Novák és a fizikatanár

Novák Katalin Fejérben túrázott, s ennek során ellátogatott Krausz Ferenc friss Nobel-díjasunk volt iskolájába annak bizonyítására, milyen remek a magyar oktatás, amely ontja magából az ilyesfajta díjban részesülő tudós elméket. Mivelhogy az már lecsengett a nagy össznépi felhorgadásban, mennyire magyar Krausz és Karikó díja vagy mennyire nem az, illetve már annak a hullámai is elültek, bájos kormányunk és a Fidesz hogyan sajátította ki ezt a két embert és a két díját propaganda célokra, ezzel sem foglalkozunk. És nem csupán azért, mert múlik az idő és a szenzáció lassan oda, hanem mert a csúcson sem akartunk ebbe a parttalanságba belefolyni egyáltalán.

Novák ezzel a kis kirándulásával és a szokásos pörformanszával azonban arra készteti az embert, hogy elmesélje, amit lehet, minden nyájas olvasója nem is tud. Két-háromnapos hír, ami körbejárta a nem NER-sajtót, ebből fakadóan valószínű, elég kevés emberhez jutott el, hogy épp Krausz Fejér megyei iskolájában, ahol most Novák páváskodott és küldözgette a pátoszos üzeneteit, nincsen fizikatanár. Az élet nagy mókamester, mert bármely más iskolában esett meg volna ez, az amúgy manapság nagyon gyakori baleset, nem generált volna – legalábbis e sorok írójában – kurvaanyázó sírva röhögést, amint felfedezte benne azt, ami ma Magyarország, s azt is, ami nem.

A szürreális, a groteszk valóságot, magát a tébolydát, amire most Novák is ráerősített egy lapáttal, hogy épp abban az iskolában tartott kiselőadást a magyar oktatás gyönyörűségeiről, ahonnan ugyan a Nobel-díjas elindult, de ma már ilyen nem történhetne meg, mert nincsen benne tanár, aki a díj felé indítaná a mai okosakat, akik lehet, már nem is tanulnak itt, mert a szüleikkel együtt elmenekültek. Mindezt Novák pártja (bazi nagy narancsfülbevaló) áldatlan tevékenységének köszönhetően. De se Novák, se a stábja, de sem az „eseményről” tudósító újságok nem vették észre ezt a bakit, így arra a következtetésre kell jutnunk, nem is érdekel senkit. Pedig nem ártana, mert benne van az ország veszte.

Visszatérve még a Fejér megyei színházra, Novák annak örült, hogy a mostani díjak ékes bizonyítékai annak, kies hazánkban a múltban nagyszerű tanárok dolgoztak, és reményét fejezte ki, most is így van. Már ahol van tanár, jut eszünkbe ezen a ponton ismét a fizikatanáros sztori, s államunk elnöke bűnbánóan bevallotta, a tanárok megbecsülésében pártja és kormánya nem áll jól, amin még dolgozniuk kell. Meg kell teremteni hozzá a feltételeket, így ábrándozott a hatvannégy fogú, akitől azt megkérdeznénk azért, az eltelt tizenhárom esztendőben vajh, mi akadályozta őket a nagy feladat elvégzésében. De kérdésünk fölösleges volna, mert tudjuk a választ, ami Gyurcsány. Vagy még Soros.

Volt azonban még egy félmondata őnagyságának a magyar oktatási rendszer ilyen sajátos, vallomásos dicsőítésén kívül, miszerint a mi díjazott tudósaink a mi iskoláinkban magukba szívott tudás mellett nem egyébnek köszönhetik a sikert, mint a magyar észjárásnak. Ezen a ponton föltűnt bensőnkben Orbán potrohos alakja, hallottuk kappanhangját, mert ez az ő szava, de nemcsak ezért nem kellett volna idekeverni. Először azért, mert a nagyvezír hiába hangoztatja úton-útfélen ezt a magyar észjárást, arról még nem adott felvilágosítást, ez mi a rosseb volna, mi az, ami különös bennünk, ami másban nincs. Nekem volna egypár tippem, de azt nem tennék ki az ablakba. Illetve Kertész Ákos is kifejtette, aztán mi lett belőle.

Itt vagyunk hát kétségek között, mit takar a magyar észjárás, ami miatt egyenes az út a tanár nélküli iskolából a nemzetközi sikerek felé, de választ erre nem kapunk soha már. Betesszük a fakkba a Miska huszárok, a gurulós Szent Istvánok, a komoly, géppel írt feljelentő levelek közé, mert ezekben igazán megtapasztalhatni magyariságunkat. Innen fakad az, hogy a díjhoz éppen nem ez vezet, hanem az, hogy a díjazottak a magyar ugart odahagyva, pont annak ellenében jutottak oda, ahová, de itt megint ott vagyunk, amit kerülni akartunk már az elején. Nem is sétálunk bele a végeláthatatlan csapdába, csak nem kéne ilyen novákokat hallgatni. Mert mind egyforma, kortól, nemtől, beosztástól függetlenül, akit a Fidesz szele megcsapott.

Semmi különbség nincsen már ezekben. A Fidesz olyan, mint egy Észak-koreai KB ülés, egyforma hangok, pofák, egyenöltözet, csak minálunk az a lényeg, hogy minél drágább legyen. De nem is ez, hanem a gondolattalanság, ahogyan tizenhárom év elég volt nekik minden arcukat elveszíteni, ha életben akartak maradni a fazék mellett. Ilyen közegből nem jönnek Nobel-díjasok. Tanár nincs, az iskola konténer, krétát a szülő ad, a gyerek pedig annyit tanul meg az életről, aki előbbre akar jutni, annak ezekhez kell dörgölőzni. Ez van, vagy az aksigyár vagy a menekülés. A föntebbieket Novák egy interjúban mesélte egyébként. Az a szégyen, hogy valaki kérdezte. És az, hogy volt újság, amely lehozta. Körbeértünk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Novák és a fizikatanár
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Mondjuk én azt nem értem, hogy a 2 Nobel díjas mi a francért áll össze az országot bitorló tolvaj maffiával? Ennyire nincsenek képben? Azt élvezik, hogy kinyalják még a hátsójukat is? Mi szükségük erre? Hát én biztos nem tennék ilyet. De nem is lesz belőlem Nobel díjas… :/

    • kovacs_ugynok szerint:

      Edina vlogja is foglalkozott ezzel a kérdéssel. Mivel nem nézek, hallgatok fideszes reklámmédiát, nekem kimaradt mennyire is ráröppentek a fideszes csótányok a 2 nobel díjasra, és mennyire szeretnének fürdőzni a dicsfényükben. Meg persze ezt is csak magyar-magyar elleni gyűlöletkeltésre is használják, öblös kommunistázással megspékelve. :/

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Elnézést, tegnap sokat meséltem. Ma csak annyit, hogy emlékezzünk Radnótira, József Attilára, Fekete Istvánra, Márai Sándorra , Jávor Pálra, Karádi Katalinra.. és mindenkire akik soha nem nyaltak be az épp aktuális gazembereknek… Mert épp próbáltak emberek maradni.

    • kovacs_ugynok szerint:

      Radnóti különleges eset. Az ő sorsa összefonódott az ország legsötétebb, legaljasabb időszakával. Ahol prezentálva lett, mire nem képesek a hatalomra jutott bűnözők a hatalom megtartásáért. Nem vagyunk egyformák, és vannak akik egyszerűen nem alkalmasak politikusnak. Ezeket a demokratikus jogállam eszközeinek kellene kiszűrni. Most éppen megint egy olyan kormány van hatalmon aminek a tagjai ezt a folyamatot lehetetlenné teszik, ergo nem valók politikusnak. Azelőtt kellene tenni, mielőtt eldurvul a helyzet. Mindig ez lesz ebből, sajnos. :/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum