Vak komondor és nemzeti konzultáció

November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, így hát, volt, aki megemlékezett róla Magyarországon is. Van miért, hiszen az adatok szerint kies hazánkban hetente egy nő hal meg erőszakos bűncselekmény miatt, de mégsem látjuk, hogy ettől harsogna a magyar sajtó, amikor például Orbán hülyeségeivel is tud foglalkozni. Illetve az összes többi papagájemberrel és delíriumaikkal. Sőt, a kiinduló tétel a kedves vezető útmutatása ebben a témakörben mint emlékezhetünk, hogy „nőügyekkel nem foglalkozom”.

Innen is lehet nézni a dolgokat, és a vak komondor szemszögéből is. Aki elfelejtette volna, vagy friss húsként nem is hallott róla, azok kedvéért elevenítsük fel a vak komondor legendáját ebben az összefüggésben. Mint emlékezetes, egy bizonyos fideszista politikus – a neve most épp nem is érdekes – részegen úgy megverte az asszonykáját, hogy eltört az orra és a járomcsontja, kórházba is került, és a gyógyító intézmény tett feljelentést. Hivatalból. Ez a fideszista úgy védekezett aztán, amiből máig ható legenda lett, hogy az asszonka a vak komondoron esett át.

Akkoriban ez arra sarkallt pár lapot, hogy utána nézzenek a fideszisták és a feleségek (élettársak) viszonyának, és nem is egy tollra való estet találtak. Ezzel nem azt mondjuk, hogy aki Orbán híve, az veri a nőket, azt azonban igen, hogy másfajta szemmel néz rájuk. Erre utal az is, hogy szintén a csürhe háza tájáról származik az a másik örökbecsű jótanács is, hogy az asszonyverés elleni legjobb recept, ha sok gyereket szül a férjnek a nej. A Fidesz története tele van ilyesmikkel, s tán ez is magyarázat arra, miért nem ratifikálják az Isztambuli egyezményt.

Viszont ne általánosítsunk, bizonyára akad példa másfajta nőhöz való viszonyulásra is, csak épp nem látszik. Amúgy a Fidesz az állandó, nők bugyijában való kajtatással, a macsónak hitt útszéli bunkósággal, és a nők helyét a szülőszoba és fakanál közt kijelölő felfogással nem véletlenül ilyen, amilyen. Ennek ellenére azonban olyan minimum elvárható lenne tőlük, ne röhögjék ki, nézzék le, közösítsék ki, aki másképpen látja a nemi szerepek dolgát, de ez már annyira veszélyes terep, hogy majdnem gender. Azaz, erről beszélve magam is buzi vagyok.

Visszatérve azonban a tegnap történtekhez, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapját a Karmelita előtt tartották azok, akik ezt fontosnak vélik. Fideszesek, KDNP-sek nem vetődtek el arra a tájékra, csak, mint szokásukban van, sajtóközleményt bocsátottak ki a szellemi műhelyből, reagálva a történésekre. Sok mindenhez szokva vagyunk tőlük, olyanra is, hogy például Varga Mihálynak a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok tragédiájáról is valahogyan Brüsszel jutott az eszébe, az aktuális témáról meg a Fidesznek a baloldal.

Illetve Brüsszel is természetesen, ami náluk kéz a kézben jár. Érdemes azért idézni, mit sikerült ebben a témában fölöklendezniük, s ha volna kedvünk, erre bízvást mondhatnánk a bejáratott és kifejező delikát jelzőnket, csak épp már ehhez sincs. „Azok demonstrálnak ma a Karmelita előtt, akik Brüsszelben mindent megszavaznak azért, hogy elárasszák migránsokkal Európát. A nők elleni erőszak Brüsszel és a baloldal bevándorláspárti politikája miatt nő Európa számos országában.” – Írták ezek a jótét lelkek, de még ezt is bírták fokozni.

„Ha a Gyurcsány vezette baloldalon múlna, már Magyarországon is tömegesen itt lennének a migránsok és a magyar nők már nem lennének biztonságban Budapest utcáin és tömegközlekedési eszközein. Európában egyedül Magyarországon kérdezik meg az emberek véleményét arról, hogy mi a véleményük a brüsszeli bevándorláspárti politikáról és arról, hogy migránsgettókat akarnak létrehozni hazánkban is.” – Az ilyesmire szokták azt mondani: hát, mit lehet ehhez hozzá tenni. Be kell látnunk, hogy ehhez már tényleg semmit sem.

Nem akartam volna én ezzel olyan túl sokat megmutatni, csupán a dolgok hiábavalóságát. Hogy a beszéd elveszett, hogy semminek sincs értelme, itt már nem is pusztába kiáltott szavak vannak, hanem egyszerűen már szavak sincsenek. Az ilyesmik előtt tehetetlenül áll az ember, itt már a kétszer kettő sem igaz, ha más mondja, itt már a sokat emlegetett józan paraszti ész is hiányzik, de nem tudjuk megmondani, mi is lépett a helyébe. Nézzük ezeket a fideszistákat, halljuk is a zajt, de föl nem foghatjuk a butaság tobzódó bátorságát.

Ha amúgy nem az életünkről lenne szó, az a magatartásforma lenne javallható, amit az Agymenőkben Penny szokott alkalmazni Sheldonnal szemben. Ez pedig az, hogy a fizikus mondja a szokásos ökörségeit a lépcsőházban, Penny pedig néz kerek szemekkel és egyre tágabbra nyíló szájjal, s amikor az álla már éppen leesne, de még mindig nem tud szóhoz jutni, akkor sarkon fordul, és villámgyorsan eltávozik a színről. Viszont az egy film, ez itt meg az életünk, és a kettő még véletlenül sem hasonlít egymásra.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
2 hozzászólás “Vak komondor és nemzeti konzultáció
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Hát igen, per pillanat Magyarországon szellemi vákuum van. Nincs aki rászólna a hülyegyerekekre, hogy „gyerekek, ezt azért már nem kéne”, és szót is fogadnának neki. Aztán lehajtott fejjel elhúznának az ország éléről. Arról persze tettek az idétlen, fideszes hülyegyerekek, hogy ilyen itt ne legyen. Előre megfontolt szándékkal. Amiért szintén börtön járna. Csak itt sajnos iGazságszolgáltatási vákuum is van.Amire bárki rögtön rá is vágja – nem kell ehhez Prüsszelnek lenni, amúgy is Brüsszel egy város, és nem fog senkinek körmöst adni ha tiszteletlenül viselkedik vele -, hogy Magyarországon nincs jogállam. Még akkor sincs, ha az összes hazaáruló, tolvaj fideszes kórusban üvölti, hogy márpedig van. Nincs. Ha lenne, akkor itt sokan a fideszből már régen hűsölnének, vagy Moszkvában lennének emigrációban, a civilgyilkolászós fajtájuk közt. :/

  2. polyvitaplex szerint:

    Nemcsak a Fidesz-tábor, hanem a magukat függetleneknek, középen állóknak tartók is tehetnek arról, hogy a Gyurcsánnyal való riogatás ennyire bevett módszerré válhatott a propagandában. Az Orbán és Gyurcsány közé egyenlőségjelet tevők is okai annak, hogy ma Gyurcsány emlegetésével bármilyen problémát meg lehet válaszolni.
    Kizártnak tartom, hogy Gyurcsány örömét lelné a migránsok korlátlan beözönlésében, az viszont tény, hogy az Orbán-kormány számolatlanul adott kedvezményeket gyanús keleti üzletembereknek és családtagjaiknak.

    De szerintem a nők (és általában a védtelenek) elleni erőszak lassan, de fokozatosan lesz egyre megvetettebb dolog, politikai szimpátiától függetlenül, és nincs az a Rogán-sajtóközlemény, amelyik meg tudná állítani ezt a folyamatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum