Szuterén

Az Európai Parlamentben a német nagyon szélsőjobbos (neonáci) AfD párt frakció létrehozását tervezi a hangzatos, és Orbánnak oly kedvesnek tűnhető Szuverenisták néven. Ez az AfD mókás társaság, még a Le Pen vezette ID frakcióból is kipenderítették őket orosz és kínai kémkedési gyanú, illetve a nácizmus relativizálása miatt. Hiába sündörögnének vissza, nem megy. Ám mivel, ha frakcióban ülnek, nagyobb költségvetési támogatást kapnak, több megszólalási lehetőségük adódhat, mintha függetlenek volnának, ezért kell nekik a Szuverenitás csoport.

Össze is gyűjtögették a hasonszőrűeket, görög, lengyel, szlovák, spanyol, román polulistákat, plusz egy magyart a Mi Hazánkból. Örülünk, hogy a magyar neonácik megtalálták a haverjaikat, és ők is boldogok, meglesz a frakció, amelynek feltétele huszonhárom képviselő legalább hét országból. Mindenki elégedett, csak a Fidesz nem lehet az, ugyanis ide sem kellenek. Mint előtte nem kellettek Meloninak, a már emlegetett Le Pennek sem, momentán árván várják a sorsukat, hogyan lesz ebből Brüsszel bevétele és irányváltás.

Mint kitetszik, sehogyan. Már láttuk korábban, hogyan lett közellenség Weberből, aki fölvette a frakcióba a Tiszát. Ettől jött rá arra Orbán, hogy ez a Weber születése (sőt, fogantatása) óta a magyarok ősellensége, magyar közjószágokat vacsorál, úgy nagyjából ott tartunk, a háborút is ő és azért robbantotta ki, hogy Putyin Karácsony fejére dobhassa az atomot. Amikor a kedves vezetőt először küldték ki kávézni, akkor még nem volt sejthető, hogy ilyen szomorú véget ér ez az egész, most azonban már a közepében vagyunk. Illetve Orbán.

Nyakig ül a maga kavarta ganyéban a drága, s olyan kilátástalan helyzetben van, hogy Trump kisfiát kellett Budapestre röptetni, hogy lelket verjen bele, és ő ennek igyekszik is megfelelni. Elmesélte a Trump kölyök az ittenieknek, amit hallani szerettek volna. Orbán a legnagyobb vezér, ha az apja győz, egyből béke lesz, ez a Pressman indokolatlanul bántja a mi kedves vezetőnket, aminek szintén vége szakad az apja diadalával. Trump majdnem akkora formátumú alak, mint Orbán, ezért támadják őt is. Meg börtönnel fenyegetik.

Amúgy szólhattak volna ennek az ifjú Trumpnak, fáziskésében van, a kampánynak vége, s Orbán, akinek a szekerét megtolni érkezett, csúfosan veszített, bár ezt nem ismeri el. A fentebb emlegetett tények igazolják ezt, ahogyan a nagy szuverenista a szuterénba szorult, mert momentán ott tartunk, hogy az egy darab mihazánkos alaknak nagyobb szava lesz a kis neonáci frakciójában, mint Orbán tizenegyének a levegőben lebegve, a Fidesz tehát Orbán vezetésével és vele együtt a létezés peremére sodorta magát.

Nem győzünk ezzel a helyzettel eleget foglalkozni, mégpedig azért, mert amíg Európában minden végleg fel nem áll, és megkezdődik a normális üzem, addig lehet a gombákat hitegetni Orbán nagyságáról, utána már nehezebb lesz, de kísérletet tesznek rá, az bizonyos. Rogán a feladat felelőse. De jut eszünkbe róla az, mintha elkezdett volna hattyúdalokat énekelni, amikor interjút adván fátyolos szemekkel nyugtázta, az ő politikai karrierje addig tart, amíg a gazdája hatalmon van. Jól látja a helyzetet.

És legalább gondol erre, mert nem biztos, hogy akár egy évvel ezelőtt is ilyesmi megfordult volna a fejében. De új idők járnak, amelyekkel számukra az a baj, hogy nem kellenek Európának, és nagy valószínűséggel, ha emiatt onnan távozni óhajtanának (Huxit), nem lenne rájuk szüksége sem Kínának, sem az oroszoknak, mert kiderülne, hogy falónak használják őket, aki, ha nincs a váron belül, semmit sem ér. Pár kopejkát vagy jüant sem, mosolyokat meg egyáltalán. Ez az árulók sorsa mindenhol.

Új helyzet van. Eddig lehetett színlelni Orbán nagyformátumúságát, csak épp összeomlottak a díszletek. Olvasunk kollégákat, akik Orbánt mint malacot a jégen látják momentán, s a kedves jószágoktól elnézést kérve van is valami a képben. Ám nem figyelmen kívül hagyható, hogy megnyilvánulásai szerint ahogyan válik egyre kisebbé a képzelt nagyság után, úgy növekszik benne az agresszivitás, és ez lesz az majd, ami a mi mindennapjainkat meghatározza. Ha borúsan látnánk a jövőt, azt mondanánk, az Isten legyen irgalmas velünk.

De nem vagyunk ilyen kishitűek. Azaz, ugyanúgy a barlangunkból nézzük a világ – s benne Orbán – ostobaságát, mint eddig, folytatjuk a kor dokumentálását, s ha ezzel néhány honfitársunknak szerzünk pár felszabadult percet, akkor elégedettek vagyunk. Ugyanis tudjuk J. A. polgártásunk igazságát, miszerint földünkön az idő érik, s azt is, hogy épp emiatt minden hasonszőrű alak elbukott eddig. Efelől kétségünk nincs, már csak a cigarettáról kellene leszokni, hogy meg is érjük. El fogunk gondolkozni ezen alaposan.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Szuterén
  1. Coolman szerint:

    Kedves Kázmér!
    A pár felszabadult perc mindig megvan. A cigiről meg már rég leszoktam. Remélem, a nagy buktát megérem.

  2. Yeti szerint:

    2010 óta nem költöttem egy fillért sem dohányárukra, sem alkoholos sem alkoholmentes italokra(nem tömöm a zsebüket). Elég a tiszta víz, ha a tiszta levegő nem is igazán sikerül errefelé.
    Mégsem takarodtak el ezek a környezetromboló fideszfélék, sőt már keményen beindult a „javított kiadás” is.

    J.A. polgártárs nyomán pedig cigi helyett vegyünk 5 euroért kuglert, ha egyszer elegendő gazdagságunk lesz hozzá a bécsi kávézókba beülni.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Én nem tudom mi kell még, hogy a Holokauszt után egyáltalán lehet náci-fasiszta – antiszemita (dee ugyanúgy cionista ) szöveget, kampányt, stb.. megengedni ??!

    Magam részéről kötelezővé tenném Dr. SZékely László Kőszegi plébános 1939-1947 között írt naplóját a gimnáziumokban. Napló, nem regény, dee a könnyeid lejönnek , és megváltozik a világ ha elolvastad !!

  4. Ultron szerint:

    Mintha megint elfelejtenéd, hogy a MH = fidesz. Teljesen mindegy, hogy nevezik, orbán ott lesz a neonáci egylet álcája mögött.
    A választást pedig még csak névlegesen sem vesztette el: még mindig ők kapták a legtöbb szavazatot. Ha meg az összes kisfideszt is beleszámoljuk, akkor elmondható, hogy ez tulajdonképpen egy újabb kétharmad – a torta fel lett vágva, de még mindig az övék az egész.

    Őszinte csodálattal hódolok az optimizmusodnak, kedves Kázmér, de félek, hogy teljességgel alaptalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum