Álmaidban a vizitdíj visszainteget

Mint az ismeretes a múlt ködéből, kies hazánkban 2007. február 15-től 2008. március 31-ig kellett vizitdíjat fizetni az orvosi rendelőkben. Háromszáz forintot, de nem mindenkinek és nem minden esetben. A különféle mentesítések miatt a lakosságnak uszkve kétharmadát érintette igen csekély mértékben, azokat, akik nem tartoztak a legrosszabb egészségi és anyagi helyzetben lévők közé. De nekik ez akkor elviselhetetlenül fájt.

Ehhöz képest, mint emlékezhetünk, az ellenzékben lévő Fidesz szerint ez maga volt a végveszedelem. Egy bizonyos Éger István – akit már belepett az idő pora – azzal érvelt, hogy ez megalázó annak is, aki adja, annak is, aki kapja. Igaz, hogy senki nem számolt be arról, hogy meg lett volna alázva – Európa azon részéből sem, ahol volt, van és lesz ilyen -, ennek ellenére kikényszerítették az úgynevezett „szociális népszavazást”, ahol a vizitdíj elbukott.

Mint minden múltbéli történés esetében, innen sem árt megidézni Orbán Viktort, akinek ellenzékben tán még nagyobb volt a pofája, mint most, de az az érdekes, hogy akármit is mondott a múltban, az soha nem hull vissza a fejére. Mintha burokban lenne a manus. Nos, a Fidesz számára győzelemmel felérő népszavazás után is megnyilatkozott az akkor még nem vezér, de már nagyon bölcs hatalommániás, és ezt bírta mondani:

„Az egészségügyi miniszter régi kommunista reflexeket követve megnövelte az egészségbiztosítási törvény propagandaköltségeit, ez Goebbelstől Sztálinig jól ismert nemzetközi know-how”. – Amúgy nem tudjuk, ezzel mit akart mondani a költő, de még azt is hozzá tette, hogy a reform „pusztán a lakosság kifosztásának fedőneve”. Nos, ezt akadályozta meg a Fidesz, hogy hatalomra jutva elhozza nekünk a Kánaánt.

Ebben héderezünk éppen. De ebben a kontextusban nem állunk neki részletezni az egészségügy kiábrándító és lesújtó állapotát, hanem a fentiek tükrében, vagy mintegy azok fénytörésében rakjuk ide a most már méltán elhíresült Takács Péter államtitkár szavait. Ő az az organizmus, mint emlékezhetünk, aki szerint „hőmérővel hergelik” őket, a várólistákért pedig az ellenzéki önkormányzatok, sőt, maguk a betegek a felelősek.

Mára az is kiderült, hogy a betegekkel más baj is van – hovatovább csak az van velük, mert nagy részben ők maguk az okai, hogy a rendszer nem működik -, nos tehát, a betegek (mint általános alany) csak szórakoznak, mert harminc százalékuk nem jelenik meg az előjegyzett szakrendelésen. Hogy miért nem, mert esetleg már meghaltak, vagy más ok miatt, arról ma még elmélkedünk, viszont elhangzott egy megoldási javaslat is erre a bajra.

Ez pedig nem volna más, mint ez: „Be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat, és ha megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem, bukta az összeget”. Ezt nem épp Takács államtitkár, csak egy kihelyezett hangja javasolta, viszont ő sem látott benne kivetnivalót, csak annyit jegyzett meg, hogy ez politikailag – értsd szavazatmaximálás – érzékeny kérdés. De meggondolandó.

Mindezt olvasva a híradásokban, hallottuk, hogy Gyurcsány valahol a távolban csendesen felsír De nem volt ott egy ember sem, aki emlékeztett volna – mint tizenhét éve -, hogy ez a „lakosság kifosztása”, mennyire „megalázó”, illetve „Goebbelstől Sztálinig jól ismert nemzetközi know-how”. Azért talán, mert Orbán et. most már ilyen piszlicsáré ügyekkel nem foglalkozik, így azzal sem, hogyan is működne ez az ezer forintos biznisz.

Viszont azt látjuk, hogy megint képen vagyunk csapva, és csak tátogunk, de csak az a kérdés, mennyien a sarc miatt. Mert és ugyanis a betegek hogy, hogynem, tűnnek el a rendszerből. Illetve a nem is betegek, hanem a biztosítottak, ugyanis 2023-ban 5,23 millió beteg járt a járóbeteg-ellátásban, ez többszöri vizsgálatot is jelenhet, de 1,3 millió betegről nem tud semmit az egészségbiztosító, 2019-hez képest. Ennyien pedig nem haltak meg.

Annyit tudnak róluk, hogy 2023-ban nem jártak abban az államilag finanszírozott rendelőben, ahol 2019-ben gyakran megfordultak, vagyis nagyon furcsa, hová lettek. Nagy valószínűséggel az árokparton pihennek, ahová a rendszer szolidan odarúgta őket, erről az adatról azonban Takács államtitkár nem beszél, csak azon morfondírozik, milyen érzékeny – politikailag – ha a patás Gyurcsány vizitdíját háromszoros áron bevezetik.

Mindemellett azon sem ártana elmélkedni, hogyan omlana össze azonnal és még a jelenleginél is jobban ez az egész egészségügyi kóceráj, ha hirtelen megjelennének a most eltűntnek nyilvánított biztosítottak. Beláthatatlan következményekkel járna, mert így, hogy már alig is vagyunk, akikkel törődni kell, meg még ezt a keveset is még jobban ki akarják fosztani, úgy-ahogy fenntartható a látszat, hogy valami azért van. Holott ez már majdnem a semmi.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Álmaidban a vizitdíj visszainteget
  1. Ultron szerint:

    A dolgozó ember megélhetést akar, a vonatjegyet vásárlók utazni szeretnének, a tb-t fizető betegek meg orvosi ellátást…hallatlan! Skandallum! Egyáltalán hogy képzelik?

  2. tanyi szerint:

    Piszkos körmű megmondta ha betartanánk a Tíz parancsolatot nem lennénk betegek, hát mi bűnösök így jártunk,viseljük csendben és hordjuk betegségeinket. A ner fideszesek nem betegek mert a fidesz tíz parancsát betartják, lopás, hazugság,lehallgatás, emberek lejáratása,pedofília,homoszexuális,más javainak kívánása,zsarolás,hatalmi éhség,gőg, hát minden nem fért a Tízbe.

  3. Északi kibic szerint:

    Egy magyarorszagi ismerosom mondta, hogy ott “ami hengeres az cipeljuk, ami szogletes, azt guritjuk”. Mifelenk az idopontban nem megjelenes eseten a klinika kuld egy uzenetet a telefonra, hogy a kimaradas miatt fizetni kell egy eleg kellemetlen osszeget. Ezzel a modszerrel a kimaradasok szama jelentosen csokkent.
    Mit ötol ki Takacs dr.? mindenki fizessen, aztan majd visszautaljuk az idorendelesi dijat annak aki pontosan megjelent a foglalt idoben..
    Elkepzelem az ehhez szukseges bürokraciat es felesleges extra munkat az adminisztrativ dolgozoknak..

  4. Yeti szerint:

    Praktikusan az üvegvisszaváltó automaták az első 1000 forint betétdíjat automatikusan foglalják le, azzal két legyecske is döglik egy csapásra.
    Vagy csak két betegecske vásárló, no de azzal is csökkenne a várólista.

    Egyébként a témához szólva, nertársaknak nyukpics!

  5. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Pontosan emlékszem a ” három igenes -vagy ha úgy tetszik-három nemes ” szavazásra. És pontosan emlékszem a nyálban bőven föcsögő náci beszédekre.
    Az, hogy ezt a g@ci szemétládát senki nem rugja még ezek után pofán, simán be kéne a hungarikumok közé venni..🤣

  6. hj szerint:

    És ha a megadott időpont ellenére a beteg csak másfél órás csúszással jut be a rendelőbe, akkor remélem, kamatostul kapja vissza a foglalót. Vagy egyáltalán nem kapja majd vissza, mert az adott időpontban nem állt az orvos színe előtt?

  7. Hugi szerint:

    Hát ez nagyon hiányozna az amúgy is ezer sebből vérző egészségügynek. Ilyen létszámhiány mellett még rájuk sóznának ilyen plusz adminisztrációt, pénzzel való bánást. 🙁 Tényleg idióták. Mi van pl., ha a hetekkel, vagy hónapokkal előbb kért és kapott időpontig már annyira megbetegedett, hogy ágyban fekvő beteg lett? Vigyék ágyastól, vagy fizessenek 1000 forintot? Ha mégis elcipelik, akkor visszafizetik?

    Ne várjuk tőlük, hogy javítsanak az egészségügyön, mert ahányszor beletenyerelnek, csak rontanak rajta. Még akkor is, mikor az ember azt hihetné, hogy ennél rosszabb már nem lehet. 🙁

    Azt nem fogják bevezetni, hogy aki egész életében fizette a TB-járulékot, de soha nem volt orvosnál, soha nem vett orvosságot – annak visszatérítik a befizetett TB-járulék összegét?

  8. polyvitaplex szerint:

    Támogatom az ötletet, mint mindent, aminek köze van ehhez az emberbarát kormányhoz.

    De mi az a foglalás? Ha online foglalok időpontot?

    És azok a számítógépet és internetet nem használók, akik személyesen szoktak elmenni a rendelőbe időpontot foglalni a vizsgálatra vagy vérvételre, ők ott, a betegirányítónál fizessék ki a pénzt?
    De a betegirányítóknál már így sorok állnak, és ha még a pénzzel is foglalkozniuk kell, akkor még hosszabbak lesznek azok a sorok.
    Pláne, ha még áfás számlát is adniuk kell. Számla nélkül viszont hogyan bizonyíthatnánk, hogy befizettük a foglalási díjat?

    Szintén fontos kérdés, hogy mi van akkor, ha a beteg időben megjelenik, de az orvos nem, mert mondjuk műt, vagy hirtelen el kellett mennie Salgótarjánba helyettesíteni.
    Akkor baszhatom az ezerforintos foglalási díjamat (nem aprópénz, kb. egy kiló kenyér ára).

    Mindez persze csak kekeckedés a részemről, mert számomra Pintér Sándor megfelelő garancia rá, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum