarország, a leendő társadalomtudós rábukkan valahol az írásokra, amelyek ilyképp kordokumentumok, és meglátja belőlük, milyen gyalázat történt velünk itt pusztulásunk előtt, valami értelmét megtaláljuk az írásban mutatkozó monomániámnak.

Tíz év vagy nagy idő, esetleg nem, ha tisztában vagyunk ennek kétes és illékony természetével, de számokban azért megmutatható. Minden nap szerettem volna írni, tehát háromezerhatszázötven írásnak kellene szerepelni az oldalon, viszont nincs annyi. Háromezerszázöt (3105) dolgozat van csupán az archívumban, ami innen nézvést nem kevés, máshonnan annak a bizonyítéka, hogy az ember olykor esendő, fáradt vagy beteg. Esetleg átmenetileg elmegy a kedve az egésztől, mert nem látja értelmét, és inkább fütyörészne álmodozva egy fa tetején, és akkor is ugyanazt érné el, ami látszólag a semmi.

De mégis valami ez a több mint háromezer írás, s ha csak arra gondolunk, darabonként, elő-, fő-, és utómunkálatokkal belekerül uszkve három órába, az kilencezer óránál is több, ami rengeteg. Több mint egy év tömény írás és gondolkodás a rendszer felől szünet és pihenő nélkül, sűrített izgalom meg idegeskedés, örömök és bánatok egyszerre, és még meg sem gazdagszik belőle az ember, mert ingyen csinálja. Föltehetné a kérdést innen nézvést, hogy miért, de ez meg sem fordul a fejében, mert ez az élete, és ez lesz majd a halála is. Mert tíz év ugyan eltelt, de nem biztos, hogy a második tíz is benne van.

A hatvanharmadikat tapodva olyan hosszú távra már ne tervezzen az ember, mert ki tudja mi van már rég megírva, vagy ha elrendelés nincs is, hol készülődik a féltégla az ember fejére, amit lehet aztán véletlennek, de nagy szavakkal sorsnak is nevezni. A végeredmény ugyanaz egy félelemmel, hogy a rendszer túléli őt, ami tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, mára azonban egyre inkább fenyegető valóság. Így kell tehát belenézni a tükörbe, de az a megmásíthatatlan és visszavonhatatlan öröm, hogy ha mást nem is, de ezt az egyet félelmek és kétségek nélkül megteheti a krónikás, míg akiket megörökít, azok nem igazán.

Sokra viszont nem megyünk az erkölcsi győzelemmel, így tehát belegondolva a tíz év akár sziszifuszinak is mondható munkájába, annyit láthatunk, hogy volt alkalmunk közösen idegeskedni, felháborodni, de nevetni és örülni is, ami ilyen helyzetben nem kevés. És ránézve a Rezeda világában megteremtett alakokra, Bélára a „Kampec Dolores” sorozat hősére (ebből is, istenem, már 114 darab készült), az „Egy óvodás naplója” mesélőjére (ebből is született 39 opus), az ember rájön, hány alakot öltött, hogy elmondja, amit szeretne, és innen nézve ez egy nagy kaland és nagy utazás.

Mert mindenki én vagyok. Béla is, az óvodás is, sőt, Tihamér az egér, aki a bigott, rövidlátó hangya szomszédja, és onnan szemléli a kajla világot. Szegény Tihamért egész elfeledtem, munkába kell állítanom újólag. Most, hogy őket megidéztem, kell rádöbbenni arra, milyen jó móka is volt ez, s ha a számvetés elején tán némi melankólia vegyült a sorokba, ez mostanra eltűnni látszik, visszatér az emberbe az erő, s azt mondja: kalandra fel. Van dolog, sőt, egyre több dolog van, mert a rendszer tébolyult tobzódásában olyan mértékben termeli a mocskot, hogy nem győzünk válogatni belőle, mi kerüljön terítékre. Tehát folytatjuk. Ez az ígéretem.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
13 hozzászólás “3650 nap
  1. szemlélő szerint:

    Kedvéért Rezeda,
    Nagy élmény írásaid olvasva,köszönöm sokak nevében a munkád!
    👍👏👏👏👍

  2. Andy szerint:

    👏👏👏👏👏😀💪💪💪💪💪
    KÖNÖSZÖNJÜK
    Kérjük folytasd, ez napi eledelünk!

  3. hj szerint:

    Ismeretlenül is szeretve tisztelt Rezeda (esetleg Kázmér, a mai különleges alkalomra való tekintettel), KÖSZÖNJÜK!

  4. Láng József szerint:

    /Csodállak. Bár milliószám lennénk bátrak és kiállók!

  5. Jane Doe szerint:

    Közös kalandtúrán vagyunk, további kalandokra fel, és jó utazást Rezeda!
    Amúgy meg: ceterum censeo…

  6. glorianna szerint:

    Köszönet, elismerés, nagyrabecsülés 🙂 Kérhetem a következő 3650 napit is?

  7. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda Kázmér !

    Köszönönet az írásokért, nagyon tisztellek, és becsüllek többek közt a tudásodért, az írói vénádért, és nem utolsó sorban a bátotságodért . Ahogy elnézem a jövőben sem kell majd nagyon szomszédolnod a témáért, hát várjuk kiváncsian..
    További kitartást , és jó ebgészséget kívánok !

    Ui.: Nem azért, de ha jól számolom 2 év szökött is közben…🙃😂

  8. cyr45 szerint:

    Gratuláció a kitartásodhoz, REZEDA!
    Így, végig nagy betűvel, mert megérdemled!:-))

    Mindamellett, egy kölyök vagy, hozzám képest.
    Tehát te meg fogod érni, erősen remélem!:-)
    Részemről már kisebb az esély, de azért bizakodom…

  9. Coolman szerint:

    3105 + n köszönet.

  10. polyvitaplex szerint:

    Boldog, boldog,
    boldog születésnapot,
    kívánom, hogy legyen
    még sok ilyen szép napod.

  11. V.A. Lucky szerint:

    Köszönet az eddigiekért, és kitartást a továbbiakhoz. Egy klasszikust elferdítve:
    Ninive nem él örökké. A NER sem, s Orbán sem. 😉

  12. dasa szerint:

    Kedves Kázmér!

    Hosszú életet egészségben a sziszifuszi munkához.

  13. Kati szerint:

    Kedves Rezeda!
    Sokszor, a cikk olvasása közben, az jut az eszembe, hogy aki nem jelen időben olvassa, érti e a jelzőket, ért e a szöveget. Attól tartok, hogy sokan ma sem értenék. Ehhez naponta kell ismerni az országunkban történő eseményeket, politikai szövegeket.
    Köszönöm, hogy élvezhetem az írásaidat, sajnálom, hogy így élünk.
    Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum