Az amerikai dácsa

Közös lájkot mutogatva fotózkodott Orbán és Trump a volt amerikai elnök bedminsteri (New Jersey) birtokán, miszerint ők a békére kötöttek volna szövetséget, ami érdekes. Nem különösebb kifogást keresve, de eszünkbe ötlik, amikor Trump csapatai megrohamozták a Capitoliumot, amiből az a következtetés fakad, hogy neki az a béke, ha ő van hatalmon. Mondjuk Orbánnak is, különben meg az ő csapatai a magyar tévészékházat ostromolják meg, és nem azt állítjuk, hogy ez már közös nevező a két bajkeverő között, de már majdnem az. Ahogyan Trump eszméje az ukrán békéről, hogy a megtámadott ország mondjon le a Krímről és egyéb területekről, valamint a NATO tagságról, és legott béke lesz.

Ezt Putyin sem mondhatta volna szebben, és innen nyer értelmet az is, amit Orbán Tusványoson a fajok keveredésén kívül még előadott, miszerint, ha Trump (és Merkel) lenne még mindig hatalmon, a háború ki sem tört volna. A merkeli utalást nem értjük, csak érezzük, Trump viszont világos, mert Orbán szájával beszél, ugyanazt gondolják ezek ketten a világról, és elég rosszul gondolják. A találkozó, amiről Orbán most posztolgat, ilyen szemszögből lehetett volna a gelendzsiki Putyin-palotában is, amiről viszont Navalnij készített ugyanolyan drónvideót, mint amilyet Hadházy szokott Hatvanpusztáról. Navalnij sorsát ismerjük, Hadházyt pedig innentől fogva féltjük, de ez csak intyeresznij mellékszál.

Hanem ez a kettő a vigyorgó képével és lájkot mutogatva, mint akiknek jobb dolga sincs, és voltaképpen nincs is. „Make America great again”, mondta az egyik, és az a helyzet állott elő, hogy kihullva a hatalomból (és a Capitoliumot sem bevéve) a spájzba kerülve nem marad más neki, mint Orbánra mutogatni, hogy ő milyen nagyszerűen csinálja azt, amit Trumpnak az ő népe a választások miatt nem enged. Ott tartunk, hogy Amerika fasizálódásához Orbán a zsinórmérték, nem véletlenül utazik Bedminster után Dallasba előadni úgymond, bár a rossz nyelvek szerint fizetett érte, hogy ott jártathassa a száját. Elégedetten dőlhetnénk hátra, hogy ez maradt neki, ha ez a maradék nem a mi életünk volna.

Pedig az. S ha fizetett érte, ha nem, ha a szabadságát erre használja, ha nem, valahol egészen elképesztő, hogy előadást lehet tartani arról követendő mintaként, hogyan lehet szétverni egy országot büntetlenül, és az amerikai republikánusok elvetemültebb ágának az lehet a lecke, hogyan kell ezt csinálni, mert nekik – egyelőre – nem sikerült. Mindezeken túl, akármilyen is a felhajtás, ez az egész úgy, ahogyan van, leginkább szánalmas, de ezen kívül végtelenül szomorú is, hogy erre a pörformanszra Orbánt népes delegáció (Szijjártó, Német Zs., etc.) kísérte el, amivel hivatalossá vált, hogy Magyarország nem a regnáló amerikai hatalommal épít kapcsolatot, hanem annak fasiszta ellenzékével.

Innen érthető már az is, miért küldte el az anyjába Szijjártó a hivatalát még el sem foglaló új amerikai nagykövetet, de tágabb összefüggésekben és Európában az is, a magyar kormány tagjai miért találkoznak Európában is rendszeresen mindenféle szélsőjobboldali alakokkal, míg egyedül Navracsicsot küldik Brüsszelbe tárgyalgatni. Ebből viszont az is kitetszik, hogy azt nem igazán gondolják komolyan, míg azonban ezek a nagypolitika peremén való dörgölőzések kies hazánk igazi irányát mutatják, azaz, hogy lator állam vagyunk, aki a szarkeverők barátságát keresi mindenütt, de csak egyéni érdekből.

És ez Orbán árulásának újabb fejezete. Az mégpedig, hogy valamikor a tyúkszaros udvaron a világ urának álmodta magát, és fölnőve azt hitte, ez sikerül is. Így vénülve azonban rá kellett döbbennie, hogy neki csak Magyarország kifosztása marad, az egója ápolgatása viszont megkívánja, hogy – ha fizetett érte, ha nem – mindenféle kétes tudatú alakok előtt adja elő azokat az általa megvalósított lázálmokat, amik nekik soha nem sikerülnek, mert arrafelé demokrácia van még egyelőre. Szánalmas ez így, ha nem lenne tragikus, ha az egész cirkuszt nem akkor látnánk, amikor Magyarország éppen atomjaira hullik. Mondanám, hogy ezért majd egyszer a szemünkbe kell nézni, de nem vagyok javíthatatlan álmodozó.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum