Ez egy felejtős hely

Nagy fölhorgadások és csendes elsunnyogások földje: ez Magyarország. Ezzé tették az újabb, napra-nap kirobbanó mindenféle botrányok, amelyek, mint a vulkán hamuja temetik maguk alá az előző skandalumokat, hogy helyet adjanak az újnak, amelyről pár napig lehet visongani, hogy aztán kis idő után szó se essék erről se, mert már megint van valami más ordítani való kis időre. Így hordoz bennünket az idő, és a történetek lerakódnak guanóként keményen, vastagon.

És nincs, aki kézben tartaná a gyeplőt. Töketlenek vagyunk, így hát megérdemeljük, hogy játsszanak velünk. Az ember már azt sem tudja, meddig menjen vissza az időben, hogy a ganajságok eredőjét föllelje, amely mese most épp a menekültekről szól nagy hangon, pedig minden egy székház eladással vette kezdetét. És az milyen régen volt már, Istenem, pedig akkor kellett volna kezdeni a rendrakást, a Kaja Ibrahimok meg a Joszip Totok, a „hosszú bájtok éjszakája” korában, hogy mára ne szabaduljon ránk teljesen a maffiacsürhe, de most már félő, hogy késő.

groteszk 2Következmények nélküli ország vagyunk súlyos következményekkel. Pillanat-emberekkel az élünkön, akik arra jók épp, hogy az aktuális bűnöket mikrofon és pulpitus mögé állva elmondják néhány kamerának meg diktafonnak, aztán falnak fordulnak úgy vélve, hogy jól végezték a dolgukat, holott egy lófaszt mama. Ütni kéne a tamtamot folyton folyvást, hogy lássa és hallja az istenadta, hogy mi folyik itten.

Hogy balról kezdjük a közelmúltból: mi van Simon Gáborral? Él, mint a Marci. Története csak egypár szavazat megszerzésére volt jó, arra köllött, és kész. Mi van a kitiltásokkal, ki az a négy még Vidán kívül, érdekel ez még valakit? Mi van Vidával? Honnan volt egy éve sok százmilliója Szijjártónak, ezt se firtatja ma már senki. Tokaji szőlők, Récsöl állítólag ellopott telefonja, Kósa – nem is tudom – budapesti lakása, szőke olajak, Lázár milliós fácán-lövöldözései, szoci kormánynegyed meg felcsúti stadion.

Sukoró, Mészáros elfelejtett milliárdja, Simicska. Tényleg, mi van Lajosunkkal? Véget ért már a harc? M1, M2, M3, M4, M kutyafasza, nyolcvan milliárd. Államadósság, a csökkentésére létrehozott alap, az oda befizetett pénzek? Parlagfűre beszedett egy százalék elbaszása, trafikok dokumentumai nagy hanggal átvéve, aztán csönd. Útblokád, amíg le nem mondanak, megszállási emlékmű, és múzeumi negyed. Vörösiszap lóvé, üvegzsebek, meg a többi dokumentált és elordított lopás. Feledve. Soha nincs és nem is lesz vége. Belesüppedtünk a mocsárba, most válunk épp kövületté. Jóccakát.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum