Kokárdák a réten

Az lesz majd a szép és felemelő, midőn ‘álamelnök et. is elmondja majd máma az ő magvas gondolatait szemöldjeit összehúzva, mellette-mögötte mutogatva a néni mindezeket a képződményeket, hogy senki hibát ne szenvedjen azok befogadásában, és lélekben mintegy meggazdagodva induljon a rétekre kokárdát szedegetni, ahol halomban nőnek azok. Ezt a csodát pedig minielnök et. még magvasabb, már egyenesen krumplis (bár az gumó) eszemenéséből tudhattuk meg, ami delíriumokat levélbe foglalt a világ valamennyi magyarja számára, éljenek bár itt, vagy fokföldön vagy Ázsiába’.

Ezeket a messzi magyarokat mind be is ojtja, mint valami ágak vesszeit, amit tegnap mesélt minielnök et. Hogy azért kell neki tengernyi vaccina, hogy minden magyart a sártekén beojtson, már látjuk szemeinkkel, ahogyan minielnök et. futrohan, hájai rengenek és a föld dübörög testének súlya alatt, kezében a vaccina, amivel kergeti a fokföldi magyart, hogy beojtsa őtet is, bár az nem is akarja. De a mi minielnökünk ilyen cukorfalat manus, teszi velünk a jót, mimagyarokkal Borneón meg Celebeszen is, egyfolytában a javunkat akarja, és viszi is.

De máma ünnepülünk, és mivel minielnök et. nem bír a téren, kordonok között és válogatott lengyeljei előtt kappanhangon ordibálni, ahogy az eddig szokásban volt nála, levelet írt a mimagyaroknak magvait elvetendő az ünnepélyes napon, és még lélekbéli gyarapodásul is. „Tisztelt Honfitársaim! Minden évben ezen a napon piros-fehér-zöld kokárdák nyílnak szerte mindenhol, ahol magyarok élnek.” – Így kezdi magvas levelét minielnök et. megcsillogtatva képalkotói képességeit, ami egy költőnél elengedhetetlen, minielnök pedig élni nélküle nem tud.

Kinéztem a kertre, hát, cseszmeg, a Józsi ott kaszálja a kokárdákat, suhog neki a kaszája, röpködnek a kokárdák, és odaszóltam neki, döntsd tőkét Józsi, ne siránkozz, de ő csak ment és kaszálgatott némán, nem szidott, nem is nézett énrám, a kokárdák pedig fényesen, suhogva keringtek, szálltak a magasba. Ennyit erről, utalva arra, hogy egy élmény minielnök elvtársunkat hallgatni – ezúttal olvashatni – ilyen ünnepek tájékán, amikor kivirágzik az agya, és kokárdák nyílnak benne. Egyébként amúgy is egyfolytában kardozik, ez a március 15. meg még adja is magát a kaszabolásra.

Minielnök et. ünnepi levelében harcias szókészlete teljes pompájában mutatkozott meg. Volt benne ellenséges hatalom, csatamező, vesztőhely, láthatatlan ellenség, harc és ilyen csodák, hogy olybá tűnt, minielnök et. gyárat avat vagy utat ad át. Olyankor is ilyeneket szokott delirálni, amiből az fakad, hogy örökké március 15. van a fejében, vagy pediglen permanensen ilyen degenerált. Tessék választani, egyik opció sem különösebben biztató, de nekünk ezt dobta a gép, vagy dobtuk magunknak. „A világ olyan valószínűtlen, az álom én vagyok, olyan jövőkbe nézek, amiket sosem láthatok.”

Ja, hogy ez EK, üsse kő, mert, mint minielnök et. gyakorlatából kitetszik, mindig mindenhol, minden mondható, vagy mindig mindenhol ugyanaz ordibálható, jelentősége ennek egyáltalán nincs, hozzánk már hűtlenek lettek a szavak. Például, amikor minielnök et. ezt mondja: „Megtanultuk, hogy a szabadság nem egy ideológia, hanem vérrel szerzett jogunk, hogy használjuk nyelvünket, ápoljuk kivételes örökségünket, és a saját észjárásunk szerint rendezzük be életünket.” – Ennek egyáltalán nincs semmilyen jelentése, ez csak egy puffanás a flaszteron.

Itt állunk tehát máma árván, arra gondolva, minielnök et. dugja föl magának a réten nyíló kokárdáját, mert annak jelentése meg nagyon régen elveszett, és éppen ő vette el. Így tudjuk, amikor mimagyarozik, a saját észjárása szerint rendezi be az életünket, abban nekünk helyünk nincs, amit a rendszere, a csinovnyikjai, vindnyászkyk, demeterszilárdok és mind az összes szellemi jobbágyai bizonyítanak. Március 15. arról szól, hogy az ilyeneket elzavarjuk, úgyhogy minielnök et. elmegy a szívhez szóló levelével a kipcsak pusztáiba kancatejet fejni. Így lesz szép az ünnep.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum