Az országot sújtó lehető legnagyobb problémakörrel foglalkozott a napokban a Hungarikum Szövetség (a továbbiakban: HUSZ, de nem János), sikerült nekik belekötniük egy pörköltbe, védve a saját márkájukat, amit csak őt tartanak oly fényesnek, hogy kardkirántva még sajtótájékoztatót is rittyentettek, feltehetőleg nem egy karikás ostorral terelve egybe a sajtó munkatársait, pedig az módfelett magyarosch módja lett volna annak, hogy megmutassák és elmagyarázzák, az a pörkütt mér nem méltó a nemzet védelmére. Nagy bajok vannak vele, Karcagon készül, ami nem fedi le a teljes hont, így méltatlan a megtisztelő cím viselésére.
Szerintük.
Íme a baj az MTI tálalásában: Nagy a baj birkapörkölt-fronton. A hungarikum szövetség szerint a karcagi ételnek semmi keresnivalója a hungarikumok között, értéknek ugyan érték, a hungarikumokat viszont felhígítja. Sürgős egyeztetést hívtak össze a hungarikum bizottsággal, remélik, hogy „értékalapú, következetes és a fenntartható működőképességet elősegítő” tárgyalások kezdődnek. A minősített hungarikumok között több olyan értékelem is van, amely a HUSZ megítélése szerint nem tesz eleget a követelményeknek. Ezek között említették a karcagi birkapörköltet. A HUSZ azzal érvel, hogy noha a receptúra valóban tradicionális, de megyei, nagytáji – nagykunsági – érték, még nem hungarikum. Azt javasolják, hogy a hungarikumok minőségének biztosítása és fenntartása – a „hígulás” megakadályozása – érdekében ne lehessen automatikus a hungarikummá válás. A HUSZ javasolja, hogy a megbeszéléseket mielőbb kezdjék meg.
Sőt, odáig is elment a HUSZ elborult embere, Birinyi József elnök, hogy a karcagi renitensek miatt törvénymódosítást javasolt, mondjuk, ha jól fekszik a rezsimnél, akkor két nap alatt lezavarható a dolog, csak az a baj, hogy éppen nyári szünet van a parlamentben, ezért a szemét karcagiak őszig két pofára tömik magukba a birkát abban a tudatban, hogy az igazi nemzeti eledel, nem csak olyan maguknak való pusztabéli ócskaság, amit szerte a világon elő lehet állítani, veszélyeztetve ezzel a magyar nép dicsőségét. Persze rendkívüli ülést is össze lehet hívni, ha már a nemzetbiztonsági bizottság előveszi a kém-ügyet, egy kalap alatt foglalkozhatna a szakadár karcagiakkal is, esetleg belengetve számukra is egy kis pört, mert soha nem lehessen tudni, esetleg még valami ürgebőrt is belefőznek a zaftos lébe, eltüntetve így az árulkodó nyomokat.
Nagy a veszély, ez rohadtélet.
A végső megoldásra, a nagy megnyugvásra még várni kell tehát, ám negatív döntés esetén a jeles ételt el lehetne nevezni karcagikumnak is, és egy lépésben kikiáltani a Karcagi Köztársaságot, elszakadni az anyaország kebeléből. Mindez azzal az előnyel is járna, hogy az ott élők, mint külhoni magyarok több pénzt szakíthatnának a büdzséből, mint most, amikor csak rendesmagyarok. Ez látszik a jövő dicsőséges útjának.
Íme a szakadár étek elkészítésének módja: a szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta. A birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik. Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön sokáig főzzük. Csak ugyanabból a birkából főzzünk, kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.
A belsőséget 1 óra főzés után adjuk hozzá. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöldfűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint más is tehető bele. Csípős paprikát ízlés szerint tegyünk bele, és többször kóstoljuk meg. Ha úgy érezzük, már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt piros paprikát, és a pörköltre öntjük. A bor csersav tartalma a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett hogy különleges ízt ad pörköltünknek. Kevéssel a főzés vége előtt, nagyon vékonyra szelt vöröshagymát vagy újhagymát és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét. A friss ízek szintén feldobják ételünket. Tálaláskor vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprikaszeleteket kínáljunk, külön tányéron. Mindenki kedvére ízesítheti.
Azt a szemétrohadtkapitalistamulti étel, magyar névre nem jogosult, egyék meg a karcagiak, ha már megfőzték, hogy csapják el a nyamvadt gyomrukat a nemzetietlen szarukkal.
Vélemény, hozzászólás?