Orbán főúr, fizetnénk

Mint tudjuk, kies hazánkban háborús veszélyhelyzet van. A parlamenti bátorak szavazata segítségével momentán egészen május végéig, amikor már nyílik az orgona és csácsognak a madarak. Tudjuk, mire szolgál ez, minden külön értesítés helyett és a legrövidebben, hogy azt csináljanak ezek, amit csak akarnak. Amúgy különben is így volna, de ezzel a veszélyhelyzettel kevésbé macerás, egy rendelet, és a világ úgy forog, ahogyan a kedves vezető pörgeti.

Viszont nincsen is háború, azaz, háborús veszélyhelyzet sem lehetne. Mint a nagyvezír által tartott kormányinfón a saját szájából kiderült, a jelenlegi öldöklést úgy kell felfognunk, ahogyan Putyin rendeli, azaz, különleges katonai művelet a neve. Elsőként akkor a mostani magyar kormányzási metódust kellene átneveznünk különleges katonai műveleti veszélyhelyzetre, amiből egyből látszana, mekkora hasbaakasztós ökörség az egész, ami van nekünk.

Másodjára azonban el kell gondolkoznunk a világ folyásán, és magán a mi kedves vezetőnkön is, hogy miképp reagál a dolgokra, ebből fakadóan mit mond róluk, s ez az egész így egyben mit mesél nekünk az Orbán Viktor névvel illetett organizmusról. Nem sok jót, amin persze nem lepődünk meg, csupán azon, hogy most már véletlenül sincsenek tiszta pillanatai a manusnak, amivel nem azt állítjuk, hogy őrült – de még lehet -, hanem azt, hogy elvetemült.

A végtelenségig galád. Illetve használhatnánk más jelzőt is gusztus szerint, így mindenki odateheti képzeletben a neki tetszőt. Ezen a kormányinfón azonban olyan történt, mint eddig még soha. Régebben, amikor kialakult a kép a mi Orbánunkról, hogy elvei azok nincsenek és soha nem is voltak, szájtátva néztük amidőn (névleg) liberálisból konzervatív, ebből fasiszta lett, ahogyan a térdre csuhásoktól eljutott az ember, most jövök a templomból szlogenig.

Ezek a metamorfózisok azonban az időben játszódtak le, legalábbis annak egy jól behatárolható hosszabb szakaszában, amit a rajongók, akik Orbánnal együtt napraforogtak, úgy magyarázhattak védve a védhetetlen mundért, hogy az ember, s vele együtt a világlátása és meggyőződése is változhat. Ez az eufemizmus addig működött, míg eljutottunk oda, hogy a mi hősünknek délelőtt más volt az igaz délelőtt és más délután. De sokaknak így is tetszett.

Mi több, ezeknek a sokaknak még az is tetszik, ami ezen a kormányinfón történt, hogy szűk fél óra alatt mondott egészen másokat ugyanarról a nagyhasú Cipolla (plusz kappanhang), mert és ugyanis, míg az elején, mint jeleztük, különleges katonai műveletnek nevezte az Ukrajnában zajló dolgokat, később megengedően háború lett belőle. Viszont elhangzott egy olyan mondat is, ami után épeszű ember már soha nem hinne neki. Bár ez eddig is így volt.

Most azonban alapos megerősítést nyert. „Hol háború, hol katonai művelet, ahogyan a tisztelt vendég kívánja”. Adunk egy kis időt, amíg ezt megemésztik és elgondolkodnak róla, hogy ne nekem kelljen kimondanom a kimondhatatlant, amit amúgy már számtalanszor leírtam. Hogy hát micsoda ótvar egy manus ez mindenféle kontroll nélkül, csakis a pillanatnyi érdekek szerint működve, leszarva és pofánröhögve mindent és mindenkit. A híveit is.

Akiknek most például nem lennénk a helyében, mert itt kellene meghasonlaniuk, vagy szemináriumot összehívni az ivóban oder az árok partján azon tűnődve, hogy akkor most mi is van. De nem lesznek ilyen szellemi megindulások, mert csak mi vagyunk annyira hülyék, hogy észrevegyük, Orbán mennyire hülye. A két ugyanazon jelző más-más előjelű, de a kettő együtt adja ki a kietlen sivatagot, ami a valahai Magyarország. Viszont indokolt is a Führer.

Ebből pedig az jött le, hogy nem csak a jelen, de a múlt tényei sem zavarják őt egyáltalán, mert szerinte háború csak akkor van, ha van hadüzenet. Millió példát tudnánk hozni arra, hány háború tört ki hadüzenet nélkül, időnk azonban véges, tehát elég legyen annak megállapítása, hogy Orbán még most is, még így is hazudik, mai elbeszélésünknek azonban nem ez a fő vonala, mert voltaképp erről papolunk már egy évtizede, és lassan unalmas lesz.

A mostani színházból az a lényeges, hogy a mi kis szalondiktátorunk most vallotta be először nagy nyilvánosság előtt, mindenkinek azt hazudja épp, amit hallani akar. Tudtuk ezt is, nem hittek nekünk, de most maga Orbán erősítette meg az egészet. A legszebb azonban a tálalás, mintha cinikus pincér volna, aki mindenkinek azt szolgálja fel, amit rendel. Oké, rendben van, csak azt feledi ez az ideológiafelszolgáló, hogy előbb-utóbb fizetünk is neki. Ez pedig nagyon sokféle lehet. Még kellemetlen is.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Orbán főúr, fizetnénk
 1. kovacs_ugynok szerint:

  A guruló dollárok és a szuveNERitásvédelmi törvény margójára:
  „Több száz millió forintot utalhatott át a magyar kormány Zelenszkij ellenfelének”
  https://index.hu/kulfold/2023/12/21/petro-porosenko-ukrajna-orban-viktor-korrupcio-titkosszolgalat/

  Mit lehet erre írni? Magukból indultak ki? Komolyan, nem hiszem el, hogy ide jutottunk ’90 óta! 🙁

  • kovacs_ugynok szerint:

   Ja bocs, „guruló dollározást” kellett volna írnom. Így, idézőjelben.

 2. polyvitaplex szerint:

  Egyszer úgy, egyszer így,
  Orbánnak sose higgy.
  Egyszer így, egyszer úgy,
  Hogy igazat sose tudj.

 3. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Szeretnélek szépen megkérni, hogy hagyjuk már a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának…🤣🤣

 4. Tom Sawyer szerint:

  Dee, hogy mi ez a f@sz Orbán köcsög..
  Még azt is szégyenlem, hogy anno szóba álltunk vele a Panciban Kőszegen..

 5. Anarchista szerint:

  „…mert csak mi vagyunk annyira hülyék, hogy észrevegyük, Orbán mennyire hülye.”
  Tudom, hogy nehéz elképzelni. De szerintem a hárommillió erkölcsi hulla is látja, hogy orbán egy hülye! Csak vagy annyira anyagiasak vagy annyira szervilisek, hogy ez nem szempont nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum