Érted szól a harang

regi_harangValamelyik magyar faluban figyelőrendszert dolgoztak ki a túlélési üzemmódba kapcsolt helyiek, és azt lesik, mikor érkezik meg midenféle fenyegetés képében a hivatal embere, hogy jól megbüntesse a Józsit vagy a Terust. Ilyenkor forró dróton hívják a bádogbánost vagy a sekrestyést, akik félreverik a harangokat, és ez nem vicc. A metódust már rég kitalálták, és továbbképzési céllal, mint Luther a tételeit, kiszögezték a falakra, hogy mindenki tudja, milyenfajta harangzúgás miféle veszedelmet jelez.

A módszer bonyolultnak tűnik, és jó fül kell hozzá. Aszondja: rendőrség ellenőrzése esetén mind a három harangot félreverjük, majd a nagyharangot kongatjuk öt percig. Az ellenőrzés alatt a processzust félóránként ismételjük, minden óra negyedkor és háromnegyedkor. Adóhivatali ellenőrzés esetén mind a három harangot félreverjük, majd a középső harangot kongatjuk öt percig. A processzust félóránként ismételjük, minden óra negyedkor és háromnegyedkor. Minden egyéb hivatali ellenőrzés esetén mind a három harangot félreverjük, majd a kisharangot kongatjuk öt percig. A processzust félóránként ismételjük, minden óra negyedkor és háromnegyedkor. Több hatóság együttes ellenőrzése esetén tíz percig mind a három harangot félreverjük, az ellenőrzés ideje alatt a processzust félóránként ismételjük, minden óra negyedkor és háromnegyedkor.

61000A függelékben azért megnyugtatják a híveket, hogy az elhunyt szeretteikért szóló-, valamint az istentiszteleti harangozási rend nem változik. Így nem kell aggódni egy kicsinyt sem, főleg azért, mert a körzeti meghízott azt is kijelentette, hogy a harangozás ellen ők tenni nem tudnak semmit, az nem törvénytelen, csak azt kéne megérteni a falubélieknek, hogy ha traffipaxoznak, az nem ellenükre van, hanem értük. A NAV még nem nyilatkozott. Más véleménnyel vannak erről a helybéliek, akik önvédelemből rángatják a harangok madzagját, mert tele van a tökük a packázásokkal, hogy az állam mindenféle hivatalok képében büntetgeti őket, és szedi be a sarcot. Ők zúgatják a bronzot, ami ugyan így elveszíti szakralitását, de megvéd a legfőbb veszedelemtől, ami maga a mindenható, és a végletekig leegyszerűsödött állam.

Az teljesen bizonyos, hogy Florentino Ariza itt, a magyar lankákon elveszítené a józan eszét. A harangzúgás hosszából és ritmusából sehogyan sem tudná kihüvelyezni, hogy milyen nagykutya adta vissza a lelkét teremtőjének, így elveszítené az évtizedeken keresztül hordozott szerelem beteljesülésének esélyét, Fermina Daza pedig nem világosodhatna meg vénségére. Ezzel a szabályzással azonban új értelmet nyer a harangszó. Ha például Ács település roma polgármestere hajtana erre szolgálati Audijával, akkor a fémek hangjából előre tudná, hogy a rendőrök őt basztatni fogják hamarost, csak azért, mert bronzosabb a bőre, mint ez megtörtént szintén egy Magyarország nevű helyen ezen a héten.

koleraplakiKitetszik hát, hogy Mária elcseszett országában az alattvalóknak minden okuk megvan arra, hogy sajátos módokon védjék magukat. Ott még nem tartunk, mint egynémely szélütött amerikaiak, akik a ’natgeo tanúsága szerint a világvégére készülve erődítménnyé alakítják a házukat. Százévnyi élelmet halmoznak fel, mordályokkal gyakorlatoznak, hogy megvédjék magukat az ellentől. Míg ők jódógukban nem tudják, mit csináljanak, a magyar, aki a maga módján a világ születése óta él egyenesen az Apokalipszisben, minden joggal veri szét a harangjait, ha elöljáró érkezik a fatornyosba. Jelzem egyébként, hogy a nemzetvezető, aki Orbán névre hallgat, országjárásra indul, megyei jogú városokba látogat szerte a birodalomban, bizonyára mihozzánk is eljut. Főúr, harangozási kiskáté rendel, hogy tudjuk, ki csörtet a határban.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum