Legyetek bátorak

Novák Előd hülye. A Mi Hazánk Mozgalom hülye. (Hogy nácifasiszta is, az szomorú, de mellékszál.) A Modern család nevű amerikai sorozatban Mitchell és Cameron, a meleg házaspár akkora szeretetben neveli Lilyt, a Vietnámból adoptált előbb kicsi, később már egészen nagy lányt, amekkorát Novák Előd – és a Mi Hazánk – el sem tud képzelni. Az ő hazájuk ilyen nagybajuszos sudribunkó haza, viszont nem az enyém. A Modern Család nevű sorozatban senki nem lobogtat szivárványos zászlókat, mert abban a kultúrában, amit a film megmutat, erre nincs szükség.

Magyarországon – ami az ő hazájuk –, szükséges ilyen zászlókkal felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar Mitchellek és Cameronok úgy élhessenek, mint az – e szempontból álomszerű – amerikai sorozatban. A szivárványos zászló nem családról szól, hanem jogokról. Novák Előd hülye és fasiszta – mint a Mi Hazánk is –, amikor emberek egy csoportjától jogokat tagad meg, bár nincsenek egyedül. Így gondolkodik és ebben tevőlegesen részt vesz a KDNP és a Fidesz is. Ilyen az ő hazájuk, ami nem a miénk. Novák előd letépte a fővárosi városházáról a szivárványos zászlót.

Bátor volt, elszánt és tervszerű, vitt magával egy tizenöt méteres létrát, a megszerzett zászlót egy nagy futással egy kukába vitte, majd megadta magát a rendőri erőknek. Segítettek neki aktivisták is, ez volt a nagy zászlószerző akció, amitől majdnem ilyen Pál utcais feelingje lett az egésznek. Ja, nem. Egy nappal előtte a Ferencvárosban ilyen símaszkosok tettek ugyanilyet, ők még ugráltak is a zászlón, fel is gyújtották. Róluk megállapítható volt, hogy aljanépek, ezek szerint Novák Előd is az. És mit mondjunk a kedves vezetőről, aki e tekintetben hasonképp gondolkozik, ugye.

Olyan húsz-huszonöt évvel ezelőtt, amikor hasonló kaliberű kipcsak-magyarok izraeli zászlót égettek, ugyane összefüggések miatt neveztem a televízióban O. V.-t a csőcselék vezérének. Ez akkor annyira új megközelítés volt, hogy föl akartak érte kötni, országos visítás lett, pedig csak megelőztem a koromat a ráismeréssel. De itt nem rólam van szó, hanem a NER szellemi állapotáról, amely gyalázatos képet mutat. Még a ferencvárosi történések kapcsán volt olvasható olyan jóváhagyás a sajtófogyasztó nagyközönségtől, hogy a zászlótapodó-égetők jól tették, amit tettek.

Novák Előd megnyugodhat, nincsen egyedül, sőt, sokan van, és még többen lesz. Egy olyan országban, ahol a nemzet gázszerelője ad filozofikus életvezetési tanácsokat az ifjúságnak, minden előfordulhat, pedig ez is megtörtént. A Mészáros Alapítvány már négy éve ösztöndíjjal támogatja a Váli-völgy fiataljainak felsőfokú tanulmányait, amit idén is folyósítanak (derék dolog). Viszont a támogatottak meghallgathatták a gázszerelő buzdító szavait is, ahogyan belebocsátja őket az életbe minden bölcsességével, amitől az ember úgy érzi, sírni volna jó, hogy slágerekben gondolkodjunk.

A gázszerelő betű-, és gondolathív útmutatásaiból falatozunk most: „Elsősorban dolgozni kell mindig, folyamatosan. Munka, munka, munka…Lesznek akadályok, lesznek sikertelenségek, lesznek sikerek, kisebb-nagyobb sikerek, de az igazi az, amikor eléritek a legnagyobb sikert az életetekbe. Azt nehéz megfogalmazni, hogy mi a legnagyobb siker az életetekbe, a munkátok, a családotok, ezt nehéz azt hiszem még így eldönteni, ebben a korban…Valaki egyáltalán a bátortalansága miatt nem tud az életbe sikert elérni. Úgyhogy ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek…”

Aztán bátorak lesznek, és zászlókat tépkednek, bár a gázszerelő nem erre gondolt. Nem tudni, a gázszerelő mit akart ezzel a bátorakkal, bár kicsit elébb kifejtette, hogy az életről sok mindent gondol ő maga is, ami megnyugtató. Ezek így együtt, Novák Előd és a gázszerelő nívója, a kilátástalan sötétség és a mérhetetlen arrogancia párosulva a totálisan hiányzó érzelmi intelligenciával olyan elegyet alkot, amit nehéz szavakkal leírni, igaz, egy betűkből alkotott született rá: NER. Viszont ezeknek fogalmuk sincs az életről, csak úgy vannak a maguk agytörzsi nívóján. És rohadt sokan vannak.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum