Buksza

A magyar népek döntő többsége (kivéve csókosok) a megélhetése miatt aggódik elsősorban. Profanizálva a dolgokat és plasztikussá téve, a mindennapi kenyeréért. Nem nosztalgikus visszaemlékezésként, ellenben utalva arra, hogy a magyar népek döntő többsége (kivéve a százezernyi kivándorló és az idegenbe szakadottak, akiknek a jólétéért nem az Orbán kormány felel) a XXI. században, ráadásul földrajzilag Európa közepén él, ez eléggé lehangoló állapot. Nem kellene így lennie, mégis így van.

Ez egy közvéleménykutatásból derült ki, ami most készült ezerfős mintán, s ha figyelembe vesszük azt, hogy a legszegényebbek minden bizonnyal – technikai eszközök híján – nagy valószínűséggel ebben a felmérésben meg sem lettek szólítva, ez a helyzet még rosszabb lehet, ha a fenti kontextus után egyáltalán ilyet mondani lehet. Második helyre az aggodalmak sorában az egészségügyi ellátás alacsony színvonala került, így ebből is kitetszik, a biológiai determinációk miatti félelmek kerültek előre. A többi másodlagos.

Nem, vagy kevéssé érdekli a magyar népeket a korrupció, a szabadság, hidegen hagyja őket a tanárok-diákok dolga, az orosz befolyás kérdése, sőt, a migránsok is. Az ovisok nemváltó műtétjeiről nem is beszélve. Mindez pedig azt mutatja nekünk, hiába a kormányzati igyekezet, amit úgy szoktunk értékelni és értelmezni, hogy már megint terelnek, gumicsontokat dobálnak, igazából ez nem rendíti meg a saját fizikai létük miatt aggódókat, de ebbéli állapotuk miatt tőlük a magasabb eszmék iránti rajongást kár is volna elvárni.

Zsigeri létnek is nevezhetnénk a felmérés eredményéből kitetsző állapotot, ha nem lenne sértő, bár igazából csak az tud fájni, ami igaz. És innen a magyarázat arra is, hogyan lehet egy zacskó krumplival választásokat nyerni. Ebből pedig az is fakadhatna, hogy az ún. ellenzéknek rá kellene jönnie, mire építse a kommunikációját, ha szavazatot akar szerezni, és megint oda jutunk, hogy a Fidesz demagógiája alá kellene menni, de ez elég sok okból lehetetlen vállalkozás. Népünk nem nagykorú, soha nem is volt azt.

Egy másik friss adat azt is mutatja, hogy Mészáros három év alatt ezeregyszáz milliárdot kaszált közbeszerzéseken, de még ott vannak a második és harmadik helyezettek is (Szíjj, Balásy, plusz még a többi, meg ami nem látszik), és az is világos lehetne, ha ez az irdatlan summa másutt volna, akkor nem kellene a magyar népeknek a létükért reszketniük. De ilyen összefüggésekig, amelyek azért nem annyira bonyolultak, már nem jutnak el, amikor a mindennapi betevőért aggódnak. A létezés gondja nem enged látni, itt vagyunk, vagy itt is voltunk mindig.  

Mindemellett az az igazán érdekes, hogy állítólag a megkérdezettek saját nyomoruk okát – helyesen – a kormányban látják, ennek ellenére azt látjuk, hogy a Fidesz népszerűsége mindeme tragédiák mellett vagy ellenére nem, hogy csökkenne, még növekszik is. Nem tudni, az emberiségnek van-e még egy ilyen bávatag népe, amelyik képtelen artikulálni a saját akaratát, már ha egyáltalán van neki ilyen a táplálkozáson kívül. S ha ez nem a sokat emlegetett néplélek, akkor nem tudjuk, mi lehetne az.

Olyanról mindezek után nem is álmodozunk, hogy átlássanak afféle összefüggéseket, ha már az egészségügyi ellátásuk miatt aggódnak, akkor fölfedezzék az információs zivatarban azt az adatot, hogy a magyar állam az elcseszett kormányzás miatt már többet költ adósságának kamatterheire, mint például gyógyászati ellátásokra, ami nem egyéb helyről derült ki, mint a Pénzügyminisztérium aktuális államháztartási adataiból. Nem veszik észre, hogy rájuk is lehetne költeni azt az összeget, amit Mészáros – meg a többi – zsebre rak.

Nem akartunk itt ma reggel valami nagy összefüggések nyomára bukkanni, csupán értelmeztünk három tegnapi hírt. Illetve még azt sem, csak egymás mellé raktuk őket, ami igazán nem nagy szellemi teljesítmény. Kis figyelmet igényel csupán, és egészen mindennapi összefüggések felfedezését a tébolyda kórushangjában, de azt is belátjuk, hogy a szimpla létezés miatti aggodalom már ezt a minimális erőfeszítést sem engedi meg. Ilyképp az a nyomor, amit a Fidesz létrehozott, tulajdonképpen a saját sorsát könnyíti meg.

Mert most már nem csak szimplán elhülyítésről van szó, ugyanis látszik, hogy azok a témák, amelyek a figyelem elterelésére és félelemben tartásra vannak napirenden, nem ütik át az ingerküszöböt. A vegetáció mindent visz, úgy is mondhatnánk, az agytörzsi működés felülírja a zsigeri félelmeket is, és ez már nem is elbutulás, hanem a létezés valamely alacsonyabb szintjén való rezgés. Mesélhetnék Schopenhauerről, az élethez való vak akaratról, mint magyarázatról, de ilyesminek a mi hazánkban már régóta helye nincs.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
6 hozzászólás “Buksza
 1. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  Döbbenet ez az egész ország, de legszivesebben ganajkupacot írnék. Olvastam a CSOK új feltételeit, hát behidaltam. Láttak ezek a barmok magyar átlag fiatalt? Tisztaban vannak ezek az idióták Európa legalacsonyabb béreivel ?
  Különben meg nem hülyék gonosz gazemberek. Kiírják maguknak a pályázatot (újabb lopás lehetőséget), a birka meg elbégeti, hogy milyen családbarátok ezek , látod Te hazaaruló Sorosbérenc !
  Minél elöbb takarítjuk el ezeket a férgeket annál jobb lesz . Meggyőződésem, ha a fiataloknak most sem lenne lehetősége külföldre menni mint 56′-ban ,már rég forradalom lett volna..

  • Ultron szerint:

   Az a nagy helyzet, hogyha ezeket a férgeket már holnap reggel nyolcra sikerülne eltakaritani, azt az anyagi, erkölcsi, kulturális és társadalmi pusztítást, amit 13 év alatt szisztematikusan végigvittek, SOHA nem tudja már semmilyen kormány sem helyrehozni. Soha! Az offshore-on pihenő milliárdokat soha nem kapjuk vissza, az elhülyített gyűlölet-társadalom meg csak méginkább radikálizódna. Nem lesz már élő ember a bolygón, mire ezt a gigantikus fasiszta szarhalmot sikerülhetne újra működő demokratikus országgá formálni.
   Ez a legszörnyűbb az egészben.
   Nem csoda, hogy nincs ellenzék, hogy igazából senki sem akar közülük itt kormányváltást. Inkább ülnek a halom tetején örökre, minthogy nekik kelljen azt ellapátolni. És már nem is tudok neheztelni rájuk, elvégre ki vállalná a lehetetlent, ha a semmit is jól megfizetik?

   • kovacs_ugynok szerint:

    Nyilván. Azonban minél tovább marad a tolvaj maffia hatalmon, annál nagyobb kárt okoz az országnak, és mindig lehet nagyobb kárt okozni. Sokan ezt majd csak akkor veszik észre, amikor a kici szárga enberkék kitessékelik a magyarokat országhatáron túlra, azzal a magyarázattal, hogy ez már az ő országuk, valami viktor eladta nekik.

   • miki1950 szerint:

    A teljes választókorú népességben a fidess folyamatos csökkenést követően ma 26% -on áll.
    (Idea felmérése)
    Szegénység vs. jólét.
    A városban nem találni szabad parkolóhelyet.
    A bevásárló centrumok tömve vásárlókkal.
    A csomagküldő szolgálatok furgonjai alig győzik a kiszállítást.
    A lakossági megtakarítások az egekben.
    Az utazási irodák fullon működnek, a karácsonyi szállásfoglalások lassan betelnek.
    Tudom, milliós a szegények tábora.
    A jólétben élőké szintúgy.
    Az olló folyamatosan csak nyílik.
    Egy ellenzéki interpelláció a miniszterelnökhöz kezdődik így :
    Mi folyik itt?

 2. hj szerint:

  „…és az is világos lehetne, ha ez az irdatlan summa másutt volna…”
  Sőt, az is világos lehetne, hogy az az irdatlan summa nagy valószínűséggel már rég egész másutt van.

 3. polyvitaplex szerint:

  Ilyen lényegi kérdésekről kellene inkább a nemzeti konzultációnak szólnia, például egyetértek-e azzal, hogy jobb máma egy veréb, mint holnap egy túzok, és egyetértek-e azzal, hogy amit megeszek, azt már senki el nem veheti tőlem — egy ilyen konzultáció sikere abszolút garantálva lenne. És akár félévente meg lehetne ismételni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum