Toroczkai félmilliós albija

Ha lakhatási gondjaid volnának, sok a rezsi vagy nem bírod fizetni a lakbért, netalán a híd alatt hédereznél én nyájasom, vigasztaljon az a tudat, hogy viszont Toroczkai László, mihazánkos ingyenélőnek ilyen gondjai nincsenek. Mert és ugyanis a te pénzedből (közpénz) bérel neki az állam lakást. Száznyolc négyzetmétereset, lehetőleg közel a Parlamenthez és a mihazánkos székházhoz, hogy képviselő elvtársnak kényelmes legyen. Négyszázhatvanezer a bérleti díj, amit mi fizetünk neki, viszont az a sanda gyanú, hogy a társadalmi szerződésben, amit névleg megkötöttünk, ilyenről nem volt szó.

Igaz, arról sem, hogy mindenünket ellopják. De ez a mi hazánk ilyen egyedi hely a térképen, hogy még egy Mi Hazánk is van benne és rajta. Ősi mesterséget űző nőnemű szülő vótmá? Ha nem, akkor most van, hogy szó ne érje a dolgainkat. Egyébiránt, mint megtudtuk, mert kiderült, ez a Toroczkai nincs teljesen egyedül, akinek ennyit fizetünk a pesti albijáért, de most épp ő került szóba. Azon megy a rugózás, hogy az Orbán-haver, milliárdos Wáberer Györgytől történik a bérlés. Mintha ennek a Wáberernek is nem lenne teljesen mindegy, engemet viszont jobban zavar a félmillió, és az, hogy én fizetem.

Mert nem akarnám tejben meg vajban fürdetni Toroczkai elvtársat. Éppen teljesen mást szeretnék csinálni vele, de azt aláírom (igaz, duzzogva), hogy képviselőként meg pártelnökként is én – te – tartom el, mert ez lenne a demokrácia ára. Itt egy kicsit kesernyésen mosolygok és legyintek is nagyot, de máma nem a demokrácia mineműségéről elmélkedünk és szövünk omló álmokat, hanem Toroczkai albérletéről morfondírozunk kicsit. Mert egészen őszintén szólva, s a nép egyszerű módján fogalmazva fölbaszta az agyunkat ez a látens urizálás. Hogy még a szoba-konyha is sok volna, de, hogy félmillió meg száznyolc négyzetméter. Delikát.

Vagy, hogy egykori fizika tanárom szóhasználatával éljek (aki még soros kapcsolást tanított nekem és nem elágazás nélkülit), ez már sok a többnél. Hogy Toroczkai elvtárs meg ne sértődjön, nem őt akarnánk pellengérre állítani, csak épp ő testesíti meg az egyesben megbúvó általánost. Most ő lett nevesítve emiatt a Wáberer miatt, de beszélhetnénk mind a sok bátorakról a T. ház falai között, illetve azon túl, összefoglalva, mint már egyszer említettem, de nyomatékosítva noch einmal elmondom: ősi mesterséget űző nőnemű szülő vótmá? És azt is még egyszer, hogy nem akarnám nyomorogva képviselő uraink lakhatását fizetni.

Az egyikét sem. Nem erről volt szó ugyanis. Nem ebben állapodtunk meg. És ezen a ponton nem ártana afelől elgondolkozni, mi is volna az, ami a társadalmi szerződés alapja, mi dolga volna a képviselőknek, mert nem az, hogyha hazugsággal és ámítással mandátumot kapnak, azonmód elemelkedjenek az anyaföldtől, és egyszerre elfeledjék, honnan is jöttek. Épp akkor, amikor ennek a Toroczkainak a lakhatása nyilvánosságra került (tegnap), kijött egy másik adat, amely azt mutatja, hogy „a háztartások anyagi jóléte” mutatóban – egyszerűbben a szegénységi versenyben – az Unióban minket csak Bulgária előz meg.

Nem mintha akkora nóvum volna, csak ugyanaznap olvasni erről, valamint arról, hogy a kizsigerelt, meglopott és szegénységbe kényszerített népek (te meg én) fizetik a Toroczkai-féle ingyenélők urizáló lakhatását, eléggé kiábrándító bír lenni. Ha már a kaszát nem egyenesíti ki. S bár a nyár heves, akkor sem akarnék felkelésre buzdítani, mert értelmetlen és kilátástalan, tehát közlésem csak a történelmi hűséget szolgálja, hogy tudjunk róla, milyen ganyéban élünk. És amikor majd kapjuk a krumplit választás előtt, akkor is emlékezzünk erre, s a krumpli most az akármely ingyenélésre készülő jelölttől érkező ígéret.

Amit általában – soha – nem tartanak be. Bár ez törvényszerű. Szakirodalomnak viszont ajánlanám Spenglert, A nyugat alkonya című dolgozatát, amelyből megismerhetjük, a fellah-társadalmak pénz irányította úgynevezett demokráciáját. De nem is kell az elmélettel foglalkoznunk, amikor a mindennapjaink mutatják a gyakorlatot. A történelem amúgy is átver minket, a NER, és ennek ékes bimbaja, ez a Toroczkai csupán a terméke, aki jól él belőle, mi pedig szemetes kannákból, ahogyan Ginsberg meséli nekünk a Leples bitangban. És még egyszer mondanám: nem erről volt szó. Nem ebben állapodtunk meg egyáltalán.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Toroczkai félmilliós albija
  1. Yeti szerint:

    Azért a borkai kaszát kiegyenesítette megint,talán még a novák naccsasszont is röptiben ha újra polgi lehetne.

    Nem állapodtunk meg egyáltalán. Habár erről sem volt szó, valóban.

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Tudod, itt már semmin sem csodálkozok. Példának okáért ott van a Schmidt Mária, meg az LMP csodagyereke Ungár. Kis szombatheli kötődéssel… Habár ezt még nem fejtettem meg hogyan. Lehet simán arra ébredt egy reggel: ” Hmm, Szombathely. Nem is hangzik rosszul !🤣”
    Miről beszélünk gyerekek ? Aztán meg pislogunk, hogy ilyen a világ ??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum