Színes tintákról álmodunk

Jövőre már nem lesz tanítható (választhatóan sem) az állami fenntartású középiskolákban a művészettörténet. Nincs indoklás, hogy miért, csak a közlés, és a méla döbbenet. Most nem soroljuk fel, hogy ezzel szemben testnevelés van rogyásig, hittan vagy erkölcstan szintén, nem rójuk fel, hogy a lövöldözés is megoldott iskoláinkban. Azt sem, hogy a történelem is fideszi olvasatú lett, arról nem is beszélve, hogy a nyelv is elveszik, hiszen mindez a kultúrharc része, amikor az egyeduralkodó párt a saját képére óhajtja formálni a társadalmat.

Vannak ennek előzményei, és van arról is tapasztalat, milyen rombolást lehet ezzel végigvinni, aminek az eredményei (a propagandával súlyosbítva) már ma is meglátszanak. Nincs mit szépíteni rajta, a magyar társadalom a közel tizennégy éves Fidesz-uralom alatt jól láthatóan hülyül, és itt nem csak az uszkve hárommillió tébolyodott hívőre gondolunk, hanem arra is, hogy az oktatás nívója milyen látványosan zuhant be, funkcionális analfabéta embereket termelve. Ha nem is ez volt a kimondott cél, de sikerült végrehajtani.

A munkaalapú társadalomnak, amelyben a magyar embert a Fidesz összeszerelő szalagok mellett, újabban az akkumulátorgyárak savas levegőjében képzeli, nincs is nagyon szüksége másra. Elkeseredettebb napjainkban pedig arra a külön fideszhaszonra is gondolunk és joggal, hogy a debileket könnyebb irányítani, szavazógéppé tenni, zsák krumplival megvenni és félelemben tartani. A szabadság, ezen belül pedig a szellem szabadsága az, ami ellen merényletet követ el a Fidesz, évtizedekre leamortizálva társadalmat.

Bár itt szenvtelennek tűnünk nemzeti tragédiánk sorolásában, és mindahány elemével nem egyszer foglalkoztunk is, ez az újabb merénylet a szellem ellen annyira súlyos – bár sokak számára nem tűnhet annak -, hogy engedtessék meg még egy sikoly így az ünnep előtt, hátha meghallja valaki. Bár akkor sem történne semmi. Csak belegondolva azért: sok mindent szoktak felsorolni az emberré válásról, a homo sapiens, mint faj más fajoktól megkülönböztető jegyeiről, amelyek alkalmassá tették arra, hogy embernek nevezhető legyen.

Ilyen két lábra állás, az eszközhasználat, a nyelv, mint gondolatörökítő eszköz, a jövő megtervezése mellett rengeteg mindent, többek között a gondolatok ábrázolásának képi eszközét is. Mert ne feledjük, milyen ámulat kíséri ma is a tízezer – vagy több – éves barlangrajzokat, rácsodálkozva arra, hogy nagyon távoli őseink között is akadtak már művészek. S ezt egyben arra is bizonyságnak látták és látják, hogy a vizuális ábrázolásnak mekkora szerepe volt a faj fejlődésében, csak hát, mint látjuk, közbejött a Fidesz.

Az a párt, amely immár igazolhatóan akarja elemberteleníteni a társadalmat, kigyomlálva belőle mindent, ami nem a saját egyedüli célját, a hatalmon maradást szolgálja. Végigtekintve azonban a rajtunk uralkodó hordán, az ő szellemi igényeiken, nem csodálkozhatunk, ha értéktelen kacatnak, szóra, tanításra sem érdemes feleslegességnek ítélik a festészetet, építészetet, egyáltalán a képzőművészetet, amivel megalapoznak annak, hogy ezek művelőit fura, a többség számára hasznot nem hajtó egyedeknek minősítsék.

Akik eleszik a kenyeret a szalagmunkások elől. Nem árt azonban azt is jól megjegyezni, hogy egyáltalán a hajdan humán tudományoknak nevezett dolgokat tartják kölöncnek, emlékszünk a részeges bölcsészekre, az elhajló filozófusokra és más rendszeridegen elemekre, akik azért veszélyesek, mert kevésbé fogékonyak a jelszavakra, és még önálló gondolataik is támadhatnak a világról, ami veszélyes lehet. Ez a történés tehát egy folyamat részeként értelmezhető, nem csak úgy hasra csapva lett pária a képzőművészet, hanem jól irányzott céllal.

A diktatúrák mindig a barbárság melegágyai. Ezeknek egyenszürke, gondolat nélküli gépekre van szükségük hatalmuk megmaradásához, s ahhoz, hogy sulykolni tudják a saját ideológiájukat. Hogy a művészetek száműzve lesznek iskoláinkból, ennek az elérendő célnak az egyik szeletkéje, és lehet, hogy már az utolsó. Nagy a baj. Nagyobb, mint gondolnánk, és én szégyenlem magam, hogy ezt az ajándékot rakom a fa alá, mint valami izgága Jézus, de vannak dolgok, amikről akkor is beszélni kell, ha beborít minket a takonyszerű műpátosz.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
9 hozzászólás “Színes tintákról álmodunk
 1. Jane Doe szerint:

  „Ha nem is ez volt a kimondott cél, de sikerült végrehajtani.” – miből gondolod, hogy nem ez volt a cél?
  A fidesz-tálibok sikeresen végigvitték, hogy a homo sapiens nálunk mohó sapienssé vált.

 2. hj szerint:

  Elfogult vagyok a témával kapcsolatban, de szerintem elfogultság nélkül is belátható, hogy a művészettörténetet nem kivenni kellett volna a választható tantárgyak közül, hanem a kötelezők közé betenni, mert e nélkül a tudás nélkül bármilyen vizuális információ értelmezhetetlen.
  És mivel a művészettörténetbe a klasszikus válfajokon kívül még oly sok minden beletartozik, így elképzelni sem tudom, hogy a jövőben felnövő generáció mit fog érzékelni egy múzeumban, egy turistaút során, egy film vagy egy színházi előadás látványvilágából, esetleg egy karácsonyi vásárban, amikor fogalma sem lesz, hogy giccseket lát-e vagy sem.
  Persze, ha az a cél, hogy az embereket megfosszuk mindentől, ami kicsit is elemelheti őket a rögvalóságtól, akkor jó az irány, sőt lehet folytatni minden kulturális intézmény bezárásával. Talán elegendő lesz elgyönyörködnünk az akkumulátorgyárakban meg a stadionlelátókon készített jópofizó szelfikben…

 3. polyvitaplex szerint:

  Nem hinném, hogy Pintér művelődési és közoktatásügyi miniszter harakirit követne el emiatt.
  A nemzetnek elsősorban katonákra és szülő nőkre, másodsorban esztergályosokra és földművesekre van szüksége. A tornából felmentett, szemüveges bölcsészekkel semmit nem lehet kezdeni. Legfeljebb pacalnak megfőzve.

  • Ultron szerint:

   „A tornából felmentett, szemüveges bölcsészekkel semmit nem lehet kezdeni.”

   Ők lesznek a politikusok…

 4. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Én tinyleg nem így látom. Ha így lenne nem haladt volna a világ semmit se elöbbre. Haa jól tudom a Habsburgok (nem a Máriaterezia) rendesen nyírták a magyar oktatást. Aztán mégis voltak-vagyunk akik (úgy gondolom) hogy a betük között is látjuk-láttuk mindig is a valót.. Túl éljük ezeket a náci gazembereket is elhiheted !
  Nézd, ez a náci banda is elmehet a sunyiba ! Se a komcsi, se a náci, és erről nincs mit vitatkozni éppeszű embernek szerintem.

  • kovacs_ugynok szerint:

   Náci? Ezek surmó bűnözők, semmi több. Ha nem nyírták volna ki az ügyészséget is, már börtönben lennének.

 5. Tom Sawyer szerint:

  Nagyanyám szavajárása vót, higy a Hitlert meg a Lenint is az északi sarkon kellett volna kidobni a repülőből. Nagypapa vitatkozott: Gizella, a déli is megtette vóna 🤣🤣

 6. cyr45 szerint:

  Hogy is irta/mondta Szechenyi?

  „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”

  Nos, pont ettol az erotol tart leginkabb Viktatorunk, ezert is munkalkodik -miota csak hatalomra kerult- folyamatosan, es sajnos egyre eredmenyesebben az atlagmuveltseg csokkentesenek erdekeben!
  Mert a gondolkodo ember veszelyes lehet, viszont neki kizarolag (a mehtarsadalom szintjen ertelmezett) dolgozokra van (lenne) szuksege…

  Az elit, es az allamapparatus pedig alljon abszolut lojalis, mar a Fidesz-era alatt kinevelt emberekbol!

  A legjobb uton jarunk e nagy cel elerese fele.:-((

 7. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Cyr 45 !

  Elit ?? 🤣
  Háát nem az alja nép az aparátus ? A senkit nem hagyunk útszéli csőcselék ??
  Jaa, boldog karácsonyt !! 😉

  Ui: komolyan boldog karácsonyt kedves Rezeda, és társai !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum