Ha a vezér bepisál

Nagy dilemma lehet, ha az ember azt látja, az istenként tisztelt vezér behugyozik, píszísen maga alá vizel, és ráadásul egy kamera ezt fel is veszi. Ez történt Dél-Szudánban, ahol Salva Kiir elnökkel esett meg ez a baleset, ami nem is lenne érdekes, ha utána nem tartóztattak volna le hat újságírót, amit persze tagadnak. Súlyosbítja az újságírók, illetve a kameraman bűnét, annak ellenére vette fel az incidenst, hogy mindez a himnusz hallgatása közben történt, s mint tudjuk, az ilyen nóták hazafias becsben vannak (mint nálunk a Nélküled), s ha eközben hugyozza össze magát a delikvens, az eladható hazaárulásként, ellenkező oldalról viszont hőstettként is, nézőpont kérdése csak az egész.

A történet szót sem érdemelne, ha a mi vezérünk egy zártkörű beszélgetésen – amit aztán nem győztek közzé tenni -, nem hangoztatta volna, hogy ő, következésképp az ország, benne mi – nem akar a nyugati kultúrkörhöz tartozni. Ahogyan vázolta az utat, a Balkánon keresztül, Törökországon át térnénk vissza Ázsiába, ahol ő, mint kipcsak, nagyon is jól érezné magát. Hogy mi ezt akarjuk-e, elviseljük-e, az nem érdekli szokás szerint a kedves vezetőt. Duci ujját kinyújtva mutatja az utat, irány Kelet. Minden bepisálási dilemma itt kezdődik, mert Amerikában is sportot űznek abból a televíziók, hogy Biden esés-kelését mindenkinek megmutassák, ott azonban senkiért nem megy emiatt a nagy, fekete autó.

Ha azt gondolnák nagy hebehurgyán, annak, hogy Kiir elnök nagy nyilvánosság előtt behugyozott, és a mi kedves vezetőnk élénken kelet felé kacsingat, az ég egy világon semmi köze egymáshoz, akkor tévedni tetszenének, és intőn kellene megjegyeznem, dehogynem. Csupán időbéli csúszások vannak, mindenki így jár vagy járhat, aki nem tud szabadulni a hatalomtól, csak nem mindenkit vesznek kamerák. Sztálin atyánk is hosszasan feküdt a saját vizeletében az agyvérzése után, Hitler bátyó ezt – és egyéb kellemetlenségeket – elkerülendő főbe lőtte magát, Mussolini pajtással pedig hőn szeretett népe végzett a közismert módon, lámpavas, ráadásul fejjel lefelé. Kínos.

Ehhez képest egy szimpla behugyozás maga a kéjmámor, viszont egyként utal arra mindahány, hogy milyen veszélyekkel jár a populista módi, a diktátorosdi, leginkább arra kellene figyelmezni az ilyesmiben szenvedőknek, hogy semmi sem örök. Mi több, múlandó, mégpedig nagyon hamar és olykor hirtelen. No most, hogy Orbán szabadulni akarna a Nyugattól, az szerinte azért van, mert ebben a közösségben kies hazánk szerinte a peremre szorulna, mi azonban kajánul megjegyezzük, ő az, aki a peremén tántorog a civilizált világnak, abban vezető szerepet megszerezni nem tudott, így inkább oda menne, ahol a messziről jött fehér ember nimbusza lengi körül, és hasonszőrűek között lehet.

Nem mániám, de arrafelé fajulnak a dolgok, ahhoz, ami kiinduló tételünk volt, de ennél is fontosabb, arra nem tért ki a kedves vezető, hogyha odahagyja a nyugati zsidó-keresztény (görög-római meg a jóisten) kultúrkört, akkor melyikhez tér meg, illetve milyen istent fog imádni azután. Nehéz dolgok ezek, ezért is emlegettem nemrégiben, ha Orbán attól remélne politikai hasznot, akkor mecseteket építene az országban, miniszterelnök-helyettese pedig egy müezzin lenne mondjuk jobb híján és nem Semjén. Innen is látható, hogy Orbán arrafelé fordul a hatalom érdekében, amerre nem szégyell, de a szégyen nem igazán jellemző rá, pedig intő példaként kellene előtte állni Kiir elnök balesetének, ha így folytatja, rá is ez vár.

Viszont ez minket egészen őszintén nem érdekel, mert vagyunk annyira egoisták, hogy a magunk sorsa foglalkoztasson, hol leszünk mi, amikor Orbán abba a korba lép, amikor már a vizeletét sem tudja tartani, de minden valószínűséggel a föld alatt. Mivel nálam egyetlenünk csak alig fiatalabb, innentől kezdődik a versenyfutás az idővel. Orbánnak azért, hogy beteljesítse az álmát, ami nem tudható már, mi lehet, mekkora főnök akar lenni, amióta az indiánosdit odahagyta. Mi elég neki, hol állna meg, vagy mi állíthatja meg, ha egyáltalán van az az erő. Részemről az a feladat adott, hogy túléjem, reménykedve az utána következő világ eljövetelében, de az sem biztos, hogy jobb lesz. Őszintén várom a fejleményeket.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum