Nemzethy hörcsögeink – magyar tabló

A mezei (magyar) hörcsög (cricetus cricetus) az emlősök (mammalia) osztályának a rágcsálók (rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (cricetidae) családjába tartozó rágcsáló. Olykor narancs alakot ölt, Közép- és Kelet-Európában ez igen gyakori fajnak számít, hazánkban túlszaporodott, Nyugat-Európában állománya nagyon megritkult. A Kárpát-medencében sajátos evolúcióval két alfaj alakult ki, a cricetus fideszus – ennek sziámi párja a cricetus catolicus -, és a cricetus democritus. A neki kedvező politikai széljárás következtében az utóbbi években a fideszus nagyon elszaporodott, az egyedek önbizalma megnőtt, környezetükkel nem törődnek. Mostanában frakciókba tömörülnek, együttműködnek a cricetus catolicus-szal, és folytatást ígérnek. Szegényebb sorsú hörcsögtársaiknak közmag-gyűjtögetést ajánlanak, a legnyomorultabbakat kitiltják a mezőről, gabonásból, odvaikat elárverezik, ledózerolják, főleg Miskolc környékén.

20100107103810_horcsog4

A fideszus zömök testű rágcsáló, feje világosbarna, sötétebb sárgás és fehér sávokkal. Háta sárgásbarna, hasa fekete, néha előfordulhatnak fekete vagy fehér példányok is, de ezek nagyon ritkák, olykor látványosan megőszülnek A fideszus alkonyatkor és éjszaka aktív, túlszaporodása idején azonban nappal is megfigyelhető. Az utóbbi időben egyedszámuk látványosan megnövekedett, tevékenységükben már nem nagyon tartanak szünetet. Éjjel táplálékgyűjtés közben óriási területeket járnak be, egész nyáron gyűjtögetnek, most már télen is. Bankbetéteket, földeket, házakat, trafikokat zsákmányolnak, stadionokat építenek, ám ezeket a közhörcsögök nagyon ritkán látogatják.

A fideszusnak számos ellensége van, kedvelt tápláléka a nagyobb ragadozó madaraknak (áruházláncok), például a parlagi sasnak (Lidl), vagy a baglyoknak (Spar) is, ellenük a hörcsög madárijesztőkkel (CBA, Coop) veszi fel a küzdelmet. Sok fideszust zsákmányol a közönséges görény és a róka is, a görény még a járataiba is követni tudja. Az USA nevű görény az utóbbi időben behatolt a főfideszus felségterületére, hat alhörcsögöt nem enged a görénylyukba. A főnemzethy hörcsögnek ez fáj. Engem már meg sem akarnak zabálni? – ezt kérdi, és szövetkezik a Putyin nevű rókával, akitől megvonták húsadagját, mégis atombiztos menedéket hazudik a főhörcsög szabadságharcához jó áron, míg fel nem zabálja magát a főhörcsögöt, vagy éppen őt eszik meg a a görények, mert túlságosan szereti a tankokat.

pokhas

A fideszus rendkívül agresszív, még a nála nagyobb testű állatokkal is vakmerően szembeszáll. Harcol az unió nevű görénnyel, a nagy vízen túli görény ügyvivőjét az örökös főhörcsög hatalmi szóval beperelteti, mert bántotta fő maggyűjtő hörcsögasszonyát. A feljelentést magával a hörcsögsszonnyal abszolváltatja, és az sem zavarja, ha ettől a többi görény kiröhögi, már hörcsögszámba sem veszi, új, unortodox hörcsögállamot épít, s ha emiatt megtámadják, hátsó lábaira áll, felfújja magát, fogait csikorgatja és csattogtatja. Mezőgazdasági területeken nagy károkat okoz, hörcsög-haveroknak játssza át a zsíros földeket, folyamatosan zabrál, az élelmet pofazacskójába gyűjti, és raktáraiba viszi. Pofazacskóiból mellső lábaival gyömöszöli ki az eleséget, juttat ennek is, annak is zsíros pályázatokon. Föld alatti raktáraiban hatalmas mennyiségű magot és több milliárd forintot is felhalmozhat télire, tavaszra, nyárra meg az őszre. Ezt látja már sok cricetus democritus is, és egyre többször vonul a rétekre, mert tele van a töke az üres pofazacskójával, továbbá új hörcsögköztársaságot követel egyre hangosabban.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum