Alexandra virágos mezőkön

Nem lennék kínai Budapesten, mert össze lennék zavarodva cefetül. Mert és ugyanis megkaptam volna Alexandra kandidáló levelét a baromi nagy iksszel, hogy vasárnap oda kell raknom a neve mellé, aztán a fülkében meg nem találnám. Csak egy fekete satírt a helyén, és ettől úgy megzavarodnék, hogy ad egy, zokogva fordulnék ki onnan, ad kettő, a Karácsonyra ikszelnék, mert azt senki nem mondta volna nekem, hogy bájos családom fejire akkor egy atombomba hullik egyenesen Moszkvából.

Mint valami jól tervezett villámcsapás, úgy érte a lelkünket Alexandra kandidáló lemondásának híre, aki pedig a kedves vezető szerint is nagyon szép kampányt vitt. Kaszálta a méhlegelőt vegyvédelmi ruhában, autót vezetett és zebrátalan utakon kelt át merészen, kitetszett, hogy csak a lényeges dolgokkal foglalkozik, s az is jól látszott, hogy irányítása alatt a bűnös város megtérne. Felvirágozna vagy kibimbózna gusztus szerint, lakosai pedig permanens körmeneteken térnének meg a kereszténység kebelébe.

Viszont nem tudjuk, hogyan és miért, Alexandra kandidáló valami miatt megcsömörlött. Úgy is mondhatnánk, hogy tele lett a töke ezzel az egésszel, ha nem volna ez ambivalencia a biológiával, de nem is ez a lényeges, hanem hősünk ereje. A kedves vezető ugyanis, miközben tudjuk, hogy mindig és mindenütt kizárólag csak győz 2010-óta, most fejet hajtott. Elmesélte, hogy Alexandra kandidáló győzte meg őt visszalépésének helyességéről, de, hogy mik voltak az erős asszony okai és indokai, arról hallgatott.

Mi is csupán elképzelni tudjuk, ahogyan sorolja kidolgozott és megfontolt érveit, hogy már mindent lekaszált, minden nyüves úttesten átkelt, és már menne az ura kaszinójába rulettezni, vagy valami ilyesmi. És a kedves vezető legott leborul az érvek előtt, de ami érdekesebb, hogy rögtön feledi, nem is olyan rég még Alexandra kandidáló működésével jósolt bukovárit Karácsonynak, akkor tehát erről most lemondott, és névleg fideszista jelölt nélkül marad a székesfőváros, ami magunk közt szólván nonszensz.

Hogy Vitézy micsoda, azt mindenkinek a képzeletére bízzuk, ugyanis kénytelenek vagyunk visszatérni arra az interjúra, amelyben a kedves vezető elmesélte, hogyan győzte le őtet ez a szoknyás ember, hogyan hatott fejet a női akaratnak, mint annak idején a Varga és Novák előtt is hasonképp tette le a fegyvert. És amikor ezt mesélem, akkor remélem, hangosan föl tetszenek röhögni, hogy még a szomszéd is fölriad. Meg az utca, és a tér. No de, megint csak csapong a képzeletem, térjünk vissza ehhöz az Orbánhoz.

Hősünk most már leginkább nem tudja miket beszél. Belefáradt ebbe a kampányba, a békemeneten a hangja is rekedt volt már, tehát jó lenne neki egy kicsit megpihenni, és összeszedni a nemlétező gondolatait.  Most azt vetette az ősellenség Brüsszel szemére – és most tessenek figyelni –, hogy „emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket ad az ukránoknak”. Tartunk egy lélegzetvételnyi szünetet, és csak utána nyerítünk fel, hogy miket kellene adnia, műanyag késeket vagy pöttyös labdát, esetleg, mint ő, misebort.

Ezt nem azért hoztuk ide, hogy szörnyülködjenek, hanem csak, hogy megmutassuk, hol tart a manus. Hogy hová is jutott, vele a pártja, s vele az ország. Mert itt a kampány végén, de még a mai, ötvenezres kirajzás előtt, mikor is, mint tudvalévő, a fideszista gombák egymillió helyre kívánnak becsöngetni Orbán üzenetével, ami az lesz, szavazz rám, vagy megdölesz, így azt is látjuk, ehhez képest az, hogy Alexandra kandidáló megmarad a virágos mezőkön, olyan pitiáner dolog, hogy szinte szóra sem érdemes.

Azért annyit tegyünk hozzá, hogy Alexandra jó harcos volt, mert úgy tudta meggyőzni Orbánt, mint egy katona. „Mi, akik nem vagyunk a frontvonalban, arra hallgatunk, aki épp harcol, és felméri a helyzetet” – így a vezér. És ekkor földereng ismét a kép a méhlegelőről, a virágos mezőről, sőt, a húsvétról is – ahonnan képünk ered -, mikor is Alexandra asszony még nem volt kandidáló, de kellően ostoba igen a kis népviseletében. Már akkor megkérdeztük volna tőle, milyen érzés bábunak lenni. De a bábuk, mint tudjuk, nem felelnek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Alexandra virágos mezőkön
  1. Yeti szerint:

    Ha valaki megsúgja a főgecónak, hogy nem annyira férfi vóna a maradék jelöltje sem – akkor ott marad az egyszem Karácsony. Mert ugye az apa az férfi, ahogy a politikus is. Szerintük.

    • Zeg56 szerint:

      Orbán tudja ki a maradèk jelöltje,hiszen rokona.Azèrt ebben a családban mèg nem tisztázódott,hogy az apa fèrfi,az anya nő…..

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Minket az ilyen szituációkra anno annak idején Kanizsán komolyan felkészítettek.

    Úgy hívták a kiképzésen, hogy „Atomvillanás” . Jobbról, vagy balról . 🤣🤣

    Ui.: Érdekes, mert szemböl soha, mindig amerre a pocsolya volt… 🤣🤣

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Trianonon kívül maradt Honfitársaim !

    Elnézést kérek Kázmértól, és mindenkitől, dee ide is leírom, vállalva a hideg-meleget amit majd kapok érte .
    Aki ismer tudja, mennyire támogattam, támogatom a magyar polgárságotokat !
    Dee, a szomszédba gondolom Ti se csengettek át, hogy elmondjátok mennyire sótlan a húsleves. Mindezt úgy, hogy két szál levestésztát se viszünk át, de elvárjuk, hogy megkínáljanak. Ezen kellene, és lehetne is változtatni, dee addig is.. .
    Nálunk a Rábaközben konkrétan úgy mondják, nem illik más f@szával verni a csalánt.
    Legyetek szívesek ezt holnap is átgondolni.

    Köszönettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum