Unortodox ürgebőr és békaember

Jelzésértékű volt 2010-ben, amikor a frissen kinevezett elszámoltatási kormánybiztos, egy Budai nevű alak – aki nem tudom, honnan a frászból került elő hirtelen – szinte vallásos buzgalommal állt szinte naponta a kamerák elé, és rántotta le újra meg újra a leplet valamiről, amiről szinte maga sem tudta, hogy micsoda, de – mivel – cirkusz kellett a népnek, tette a dolgát böcsülettel, és szálltak a feljelentések az égbe, no meg az idomított ügyészség felé. De ugyanilyen jelzésértékű volt az is, hogy bár az úgynevezett igazságszolgáltatás, legalábbis annak egyik fele – a vádló része – a zsebükben volt, a bíróság még valahogyan tartotta magát, mert sorra jöttek a bukták, pörök lettek, ítéletek nem nagyon születtek. Ezt az áldatlan állapotot elégelték meg a fiúk – mert ez így nem mehet tovább, vélték -, és mára ledarálták a bíróságokat is, hogy könnyebben menjen a dolog. Ma már megy, mondjuk – többek között – éppen ez sem tetszik az Uniónak – meg sok hasonló cukiság -, ezért a mostani cirkusz, nem a kibaszott rezsi miatt, mint azt az alattvalók fejébe kívánják verni – ahogy látszik – meglehetős sikerrel. De csak meglehetőssel, ez a mi aprócska rövid örömünk jelenleg.

 Ez volt eddig, de a rezsim új szintjére emelkedett, most már a sukorói kudarcból tanulva, nyolcvan évre titkosítva ítélet is született, mégpedig ezúttal kém-ügyben, amiről az égvilágon semmit sem tudhat meg a közvélemény, ezzel elérték, hogy azt csináljanak a karmaik közé került emberekkel, ami jól esik nekik. Teszik is. 

 „Pelikán, én két perc alatt bárkire bármit rá tudok bizonyítani.” (Bacsó: A tanú)

 Itt tartunk most, eddig a bíróság két esetben (Szilvásy György és Galambos Lajos) kémkedés vádjával kiszabott a vádlottakra két év tíz hónap büntetést, az ügyészség azonban emelte a tétet, súlyosbítást kért, beemelve a vádak közé a hazaárulást is. A nekik nem tetsző ítéletek megszületéséig amúgy erről szó sem volt. Nem véletlenül akadt ki Molnár Lajos, Galambos ügyvédje, aki virágnyelven elmesélt annyit, amennyit az államtitok megsértése nélkül megtehetett, de ez a morzsa is beszédes.

 Unortodox eljárásban, unortodox kémkedés ügyében született unortodox ítélet – mondta Molnár Lajos az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A „kémügy” elsőrendű vádlottjának, Galambos Lajosnak az ügyvédje szerint a bíróság folyamatosan húzta az időt, az első tárgyalási nap kivételével harminc-negyven perces tárgyalások voltak. Volt, hogy azért kellett elnapolni tárgyalást, mert az ügyész elfelejtett megjelenni ebben a rendkívül fontos kémügyben – jelentette ki. Molnár szerint az is előfordult, hogy két tanút azért nem tudtak meghallgatni, mert bár tizenegyre idézték be őket, tízkor pedig már a bíróságon voltak, de a tárgyalást addigra már berekesztették. Az ügyvéd azt mondja: az egész ügyet négy tárgyalási nappal tokkal-vonóval be lehetett volna fejezni, ehelyett 2012 márciusától egészen idáig elhúzódott. Molnár szerint nem volt perdöntő bizonyíték a kémkedésre. Galambos Lajos jogi képviselője azt is elmondta, hogy a bíró egy freudi elszólást is elkövetett akkor, amikor az egyik indokolási részt úgy kezdte: „abból a koncepcióból indultunk ki”.

(atv.hu)

 Gyurcsány ugyanitt tágabb összefüggésben mutatta be az abszurdot.

 Sem a vádiratban, sem a tárgyalás egyetlen egy szakaszában az ügyészség nem tudott megnevezni olyan momentumot, amikor Szilvásy György jogot sértett volna – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ennél még a Rajk-per is alátámasztottabb volt. A politikus elmondta: nem ismerhetné a vádiratot, hiszen az is államtitok, de ő ezzel nem sért törvényt, hiszen csak az sért államtitkot, aki az ő tudomására hozta ezt. Nem tudom, meddig kormányoznak, de egyszer megbuknak, és akkor nyilvánosságra hozzuk az iratokat, és a felelősök sem fogják megúszni – jelentette ki. A volt miniszterelnök elmondta: az sem biztos, hogy az alapügy bűncselekmény lenne, hiszen a különböző országok titkosszolgálatai rendszeresen együttműködnek egymással. A politikus hozzátette: lehet, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetője, Galambos Lajos „elügyetlenkedett” valamit, ezt meg kell tőle kérdezni, de hogy Szilvásy ennek az ügynek a részleteiről semmit nem tudott, az biztos. „Nem volt szó titkok szándékos átadásáról, arra a nyakamat teszem” – fogalmazott. A volt kormányfő szerint csak egy cél vezeti az ügyészséget, hogy ráhúzzák Gyurcsányra a vizes lepedőt. Ha nincs Gyurcsány, akkor jó lesz a Szilvásy is, de ő ebben az ügyben nem jobban bűnös, mint én a Sukoró-ügyben – magyarázta. Gyurcsány Ferenc úgy véli, fel kellene oldani az iratok titkosítását, de az biztos, hogy a Fidesz koncepciós vádja nem bírná ki a nyilvánosságot.

(atv.hu)

 Kafkai világ ez, sötétségét azért mégis Bacsóval lehet a legjobban illusztrálni, és ez így nagyon nagy bajnak tűnik. Hibának, sőt, ez már nem is hiba, ez bűn.

„Virág Árpád: A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak. Érti már, Pelikán elvtárs?

Pelikán József: Nem értem. Az tetszik mondani, hogy az benne a gyanús, hogy ami nem gyanús?

Virág Árpád: Erről van szó.

Pelikán József: Én se vagyok gyanús, mégsem vagyok kém.

Virág Árpád: Honnan tudja?

Pelikán József: Lehetséges az, hogy én kém vagyok?

Virág Árpád: Minden lehetséges. Magából még sok minden lehet Pelikán elvtárs, ha nem áll keményen a lábán.”

 Ez az orbáni Magyarország, az új rend: a NER, és annak eszenciája. 

 „Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.”

 Amúgy egy másik ügyben, a libásban a drága jó Wittner Mária Bajnait fenyegette, hogy utoléri az Isten és az igazságszolgáltatás haragja. Némi hajnalpírt visz sötét világunkba, hogy éppen emiatt egy tökös ügyvéd Orbánt jelentette fel, azért, mert a mi, az adófizetők pénzéből kártalanítja azokat, akikhez jogerős ítéletek sorának bizonyítéka szerint Bajnainak semmi köze. 

                         wordpress.com

 A támogatás miatt a kormányfőt bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt egy jogász feljelentette. Az egykor büntetőbíróként működő, majd ügyvédként praktizáló dr. Pécsi Kálmán szerint Orbán Viktor társaival bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást követett el, amikor úgy döntött, kárenyhítést nyújt a 2004 elején fizetésképtelenné vált és felszámolás alá került Hajdú-Bét Rt. és Novofarm Rt. úgynevezett kisbeszállítóinak, mintegy száz családnak. A jogász úgy véli: ez csak a Fidesz politikai céljait szolgálja, gyakorlatilag egy reklámfogás. Dr. Pécsi Kálmán május 15-én, szerdán büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Egyetért ugyan azzal, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülteken segíteni kell, de sem a Hajdú-Bétben, sem a Novofarmban nem volt részesedése az államnak, ezért a károsultak megsegítését az adófizetők pénzéből aggályosnak tartja. „Orbán az államkassza kulcsával a zsebében a „jóságos király” szerepét alakítja, és a köz pénzéből a saját, valamint az általa irányított párt politikai céljainak elérését finanszírozza, valós büntetőjogi kontroll nélkül” – fogalmazott a jogász, aki a feljelentettekkel szemben – magánfélként – 200 millió forint és járulékai erejéig polgári jogi igényt támasztott.  (hir24.hu)

Ez a tárgyalás – ha lesz egyáltalán – bizonyosan a nyilvánosság előtt zajlik majd, eredményeképpen pedig a fenti képen illusztrált ítélet és létállapot születik, ez ma, itt, tudvalévő és hóttbiztos. 

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum