A köztévé szerint a világ

simicska-lajosHetvennyolc éves korában meghalt Assia Djebar francia ajkú algériai szerző, filmes, az első algériai írónő a Francia Akadémia tagjai között, aki a muszlim asszonyok életéről írt műveivel vált ismertté. Erről a köztévé híradójának honlapjáról olvashatunk bő terjedelemben, és örülünk nagyon, hogy ilyen jól értesültek lehetünk a világot kies otthonunkba hozó médium által. Tiszteljük Djebar asszonyt, és osztozunk családja gyászában, de nem tudunk róla, hogy részesült volna valaha is a Kossuth-díj kegyelmében, amely köztudomásúlag vízválasztó a mindenható televízió hírszerkesztési gyakorlatában, amint azt Bajor polgártársunk ugyancsak sajnálatos halála óta tudjuk. És ezen a ponton értetlenül vonjuk össze szemöldjeinket.

Ha ő igen, ő meg miért nem? Ez izgatja értetlen tudatunkat. Két napja sincs, hogy Simicska polgártársunk egy jól irányzott mozdulattal rúgta rá az ajtót lassan ernyedésbe süppedő honunkra és elsősorban a Fidesz nevezetű kócerájra. Minderről a köztévé nem tud, és a maga módján igaza is van, hiszen a hosszú bájtos embernek nincsen állami kitüntetése, és ahogyan elnézzük a dolgok folyását, most már nem is lesz neki. Ugyanakkor, ha elmélyülten tanulmányozzuk az egyik hírkereső portál sárgás oldalait, nem találunk olyan alcímet, ahonnan ne Lajosunk vízválasztó tette ordítana több példányban is színéről, visszájáról egyaránt, és igen úgy tetszik, hogy ez a paláver a hír máma és mostan.

Ezzel szemben a Híradó szócikk ilyeneket kínál: „Narancs riasztást adtak ki: itt lehet baj a szélből, Napi horoszkóp – 2015. február 8., vasárnap, Autós üldözés előzhette meg a karambolt, melyben két rendőr elhunyt, A sportoló végre megtöri a csendet: nővé válásáról nyilatkozik, A hajnali balesetben elhunyt rendőrökre emlékeztek, A Dal: végleges a középdöntősök listája, Ha előbújik a sírkövek közül, nagy pusztítást végez az új kártevő, Járhatatlanná vált utak, halálos balesetek a havazás miatt, Meghalt Assia Djebar, Már 2,5 milliárd lesz a tét: nincs telitalálatos az ötöslottón” Hát nem délibábos Hortobágy az életünk? Kitetszik mindebből, milyen izgalommentes tudatot szán nekünk pártunk, amikor úgy döntött, hogy ezeket a csatornákat úgy szaporítja, mint vagyonbevallás Rogán testvérünk lakásának szobáit.

39603507Aki ma a közmédiából tájékozódik, olyan világba csöppen, ahol derűs életmesék, közmondások, szólások és megnyugtató hírek virágai tenyésznek. A gazdaság, mint a kilőtt nyílvessző, a politikai kérdések mérlegre téve, pozitívan eldöntve; a polgárok hétköznapjai, mint a régi kifestő képeken, és a vidám locsogás egy celebbel éppen annyit ér, mint a beszélgetés egy akadémiai nagydoktorral. A hírszerkesztő, mint a farkával sepregető róka tünteti el a valóság sötét nyomait. Nehogy már valaki átadja magát a rosszkedvnek, morcoskodásnak, amikor végre jól mennek a dolgaink nyolc borzalmas év után. A néző cukormázzal bevont képet kap Magyarországról, rengeteg információ pedig el sem jut hozzá. Mintha másik országban élne. Ezt adják kilóra, mégpedig akciósan. A Lajosunktól lelkiismereti okokból menekülő elnökök, fő-, és mindenféle szerkesztők bizonyosan kikötnek a Kunigunda utcában erősítendő a vonalat. Mi tagadás, kellenek ők oda mint egy falat kenyér.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum