Sprickoló tömegek

Testőrökkel úszta át a Balatont Novák Katalin. A százezres úszódressz, és a nyilatkozat után, miszerint „Balaton-átúszás csak itt, Magyarországon van” – amitől az embernek tátva marad a szája, mennyire lényeglátó ez a mi Katikánk -, hogy fogdmegek úsztak mellette a hűs habokban, sőt, egy csónak is követte őt nagyobb baj esetére, nem lepődünk meg. A nagyság ezzel jár. Már csak arra lennénk kíváncsiak, amit soha nem tudunk meg, hogy köréje milyen sugarú kört húztak a testőrök, hogy a tömegek ne sprickolják le őtet, mint Bástya elvtársat az uszodában.

Tán két hete nagy viharok voltak Ausztriában, ahol Alexander Van der Bellen államelnök magában kucorgott egy vasúti kupéban, a sínekre pedig fák dőltek, így órákra ott is rekedt. Később tűzoltók szabadították ki szorult helyzetéből. Nagy valószínűséggel ő már harminc évvel ezelőtt is így utazott, és a jövőben is így fog. Mi, itt a keleti végeken mindig elcsodálkozunk azon, ha bármely más, hanyatló nyugati ország közjogi méltósága a boltban beáll a sorba, és nem hegesztik le csatornafödőket amerre jár s kel a hazájában.

Rosszmájú magyarok, akik egy kicsit sem tisztelik az arra egyébként méltatlan helyi „nagyjainkat”, azon morfondíroztak Novák rohadt drága úszódressze kapcsán, hogy vajon golyóálló volt-e, mert azon sem lehetne csodálkozni. Mindig érdekes és lehangoló megfigyelni, ahogyan elnyerik – Orbán kiosztja nekik – a magas hivatalt, miképpen emelkednek el a szaros anyaföldtől, egycsapásra feledve el, honnan jöttek, s tán arról is, hogy ugyanúgy luk van a seggükön, mint a farhátat majszoló Mária néninek és sorsosainak.

Keveredni, közelébe kerülni a „népnek”, amelyből vétettek, innentől fogva nem lehet, és nem is akarnak. Adódik tehát a kérdés, vajon mi az a különös érdem és érték, ami elkülönülésüket önmagukon kívül igazolja, s honnan veszik a késztetést és egyben merészséget, hogy elitnek képzeljék magukat. Legfőképpen pedig honnan jön az alattvalói lét azon tudata, amely úgy tekint rájuk, mint akiknek joguk van tőlük különb életet élni, holott létük – Nováké is – a végeredményt tekintve teljesen haszontalan.

Kettőn áll tehát a vásár. Mi termeljük ki magunk közül csodálatunk tárgyait, akik viszont azonmód feledik, hogy szolgálniuk kellene, helyette pedig valami arisztokratikus gőg alakul ki bennük. Előjogokat képzelnek maguknak, mint Bástya elvtárs, aki miatt ki kellett volna üríteni az uszodát, s hogy ez nem történt meg, a jegyszedő bánta, akinek az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt, mint emlékezhetünk. És be is vallotta. A lényeg azonban a mind nagyobb távolság a nép egyszerű gyermekeitől.

Alexander Van der Bellen példája nem azért furcsa számunkra, mert megtörtént, hiszen egészséges társadalmakban ez lenne a természetes, hanem arra int, ha ez nem így van, akkor valami baj van a berendezkedésben nem csak felül, de alul is. Akik nem érettek a demokráciára, úgy tekintenek a vasúti kupéban kucorgó államelnökre, mint valami kiállítási tárgyra, egyedi darabra, aki valami különös módon él, pedig nem is kellene neki. Volna rá hatalma, hogy ne így tegyen, de ő ezzel a hatalommal nem kíván élni. És ott nem is csodálkoznak rajta.

Mi viszont igen, ami fölöttébb szomorú. Számunkra az a természetes, hogy „nagyjaink” kordonok mögé zárkózva élik életüket, ami mögött biztonságban érzik magukat, és ugyanígy virtuális kordonokat hoznak létre pénzből, törvényekkel, hogy a ketrecükön belül azt csináljanak, amit csak akarnak. Minél nagyobb gazemberségeket, az elzárkózás annál hermetikusabb, míg a kör végül teljesen bezárul, és az „elit” totálisan elszakad a valóságtól, a választóit hírből sem nagyon ismeri, viszont nekik így is jó.

Amikor a kettőn álló vásárról beszéltem, erre gondoltam, amihez viszont hozzá kell tenni azt is, hogy minden hatalom annyit engedhet meg magának, amit az alul lévők megengednek neki. Így tehát hiába okoz nekem hányingert, hogy Novák testőrök körében úszkált a Balatonban, ha a többiek örömmel konstatálják, milyen ügyes ez a mi Katikánk, hogy még úszni is tud, s főképpen ilyen sokat. Ők nem csodálkoznak azon sem, amikor kocog és kajakozik elnökként távoli országokban, illetve színészekkel fotózkodik.

Mert képtelenek belátni, hogy ez neki nem jár, hogy a hivatala nem erről szól, illetve kellene szólnia, hanem valami egészen másról. Nem arról, hogy a mi pénzünkön parádézzon fogait mutogatva, miközben megóvják őt a sprickoló tömegektől. Olybá tűnik tehát, hogy a felül lévők képesek ezen a régi módon „kormányozni”, az alul elhelyezkedők pedig képesek a régi módon – így – élni. Következésképp nem alakult ki Lenin forradalmi helyzete, és elnézve a dolgokat, kies hazánkban soha a büdös életben nem is fog.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Sprickoló tömegek
  1. semiramis szerint:

    Van ennek egy sokkal prózaibb magyarázata… Mint minden gazember, (akárcsak a gazdája) ő is csak egyszerűen fél. Ahogy felénk mondták régen ízes-magyarul: fosik mint a murányi kutya 🐕.

    Ott

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ez önmagában óriási gond, és elárulja hogy a „Cár atyuskák” népéhez tartozunk, azok
    voltunk, vagyunk, és amíg a világ világ marad, és még 2 nap..
    A nagyobb baj viszont, hogy már mindenki a fürdőruháját csodálja jobbról és balról egyaránt. Ki így, ki úgy..
    A státus törvényről, meg a rabszolgáról meg már senki nem beszél. Az már természetes lett.
    Rohadtul érti a náci csürhe a dolgát meg kell adni.
    Megérdemeljük a sorsunk, és én voltam egy hülye hogy elhittem hogy itt más is lehet a hazugságon, rabláson, meg az elbutított sötét birka nyájon kívül.

    • Anarchista szerint:

      Ezért ment el az országból több százezer magyar. Itt soha a büdös életben nem lesz másmilyen élet! Lehet, hogy van itt valami a levegőben vagy a vízben ami ilyenné tesz mért még a Római Birodalom is csak a Duna nyugati partjáig terjedt. A Török Birodalom sem igazán akarta teljesen magához csatolni ezt a területet. Csak szpáhi birtokok voltak itt, ami annyit tett, hogy beszedték az adót és annyi. A Habsburgok gyakorlatilag belebuktak a projektbe. Tényleg magára valamit adó kultúrnép nem vegyül a magyarokkal mert belepusztul!

  3. cyr45 szerint:

    Tavalyelőtt még én is átúsztam a Balatont. Sokadszor.

    Többek között abban az években is (2000,2001,2003) amikor egy dr. Dávid Ibolya nevű hölgy is a résztvevők között volt!
    Csak úgy, mint egyszerű állampolgár…:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum