Ez van: már régen megépült

Csupán idézgetek.

A Szombathelyi Televízió főszerkesztőjének, Komondi Gábornak a lemondását követeli a Fidesz Magyar Polgári Szövetség városi szervezete – közölte az MTI-vel szerdán Gyimesi József, a szombathelyi szervezet elnöke. A fideszes politikus azzal indokolta a főszerkesztő lemondására vonatkozó követelést, hogy a Szombathelyi Televízió január 22-i Újságíróklub című műsorával súlyosan megsértette a közszolgálatiság követelményeit. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas szombathelyi szervezetének kiadott közleménye szerint a műsorban olyan, szerintük egyoldalú kijelentések hangzottak el, amelyek sértik a Magyar Polgári Szövetséget és annak elnökét Orbán Viktort.

Az MTI-hez is eljuttatott közlemény a következő, „ellenvélemények megjelenítése nélkül” elhangzott kijelentéseket idézi a kifogásolt műsorból: „tisztességes embernek már nem … elegáns dolog azt mondani, hogy valamely polgári kör tagja”, illetve: „Csőcselék mindig volt és mindig lesz … de nem ment mindig az utcára … Ez a réteg vezérének Orbán Viktort tekinti”. Az önkormányzati köztelevízió műsorát a város legutóbbi közgyűlésén is keményen bírálták a Fidesz-MDF alkotta ellenzék tagjai. Az esettel foglalkozott a testület konszenzus bizottsága is, de a bizottság tagjai nem jutottak dűlőre, nem adtak ki közös állásfoglalást. Gyimesi József szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a törvényes állapotok helyreállításáig a Fidesz politikusai tiltakozásuk jelenként nem hajlandóak a Szombathelyi Városi Televízióban közszereplést vállalni. A kezdeményezéshez csatlakozott Marton Zsolt az MDF (ó Istenem, közbevetés) szombathelyi szervezetének elnöke és Szakály Gábor, a Fidelitas szombathelyi szervezetének vezetője is. A műsorban elhangzottak miatt tiltakoztak a szombathelyi polgári körök is. Az MTI értesülése szerint a polgári körök képviselői hétfőn levélben fordultak, megfelelő intézkedéseket kérve Ipkovich Györgyhöz, Szombathely szocialista polgármesteréhez. Ipkovich György az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: ő az elnöke az önkormányzati médiaügyek rendezésére évekkel ezelőtt, paritásos alapon felállított konszenzus bizottságnak, így természetesen ő is látta a kérdéses felvételt. Véleménye szerint azonban a műsorban elhangzottakban nem volt semmi sértő. A polgármester közölte: megkapta a szombathelyi polgári körök levelét, amelyre válaszolni fog. Rámutatott arra, hogy saját önkormányzati rendeletük szerint egyedül a konszenzus bizottságnak van döntési joga az ügyben, és a bizottság döntését a polgármesternek végre kell hajtani. Gyebrovszky János, az MSZP szombathelyi közgyűlési frakciójának tagja szerdán egy másik sajtótájékoztatón kijelentette: a városi televízió Sajtóklub című műsora szerintük egy interaktív műsor volt, mely a „beszélgetős” műfajba tartozik, tehát véleményeket tartalmaz. Szavai szerint a műsorban egyetlen politikai szervezettel szemben sem hangzott el etikátlan kijelentés.

Komondi Gábor, a Szombathelyi Televízió főszerkesztője az esettel kapcsolatban a megyei lap hasábjain keresztül tudatta, hogy szerinte nem sértették meg a közszolgálatiság elvét.

„Újságíró vendégeimmel éppen afölött fejeztük ki sajnálatunkat, hogy egy bizonyos mag levált a jó szándékú és valóban tiszteletre méltó körökről, s ez a mag az, amely zsidózik az utcákon és zászlókat éget” – nyilatkozta Komondi Gábor, aki ehhez hozzátette: „A műsorban az is elhangzott, hogy a polgári körökre nézve sajnálatos, hogy a szélsőjobb az ő nevükben teszi, amit tesz”. A városi televízió vezetője az MTI-vel tudatta, csütörtökön sajtótájékoztatót tart az eset kapcsán kialakult helyzetről.

Éppenekkor:

Tilos Rádió: Orbán egy köpönyegforgató, fasiszta patkány
A Tilos Rádióban szerdán felolvastak egy sms-üzenetet, amely „súlyosan sértő kifejezésekkel illette” Orbán Viktor volt kormányfőt és az egyházakat. Csabai Gábor, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a műsorvezető az sms-üzenettől elhatárolódott. „A műsorszolgáltató egy sms szövegét ismertetve súlyosan sértő kifejezésekkel illette Orbán Viktor miniszterelnök úr személyét, valamint az egyházakat: ezáltal a magyar keresztény-keresztyén közösségeket” – olvasható a Fidesz médiaszekciójának közleményében. A Magyar Nemzet honlapján az áll, hogy a felolvasott sms szövege a következő volt: „Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki! Pusztuljanak az egyházak! Éljen Barangó!”. A dokumentumban az olvasható, hogy a Tilos Rádió tudatosan provokálja a hívőket és a „polgári gondolat” követőit. „Ezzel olyan hangulat keltésében segédkezik, melyre a kormánypártok választási kampányukat építik. Tudatosan tiporja sárba a médiatörvény rendelkezéseit” – áll a közleményben.
A Fidesz szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy a szerdai adásban elhangzottak nem tekinthetők „a véletlen művének”. „Sajnálatos, hogy a Tilos Rádió nem tudott élni a bíróságtól kapott lehetőséggel” – áll Révész Máriusz közleményében. A szóvivő hozzáteszi: „a Tilos Rádió saját sorsának kovácsa volt”. „A Fidesz kíváncsian várja a kormánypártok állásfoglalását, különösen a Tilos Rádió érdekében az Európa Tanácshoz forduló SZDSZ-es Eörsi Mátyás véleményét az ügyről” – olvasható Révész Máriusz közleményében. „Sajnálom”, hogy a Tilos Rádióban felolvasták az Orbán Viktor volt miniszterelnököt és az egyházakat sértő sms-t – mondta Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő az MTI-nek. Közölte: álláspontja tizennégy éve ismert, minden szélsőséges hanggal szemben fel kell lépni. „A szólásszabadság együtt jár azzal, hogy számunkra kellemetlen, gyakran elfogadhatatlan nézeteket is hallunk” – közölte a honatya, hozzátéve: ezekkel szemben nem adminisztratív eszközökkel, hanem komoly politika vitával kell fellépni. Balogh László MDF-es képviselő az MTI-nek azt mondta: újabb, jól felépített provokációról van szó, „ami arról szól, hogy a Medgyessy-kormány kapjon egy újabb gumicsontot, és a média azzal foglalkozzon, és ne az ország gazdasági és politikai helyzetével”. „Azt gondolom, hogy ezek után nem marad más hátra, mint hogy az Országos Rádió és Televízió Testület gyorsított eljárásban megszünteti a műsorszolgáltatási szerződést” – jelentette ki. Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa az MTI-nek azt mondta, hogy mivel a részleteket nem ismeri, nem nyilatkozik az ügyben, eddig csak Révész Máriusz „kormányellenes kirohanásait” hallotta. Egy ilyen ügybe „kár a belpolitikát és a kormányt belerángatni” – közölte Újhelyi István. A Fidesz médiaszekciója közleményében emlékeztet arra, hogy az ORTT legutóbb írásbeli figyelmeztetésben részesítette a rádiót, ami azt jelenti, hogy „ha másodszor kellene e joghátrányt alkalmazni a műsorszolgáltatóval szemben (…), úgy azonnali hatállyal fel kell mondani a szerződést”. Az sms beolvasása után a műsorvezető elhatárolódott annak tartalmától, és jelezte, ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem fognak beolvasni – mondta az MTI-nek a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke. Csabai Gábor közölte: a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel „a sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma”. Az ORTT január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste azt mondta: „kiirtanám az összes keresztényt”. Az ORTT által tárgyalt másik esetben, tavaly december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el, hogy „mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között”.
allati-uvoltes-a-legragyogobb-gyogymod
Tíz nappal később egy műsorban az hangzott el, hogy „… mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú”. Az ORTT a médiumot hat hónapra kizárta „a Műsorszolgáltatási Alapból való támogatásból”, illetve alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület „írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést”. A parlamenti pártok eltérően vélekedtek a médiahatóság döntéséről. Az MSZP „szigorú és elfogadható”, az SZDSZ „abszurd és eltúlzott” döntésnek nevezte az ORTT határozatát. A Fidesz és az MDF képviselői azt mondták, hogy a Tilos Rádió működését meg kellett volna szüntetni. A Tilos Rádió az ORTT határozatának kézhezvétele után megkezdte a műsorszolgáltatás szüneteltetését. A rádió közölte: megfellebbezik az ORTT határozatát, illetve a bíróságtól kérik, hogy az ügyben majdan születendő végleges döntésig függessze fel a harmincnapos büntetés végrehajtását. A Fővárosi Bíróság ezt január 28-án megtette, így a rádió ismét megkezdte a működést. Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének szabad demokrata tagja olyan határozati javaslatot nyújtott be Strasbourgban, amely szerint a Tilos Rádióra kiszabott büntetés veszélyezteti a szólásszabadságot Magyarországon – tudatta az SZDSZ sajtóirodája január 26-án. A Tilos Kulturális Alapítvány által működtetett rádió 1991. augusztus 21-én kalózadóként indult Budapesten. 1995-től 2000-ig stúdióengedéllyel földi frekvencián működött, majd 2003-ig csak kábelen és interneten volt fogható. Az adó a médiahatóságtól hét évre elnyert földi frekvencián tavaly márciusban kezdte meg műsora sugárzását.

Vissza Szombathelyre:

A főszerkesztő nem mond(ok) le

Nem mond le a Szombathelyi Televízió főszerkesztője, a médium ellen felhozott vádak ugyanis alaptalanok – jelentette ki sajtótájékoztatóján Komondi Gábor főszerkesztő. – Nem általában a polgári körökről szólt a műsor, nem azokat becsméreltük, hanem a polgári körök nevében az utcán zászlót égető és zsidózó embereket, akik rossz fényt vetnek a polgári körökre – mondta Komondi Gábor. Hozzátette: sajnálja, hogy a városi közgyűlésben a jobboldal képviselőinek többsége úgy mondott véleményt a műsorról, hogy nem is látta az adást. Szavai szerint a műsorról készített felvételt a képviselők utólag nézték meg, és akkor nem találtak benne sértő részeket.
Ezután azzal vádolták meg a Szombathelyi Televíziót, hogy megvágtuk a felvételt, később ugyan ezt visszavonták, mégis szükségesnek tartom elmondani, hogy már annak felvetése is felháborító, hogy ilyet csináltunk – szögezte le Komondi Gábor. A főszerkesztő szólt arról is: a televízió nem követett el semmiféle törvénysértést, szavai szerint törvénysértés tényének megállapítására egyedül az ORTT lenne jogosult, de mint rámutatott, a testületnél nem éltek panasszal azok, akik az adásban elhangzottakat kifogásolták. Emlékeztetett: az eset kapcsán a város polgármestere összehívta a közgyűlés által korábban létrehozott konszenzus bizottságot, amely szavai szerint azért nem hozott semmiféle határozatot, mert a megtekintett felvételeken nem volt semmiféle, a jobboldal által sérelmesnek vélt sértő kifejezés. A főszerkesztő kijelentette: a városi televízió ellen „hecckampány” indult, amelyet szavai szerint politikai célok vezérelnek. Mint hangsúlyozta, a sajtótájékoztatót kizárólag a Szombathelyi Televízió jó hírének, szakmaiságának védelmében tartotta meg, az eset kapcsán személyével kapcsolatos kijelentésekre nem kíván reagálni.

MNO, MTI nyomán

Én meg az én nyomomon. A rendszer virul, most pedig szökkenik virágba.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum