Nagy Ervin for president

Címünk ellenére, ami hangzatosra sikerült, ez a történet, illetve mesélés nem az általunk is tisztelt színészről szól, csupán szőrmentén, említés szintjén. Mint aki létével generálja a tébolyt, de ilyen indikátorok vagyunk mindannyian, akik mások vagyunk, mint ők. A megafonos emberek, akik amúgy annyit sem érdemelnének, hogy a kutya szőrében lakozó bolhák leköhögjék őket, mégis szóba kell hoznunk ezt a meg nem nevezhető seregletet, mert meglátjuk bennük az általánost a nyomorult egyesben. Azaz magát a kort, a NER-t, és benne magunkat.

Vasárnap volt, és ez nem tudható hogyan szerepel a playbookban, melyik csahos kutyának mikor és mennyi bejegyzést kell tennie. A tartalomról nem szólnánk, azt a központ szabja meg, tán még a szókészletet is megadják, mit, hányszor kell elővezetni, hogy csörögjön a kassza, pittyenjen a telefon, s ezzel párhuzamosan süllyedjen a ganyéba az, aki arra adta a fejét, hogy jó pénzért a gonoszt szolgálja, mert józan megfontolásból ennyire aljasnak lenni nehéz. Bár biztos akad, akinek megy, a NER-szolgák közt szép számmal akad agytörzsi lény is.

És most, hogy elmeséltem az életüket, jön a java, az az illékony tudata, kényszerképzete mintegy emberszerű alakjainknak a mesében, akik dolgozataikban Nagy Ervint Zelenszkijhez hasonlították. Az ukrán színészhez kényszerképzeteikben, hogy Nagy Ervin majd követi az általuk ukrán bohócnak képzelt alak útját, és miniszterelnök lesz itt minálunk, ami számukra egyet jelentene a véggel. Bár lenne úgy, sóhajt ki belőlünk a bozontos lelkünk, viszont most és ezúttal (is) arra mutatnánk rá a magunk kéretlen módján, milyen baromságokat beszélnek ezek.

És észre sem veszik természetszerűleg, mert ilyen készségeket náluk ne tételezzünk, hogy valami szikra szorult volna beléjük. Ezt mondjad paraszt (elvtárs), jön az ukáz, s ő mondja bávatag képpel. Ám nézzük azért azt a rohadt logikát, miszerint Nagy Ervin ha Zelenszkij volna a képzeletekben, akkor ők, akik rá fenekednek, az oroszok maguk, Orbán elvtárs pedig egyenesen Putyin atyuska. Bár lehet, ez volna a kívánalom a keblek belsejében, s az, amit itt előtörni látunk, a mélye a lelkeknek, az ősvalami, a bozontos Id.

Freud bácsi csak csettintene ezeket látván. Viszont neki is csalódnia kellene, mint az én nyájasaimnak is, akiket akaratomon kívül vezettem félre, mert azt hihették, valami következtetés lesz itt levonva. Mély ismeretek világról és a megafonosokról, de ilyennel sajnálatosan egyáltalán nem szolgálhatok. Vizsgálatunk tárgyai, moszatjaink a pohár falához tapadva ugyanis nem érdemelnek belegondolást, kiforgatást, a szar az szar marad a polcon is, masnival rajta, akkor is. Egyszerűen olyan alacsonyan van a léc, hogy nem lehet alábukni.

Leginkább gépszerű az a működés, amit produkálnak az alanyok, és van az a szint, ami alá nem megyünk: „egy ország vezetését nem lehet harmadosztályú színészekre bízni, ezt jól mutatja Zelenszkij példája” – mondja az egyik moszatunk, miközben párhuzamosan Nagy Ervinre is gondol addig nem jutva el a setét fejében, hogy akit emleget, egy komplett világot állított maga és az országa mellé, a lesajnált színész nemzetet csinált az ukránokból, míg ők a nagypofájú jogászuk vágyainak megfelelően éppen szétverik azt, ahogyan habzik a szájuk.

Mindeközben persze lehangoló tapasztalni, milyen mélységekbe sikerült süllyednie ennek az országnak. Hogyan képes egy társadalom magát lezülleszteni, és egyre inkább olybá tűnik, önként, dalolva, tehát oly korban élünk a földön, amikor az ember elaljasul, kéjjel és nem parancsra. Látnunk kell most már végtére, ezek azok az aljadékok, akik Orbán hatalmát fenntartják, ezek azok, akik igazából föl sem fogják, ahogyan és amit a disznóólból kiröfögnek, az a fölmérhetetlen mocsok, amiben a szavazóik aztán meghempergőzhetnek. Ezek teszik élhetetlenné az országot.

Mert ott vannak mindenhol. Minden utcasarkon és minden kilométerkőnél, és annyira sötétek, hogy azt sem veszik észre, a saját sírjukat is ássák. Azt sem képesek fölfogni, voltaképp ezzel a hasonlítással elismerően csettintenek a civilizált világ szemében, a barbárok azonban ezt nem értik. Hogy vállon veregetik Nagy Ervint, de bambán vigyorognak mindeközben azt képzelve, hogy na, most jól megkapta ez a színész, és senki meg sem kérdi tőlük, hogy vajon mit. Hogy mi is az, amit megalázó sértésnek szántak, aztán visszafelé sült el. Ezt föl nem érhetik.

Nincsen tanulság, mint az megígértem, hogy nem is lesz, mert nem lehet. Ez az a nívó, mint amikor az Agymenőkben Penny hallgatja Sheldont, nyílik, tátódik ki a szája, mert megszólalni nem tud, és egy idő után mást nem tehet: sarkon fordul, s elmegy. Otthagyja a fizikust az agymenésével, esetleg rácsapja az ajtót, hogy kívül lehessen rajta. És irigyeljük, milyen szerencsés, hogy ezt megteheti. Nekünk azonban nincs ilyen szerencsénk, mert az életünk nem egy sorozat, s leginkább azért, mert ezek rengetegen vannak. Tőlük hangos a magyar ugar.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
6 hozzászólás “Nagy Ervin for president
  1. Tulok Tamás szerint:

    Maradtál volna inkább segédfűtő. – Borzasztóak az írásaid…

  2. V.A. Lucky szerint:

    Van a degenerációnak olyan foka, ahol a bonyolultabb szöveg már értelmezhetetlenné válik. (Lásd a fenti komment.)
    A kormánymédia tisztában van vele, hogy kikhez szól. Egyszerű üzenet, egyszerű fogalmazás, egysejtűtől egysejtűnek. Talán már felvételi követelmény is náluk az alacsony nívó.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Nagybecsú Tulok polgärtärs jelesre vizsgäzott bunkösägböl. Gondolom Ô az egyik kivälasztott a náci levelezô szakaszböl, akiket hönapokon ät oktattak az aljas ganajsägra.
    Na ezt hagyjuk, megfőnek leveében nint a rák..🙃
    Dee az Ervinre visszatèrve. Ezek a fidesztälibok hülyèk. Ezek mèg hülyébbek mint gondoltam.
    Maguk nevelik ki, azt aki ezerszer külònb näluk, ők hívják fel a figyelmet rá. Őszintén, a fickó fényévekkel előzi a náci bagázst..🙃 És igen. A cím találó..Gratula !👍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum