Embertelen csürhe

A péntek történései közt elbújva, a nem propagandalapoktól alig is tudósítva fedezhető fel egy aktus. Egy történés, amely ékesen vagy inkább éktelenül, de mindenképpen a maga tömény valójában mutatja meg a Fidesz tagjainak nem is politikusi, hanem emberi minőségét. Vagy annak totális hiányát. Ismerjük mindannyian Karsai Dániel küzdelmét és kálváriáját, aki gyógyíthatatlan betegségtől sújtva az emberhez méltó halálért küzd. De egyben nem csak a sajátjáért, hanem sorsosaiért is, érted, érettem, ha tágabban szemléljük.

Be nem vallottan és ki nem mondva, de egy haldokló kiáltása ez az élőkhöz, hogy halálában, az oda vezető úton is vegyék emberszámba. A ki nem mondott haldoklás is tiszteletet érdemel, hiszen a visszafordíthatatlanság, az az állapot, amelyhez képest minden történés másodlagos és háttérbe szorul, az a tudat, hogy a haldokló olyat tud, amit az élet másik oldalán álló soha nem fog, csak akkor, ha már ő is arra jár, egyfajta méltó bölcsességet kölcsönöz neki. Kivétel nélkül. S ha mindeközben még más embertársaira is jut figyelem, annál nagyobb dolog nincs.

Karsai Dániel ezt az utat járja, azt szeretné elérni, amit Magyarországon törvény tilt, hogy a hosszan, fájdalmasan és megalázottan haldokló maga határozza meg azt a pillanatot, amikor úgy dönt, ezt már nem akarja. Azt a pontot, amikor úgy gondolja, föladja a kilátástalan küzdelmet. Ha valami emberi abban a fajban, ami magát ennek nevezi, akkor ez a tudatos szándék az. Ha mondhatjuk úgy, ez a filozófiai megközelítése az eutanáziának, aki ennek megvitatása elől elzárkózik Istenre mutogatva, mondván ő dönthet csupán életről és halálról, az nem most él.

Nem ebben a korban, hanem valahol egészen másutt, más vidékeken. S amíg a Fidesz erre hivatkozva utasított el minden párbeszédet róla, még csak-csak hihettük, hogy ennek efféle avítt világnézeti okai vannak. Azóta azonban, és tegnap különösen bebizonyosodott, ez nem így van, nem csak a problémáról, a filozófiai kérdésről nem hajlandók tárgyalni fals és hazudott hit szerint, hanem mintegy központi ukázt végrehajtva magával az egyes emberrel, az ő szenvedésével sem törődnek, hanem majdnem röhögve lépnek túl rajta, és nézik semminek.

Régebben már meséltünk arról, hogy amikor egy korábbi kormányinfón szóba került a dolog, Gulyás Gergely jobbulást kívánt a haldoklónak, ami kifejezett már valamit. Ez lehet a gyerekszoba hiánya, a mérhetetlen taplóság, a közöny a másik ember szenvedései iránt, ami nem csak az úgynevezett civilizált világban, hanem ágyékkötős népeknél sem fellelhető. Általános emberi deficitet mutat, de akkor még feloldozást ugyan nem, de magyarázatot találhattunk volna rá, miszerint nem tudja lányos zavarában, miket beszél.

Tegnap viszont a magyar parlamentben a Fidesz komplett frakciója, a bátorak gyülekezete mutatta meg, az sem volt véletlen, és ami ezután következik, az sem lesz az. Karsai Dániel ott volt az országgyűlésben a momentumos Bedő Dávid szólalt fel, arra kérve és intve ezeket a bátorakat, ha már hivatalosan le is söprik a szenvedő minden próbálkozását, akkor beszéljenek vele pár szót a folyosón, ismerjék meg a sorsát és az álláspontját. És ezután jött egy videó, amelynek nem kellett volna jönnie. Illetve ebben a formában jobb, hogy megtörtént.

A filmen az látszik, hogy Karsai Dániel ott ül a tolószékében a folyosón, ahová jönnek ki az ülésteremből ezek a bátorak mind, és úgy fordítják el a fejüket és haladnak el mellette, akárha valami pestises volna. Sőt, a nagyevő Németh Szilárd még bele is vigyorog a kamerába, de a szenvedőt (haldoklót) figyelemre sem méltatja sem ő, sem az összes többiek. Ítéletet is mondható róluk, megállapítás, amit eddig is sejtettünk, de most már tudjuk, ez egy embertelen csürhe, nem egyéb. Közelíthetnénk a kereszténység oldaláról is, hogy látványos legyen.

De azt ezek után több szempontból is minek. Maradhatnánk az emlegetett általános emberinél is, de az is fölösleges. Látunk egy masszát, aminek emberformája van, de tartalma ilyesféle nincsen. Látjuk, hogy minden kiveszett belőlük a hatalom akarásán kívül, hogy más nincsen, mint a végtelen szervilizmus, amiben odáig mennek, hogy alapvető erkölcsi normákat tagadnak meg és vesznek semmibe. Sok mindenre magyarázat ez, ami az országban történik, és vészes forgatókönyv a jövőre nézvést. Ezekben már semmilyen gátak nem léteznek.

De Karsai Dániel drámáján túlmutatva, benne magunkat is láthatjuk, ahogyan ahogy ezek a takonygerincű szavazógépek szóra-, és köszönésre sem méltatva elmennek mellette levegőnek nézve őt. Ezt kapjuk mi is, amit ő a videón jól láthatóan. Szekunder szégyen ismét a történtek miatt, és az a tudat, hogy nincs lejjebb, ennél már nem lehet. De majd tapasztalni fogjuk, mégis, kies hazánk és annak bávatag lakosai majd ezeknek a kezéből kapják meg a választások előtt a zacskó krumplit, hogy talán meg is csókolják azt. Vége van.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Embertelen csürhe
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Ezek bűnözők, nem politikusok.

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Ezek a keresztények ?? Még szájukra merik venni Krisztus nevét ??? Csupán ennyit tennék hozzá, a farizeus gazember csürhéjéhez :

    Biblia. Máté evangéliuma 25 ( részlet )

    „..Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.”

    Amen !

  3. hj szerint:

    Láttam tegnap a videót.
    Az említett múltkori bejegyzéshez akkor hozzászólóként azt írtam, hogy „Gulyás
    most leért arra a szintre, ahonnan már valóban nincs lejjebb”. Hát van!!!

  4. polyvitaplex szerint:

    A „Segíteni fogunk, senkit sem hagyunk az út szélén” nem azt jelenti, amit a szavak jelentenének. Hanem hogy előbb megválogatjuk, hogy kikre vonatkozik igen és kikre nem; egyeseket ott hagyunk, másokat nem. Pláne, ha egy momentumos odaáll mellé.

    Azt azonban furcsállom, hogy Karsai Dániel hogyan kerülhetett be a Parlamentbe, a csupa egészséges, a sorsával elégedett, pozitív kisugárzású ember közé. Kövér tudott róla?

    • kovacs_ugynok szerint:

      Amikor először elkezdték szajkózni a „senkit nem hagyunk az út szélén” bullshitet. Már akkor a nép hozzáköltötte, hogy persze „jól berúgunk az árokba”. A fidesz nem az utóbbi években állt csak gazemberekből, hanem már a kezdetektől fogva. Ezeken a közjátékokon nincs semmi csodálkozni való. :/

  5. Ultron szerint:

    Régóta mondogatom (pedig kicsit sem vagyok konteós), hogy ezek nem emberek. Nem tudom, miféle szerzetek, vagy hogy honnan jöttek és miként öltöttek emberi(nek látszó) alakot, de ezek egész egyszerűen nem lehetnek emberi lények.
    Pszichológusok a legállatibb szociopata sorozatgyilkosban is képesek meglelni az empátia szikráit – ezekben ennyi sincs.

    Okádnom kell Magyarországtól.

    • kovacs_ugynok szerint:

      A fidesz Magyarország közepe. Az összes szemetet ott fújja össze a szél.

      Vagy mit kell gondolnunk azokról, akik megválasztatják magukat a „néppel”, a népre hivatkoznak. Miközben egy megalomán hazaáruló, tolvaj fkalap kénye-kedve szerint szavazva, önálló gondolat nélkül csinálnak cirkuszt az országházból? A probléma ott van, hogy minezek ellenére újra és újra megválasztják őket. Igaz, hogy vastagon csalással, de akkor is! :/

  6. miki1950 szerint:

    Ha egy összetrombitált politikai, társadalmi csoportot egy nárcisztikus szociopata birtokol és irányít, abból törvényszerűen következik, hogy a vezetettek is ugyanazokat a személyiségjegyeket fogják mutatni, mint amelyek a nárcisztikus szociopatát jellemzik.
    Kósa legalább az empátia minimumát mutatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum