Két tehén

David Pressman, amerikai nagykövet tegnap hazája zászlaját szorongatva és lóbálva, mosolyogva vett részt a Budapest Pride felvonulásán. Nem volt egyedül, ugyanúgy ott vonult a harmincötezer ember között Argentína, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Írország, Kanada, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Koszovó nagykövetségének képviselője. Illetve rajtuk kívül és velük együtt negyvenkilenc nagykövetség és kulturális intézmény írt alá egy közös nyilatkozatot a magyar kormány kirekesztő, homofób politikája ellen. Épp csak nem mondták ki, hogy fasiszta.

Az összes uniós ország – kivéve a lengyeleket -, és minden hazánkkal szomszédos ország is. Tekintélyes lista, és elgondolkoztató. Hogy miért tartották ezt szükségesnek, azt is Pressman nagykövet foglalta össze érzékletesen, midőn azt nyilatkozta, hogy őt, országát, és mind a többi aláírót „aggasztja a magyar valóság”. Innentől fogva nem kaphatja meg azt a képébe, hogy ne nyilatkozgasson, mert nem is ismeri a magyarokat, mint azt annak idején André Goodfriend ügyvivő fejéhez vágták. Sőt, arra is emlékszünk, hogy Orbán neki azt üzente, ha férfi, akkor menjen ki vele a kocsma elé elintézni a dolgokat.

Ez a magyar virtus, a felsőbbrendűség undorító és illuzórikus tudata most is megvan, mert Menczer Tamás, a sportriporterből (annak is huszadrangú) lett, Szijjártó szellemiségén nevelkedett külügyi államtitkár alpári stílusban ment neki azoknak az országoknak, amelyek kies hazánk lehangoló állapota miatt aggódva aláírták az említett dokumentumot. Előadásában mindenki volt minden, a drogos hollandoktól kezdve a felgyújtott francia autókig, és az amerikai elcsalt választások sejtetéséig. A maga nemében egy diplomáciai bravúrt adott elő Menczer államtitkár, akit Thomas Mann szavaival jellemezhetnénk leginkább.

A fehérek közt európai Mann a Varázshegyben szinte Marquez nyelvén jellemezte Hans Castorp egyik ebédlőtársát, amikor azt írta róla: „úgy áradt belőle a szellemi igénytelenség, mint a pinceszag”. És máris látjuk magunk előtt Menczer államtitkár ostoba képét, aki viszont mocskolódó bejegyzésében éppen a lényegről nem tett említést, amit Pressman nagykövet magyar valóságnak nevezett. Illetve Menczer államtitkár a magyar valóság maga, ami aggasztó és kiábrándító, és ez abban is megmutatkozott, hogy kormányzati szintről a Pride-hoz ez volt az összes hozzájárulás, míg másutt együtt szoktak vonulni az ottani hivatalosságok.

Ilyen nálunk hogyan is fordulhatna elő, amikor emlékszünk a „Szarházi csürhe” című dolgozatomra, amelyben azért kapták meg a kéretlen minősítést, mert nem voltak hajlandóak aláírni azt a dokumentumot, amely arról szólt, mindent megtesznek azért, hogy az LMBTQ közösség tagjai az országban ne szenvedjenek hátrányt, és ne kelljen fizikai, illetve lelki atrocitásoktól tartaniuk. Mint az elmúlt héten kiderült, itt még egy padot sem lehet szivárványosra festeni, mert zavarja a magyar keresztényi felsőbbrendű tudatot, amelynek amúgy avas szalonna szaga van. Ez a magyar aggasztó valóság.

Még csak Novák nagyságos asszony sem tette tiszteletét a fölvonuláson, mint a nemzet egységének vélt megtestesítője, helyette Ruandába ment a fogait mutogatni. Elképesztő, amit az afrikai országban művelt a sleppjével együtt, ahol átadták egy iskola magyar támogatással épült budiját, elemlámpákat osztogattak, mint annak idején az angol hódítók Amerikában üveggyöngyöt az indiánoknak, de a legszebb mégis a két tehén volt. Novák Katalin őket is átadta, mint a távoli, gazdag ország fehérbőrű nagyasszonya, mint nemzetünk ajándékát a leendő migráncsoknak, akikbe itt a magyar pusztán majd belerúgunk.

Hogy legyen teje a benszülötteknek, ez volt a két tehén átadásának oka és indoka, ami azt tételezné, hogy a tehenek Novák nacsasszonnnyal együtt érkeztek repülőn, magukkal hozva a magyar puszta illatát. De nem, jól láthatóan ezek helyi tehenek, eddig is ott voltak, kijelölt elnökünk tehát az egyik benszülöttől elvette, egy másiknak odaadta, a tej mennyisége ettől ott még növekedni nem fog. Delikát egy cirkuszt adott elő hát a mi Katikánk, miután idehaza aláírta a státusztörvényt, de ott is úgy adták át a magyar budit, nem az oktatás „minősége a fontos”, hanem ez a budi, amelynek a teteje talán nem omlik be, mint a kaposvári tornateremé.

Mindezt csak azért mutattam be, hogy látszódjék, hol volt Novák, amikor itt kellett volna lennie. Tehenet osztott a magyar felsőbbrendűség tudatában, miközben idehaza pedig más országok kultúrembereinek kell aggódniuk a magyar valóságért. Ami még a hutuk és a tuszik is, akiket annak idején Kósa professzor emlegetett, mint emlékezhetünk, és ők kapták most a teheneket Nováktól. Kiábrándító, így újólag meg kell idéznünk T. Mannt: úgy árad belőlük a szellemi igénytelenség, mint a pinceszag. Neki is akadt gondja az olasz fasisztákkal, akiknek nem tetszett, hogy a kisgyereke meztelenül volt a tengerparton. Körbeértünk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
10 hozzászólás “Két tehén
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Tegnap megdőlt a melegrekord Budapesten. Aminek csak örülhetnek azok akiknek amúgy semmi bajuk velük.

    Köztudottan a legtöbb buzi és pedofil a fideszben van. Ahogy cigány „elitista” is. Ezen alapigazságok tükrében érdekes, hogy pont a melegek ellen kelti a gyűlöletet az országban a hazaáruló tolvaj banda. Szóval, innentől „tudományosan” elemzem a kialakult helyzetet, annak bizonyítása céljából, hogy az orbánék „ésszel” próbálják itt a gyűlöletet kelteni. Persze a jelző több mint ironikus, mert azt aki így cselekszik, póriasan gecinek szokták hívni:
    „Argó: Utálatos (ember), aki aljas, vagy akit aljasnak tartanak; aki ellenszenves a magatartása, megnyilatkozása vagy tettei miatt.”

    De miért is a melegekre uszult a fidesz banda? Azért, mert a seggszuális beállítottság nincsen ráírva valaki megjelenésére, ha amúgy nem akarja kihangsúlyozni. Tehát, lehet úgy gyűlölni őket, hogy az eccerű fideszdrukker random nekiesne az utcán ezeknek az embereknek. Ellentétben a romákkal ugye. Amit csak példának hoztam fel, és rossz aki rasszizmust lát ebben. Mert a példa nagyon jó. Ki ne emlékezne pár 10 évvel ezelőtt micsoda uszítás folyt ebben az országban a romák ellen. Ami mára szerencsére kikopott a közbeszédből. Ami sajnos nem jelenti azt, hogy ne lenne. Ha bárki rákeres, még pár évvel ezelőtt is voltak uszító dzsemborik. Viszont ezekről még az ismertebb nemfideszes orgánumok se számoltak be. A fideszes lakájmédiát nem tudom, mivel mostanában kerülöm, mint a járókelő a kocsma előtt hagyott rókát. Sajnos a kos út rádió is hallgathatatlan lett. Vérnyomásnövelő helyett azért még elmenne.
    Amúgy szerintem nagyon helyesen. A gyűlöletről való beszámoló is bizonyos keretek között növeli a gyűlöletre való hajlamot a csőcselék körében. Főleg ha elmarad érte a büntetés. Pedig benne van a BTK-ban is.

    Szóval, a lényeg az lett volna, hogy a vasmegye szégyene propagandaminisztériuma óvatos duhaj, és a finkelstein nyomdokain megpróbálnak olyanok ellen gyűlöletet kelteni akiket szerintük az utcán nem lehet könnyen beazonosítani a gyűlöletkeltésükre fogékonyaknak. Azért néha becsúszik egy-egy „hiba”. Mint amikor nem fehér importált fodbalistákat próbáltak inzultálni. Vagy szájeresz kartács. Vagy itt van ez az LMBTQ dolog is. Na ennél alaposan mellényúltak a „tanyasi finkelsteinek”. Álmukban se gondolták volna, hogy ekkora nemzetközi visszhangja lesz. Mert azt se felejtsük, hogy ők valójában az ostobenkó szavazóiknak bazseválnak, nem a külföldnek. Csak hát ez a XXI. század és az internet kora. Ha érzékeny pontra tapos a fideszes szalonnáci bakancs, akkor Magyarországon kívül erős reakciókra lehet számítani.

    Amit viszont nagyon nem értek, ezek után miért erőltetik ezt a melegellenes gyűlöletkeltést az orbánék? Egy olyan zsákutcába kormányozták a gyorsnaszádot, amivel képtelenek megfordulni, vagy kifarolni? Amikor összemosták a pedofíliával, „törvényeket” hoztak rá, plakátkampányoltak, inzultáltak? Most nagyon hülyén néznének ki ha hirtelen megváltoztatnák a propagandájukat? Kész vége? Nem tudom. Pedig az ostobaságot abbahagyni sosem késő. Ezt minden normális ember tudja. Oh wait!

    Sajnos itt még mindig nem elég fejlett az emberek igazságérzete. Élen az un. „írástudókkal”. Mert ha az lenne, nem tűrnénk meg olyan politikusokat magunk között, akik a gyűlöletből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Azokat meg főleg nem aki a tetejébe „suttyomban” még meg is lopnak bennünket. Sokat kell még tanulni ennek a nemzetnek. Oh wait! Az oktatásból is mi lett! 🙁

  2. kovacs_ugynok szerint:

    Csak most esett le a kép és a cím közötti összefüggés! Öregsam… 😀

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda és Kovacs és mindenki!

    Itt mindenki gyanús. Sőt, az a gyanús, aki nem gyanús. 🤣
    Gyanús a tanár, mert tanít, gyanús az orvos, mert gyógyít, és főleg gyanús aki ismeri a betűket..
    Ezeknek már lassan mindenki ellenség lesz aki él, és mozog.. És Isten, meg Böjte óvja, akinek még neki lehet uszítani a birka nyájat.. 😉

    A Muraközi rádió még
    innen is fogható, Sopron mellől Ott a hírek valóban hírek, nincs Soros, se migráncs, se Prüsszel se más baromság.
    Alig 100 valahány km, de fényéveknek tűnik a távolság…
    Valahogy úgy érzem magam mint mikor nagyapa a szabadeurópára próbálta meg az orion keresőjét tekerni..🙃

    • kovacs_ugynok szerint:

      A dagadt mondta, hogy aki fizet, az rendeli a nótát. A magyar adófizetők fizetik itt a cehhet, és szerintem a nevükben mondhatom, elegünk van már a gyűlöletkeltésből. Ha ez nem tetszik az orbánéknak, el lehet húzni az ország éléről. Majd lesz helyettük olyan aki nem gyűlölködik a lopásainak az álcázása miatt, hanem az itt élők érdekében dolgozik. Nincs ilyen? Ez is csak fideszes bullshit. Senki nem pótolhatatlan, és addig kell keresni amíg lesz jobb. Aki már bizonyítottan szar alak annak több esélyt nem szabad hagyni a hatalomban. Ennyi. :/

  4. Jane Doe szerint:

    Novák nevű fidesz-tálib nem csinált mást, mint a párt/szekta lényege: „egyik benszülöttől elvette, egy másiknak odaadta”. (Emlékszünk még: a trafikokkal kezdődött, de már hol tartunk azóta!)
    Amúgy zseniális a kép és a cím szerkesztése, avagy összhangja.

  5. polyvitaplex szerint:

    Egy zseniális menczeri mondat a sok közül: “Kérdésem a szlovák nagykövethez: Emlékszik még olyan napra, amikor a hazájában nem volt kormányválság?”

    Drága Menczer úr, mi köze a szlovák belpolitikának a nyilatkozathoz? Ezenkívül azért is zseniális mondat, mert Szlovákia nemcsak a szomszédunk és V4-szövetségesünk, hanem a jelentős magyar kisebbség miatt sem kellene fölöslegesen baszakodni velük.
    De mit érdekli ez Menczert, szarik rá.

  6. cyr45 szerint:

    Ez a Menczer annyira buta, hogy ilyesmi eszébe sem jut!

    A szlovákokat csesztetni pedig teljesen értelmetlen,
    hiszen már szívesebben élnek ott a felvidéki magyarok,
    mint, hogy (esetleg) „haza”jönnének…:-(
    És meg lehet érteni őket, és azt is, hogy asszimilálódnak!

    Oda jutottunk, hogy aki magyar külföldre megy, szívesebben
    mondja magát szlováknak, mint magyarnak.:-((

    Vagy akár ukránnak, románnak, szerbnek, szlovénnak!
    Csak magyarnak nem.:-(
    Mert az már szégyen Európában, hála Orbánnak!:-((

    • kovacs_ugynok szerint:

      Működik a fideszben a kontraszelekció. Normális ember ezekkel már nem áll szóba, főleg nem vállal a nevükkel semmilyen pozíciót. Kártékony, élősködő banda a fidesz, és a vezetése.

  7. Tom Sawyer szerint:

    Bocsánat, de hozzá kell szólnom, habár a Pesti kiruccanásom után nehéz.
    Ez nem így van egészen, és tényleg nem vagyok se okos, se bölcs.
    Legutóbb a múlt hétvégén voltunk Komáromban (az igaziban), a kiskutyám meg Rimapénteki Rimai Péntek lett, most peš-nek hívjaķ a gazdival túl néhány áldomáson. Amúgy meg „Vándornak” kereszteltük, nem kis Vazsi kötődéssel 🙃🤣
    Szóval nem a levegőbe..
    Hidjétek el, ezek jól vannak, csesznek az Orbánra, csesznek rám, rátok, úgy an block mindenkire akki Turullal, 64 vármegyével próbálkozik. És igazuk van.
    Jobban élnek, biztonságosabban élnek. Ha akarnak magyarul, ha akarnak szlovacskául..
    Senki nem ugat bele, max a kiskutyám 🤣
    Megkockáztatom, még a Vág is szivárványt szórt a múlt héten.. 🤣🤣

  8. Vargha szerint:

    Ha jól emlékszem, 1989. év március hó 15. napján, Mark Palmer az Egyesültállamok Budapesti nagykövete vononult csokornyakkendőben az ellenzéki ifjúsággal, megvédendő Őket a rendőrségi atrocitásoktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum