Korner Bangladesért

Koncertre ugyan nem futja, de egy kornert mindenképp megér nekünk a mesebeli Kelet, mi ezzel tudunk hozzájárulni a felvirágzáshoz. Így vélik gyanútlan alakok, de aztán kiderül, hogy Mária országa a vesztébe indul ezzel a küldetéssel. Három láblabda zsonglőrünk utazott ugyanis Bangladesbe, hogy múlhatatlan és utánozhatatlan labdaművészetével kápráztassa el azt a százhatvanmillió embert, aki ott él a trópusokon. Szőllősi György, Felcsúton székelő vezető magyar futball-teoretikusunktól tudjuk, hogy gömbbéli tudományunkat mindenképp exportálnunk kell, hogy a haza jobban teljesítsen.

1

Ezt írta a professzor nemrég, aki ugyanúgy harcol a magyar futballért, mint tartótisztje a döglődő Nyugat ellen, ugyanazzal az utánozhatatlan hévvel: „Legsikeresebb kulturális termékünk a foci. Ráadásul a futball mélyen gyökerezik a magyar hagyományban, a magyar kultúrában, a legnagyobb nemzetközi hatású és legsikeresebb kulturális termékünk a huszadik században a focink volt. Vagyis végtelenül primitív és ostoba megközelítés kinevetni, leköpni a magyar futballt csak azért, mert eredménytelen, züllött és kétségbeejtően rossz.”

Bangladesben nem primitív népek élnek, nem köpik le a magyar futballistát, egyenest repülőt küldenek érte, lakást bérelnek neki, és a tenyerükön hordozzák. Lehet, hogy ártó szándékkal. Negyven évvel ezelőtt még a New York-i Madison Square Gardenben pöngette a húrokat Ravi Shankar meg pár társa a háborúba ájult országért, mi most csatlakozunk a mozgalomhoz, épp jókor, az amerikaiak már rég elfeledték ami volt, és amúgy maga az ország is köszöni, jól van, csak kicsit éhezik. Mégis a gyanú árnyéka vetül erre az egész akcióra, az önjáró Goodfriend, megagyurcsány ténykedhetik itten. Ilyen szemüvegen keresztül új értelmet kap ez az egész váratlan utazás, a jelek csalhatatlanok.

29

Ugyanis még 2007 januárjában, széles körű zavargások után ügyvezető kormányt neveztek ki a következő általános választások végrehajtására Bangladesben, mert az országot kiterjedt korrupció, rendetlenség és politikai erőszak jellemezte. Az ügyvezető kormány prioritásának a korrupció gyökeres felszámolását tekintette a kormányzat minden szintjén, ezért sok fontos politikust és hivatalnokot, továbbá sok kevésbé fontos hivatalnokot és párttagot tartóztattak le korrupciós vádakkal. Ezek után, ilyen elemzői szemmel nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a három magyar kiküldött, nem lehet véletlen, hogy a Gyirmót is szó nélkül engedte el futballistáját, holott élő szerződése volt.

Az a gyanús, ami nem gyanús, de mi képtelenek vagyunk tanulni még Pelikántól is. Nem lehetne csodálkozni azon, ha hamarosan ürgebőrbe kötött jelentések úszkálnának a Gangeszben (konspirációs helyi nevén Padma) egészen le a Dunáig, amelyeket a mindig átadott, és soha el nem készülő Várbazár környékén halásznának ki hazaáruló civilek. A forradalmat ekképp importálnák a mangrove erdők honából, így kitetszik, hogy a helyzet fokozódik, főleg a nemzetközi. Mindezt a régóta titokban folyó fellazítás bizonyítja, csak még nem vette észre Szijjártó. Pedig láthatná, hogy a muszlim ország ránk erőlteti vélt értékrendjét, a disznóevésről már kezdünk is leszokni.

10

Az elmúlt húsz évben a magyar lakosság sertéshúsfogyasztása harminckét százalékkal esett vissza, és mára nem éri el a napi tíz dekát sem. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a baromfihúsokat jól menedzselték, a hazai kereslet is ebbe az irányba tolódott el. A bangladesi tyúkipar dolgozott minálunk, mint kitetszik, igen eredményesen. Olyannyira, hogy a nyugdíjast disznókarajokkal fenyegetik ugyan, de ő „Allah akbar” ordítással veti magát a farhátra, és ez még csak a kezdet, Banglades már vészesen közel van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum