A kör közepén állnak

A kiskőrösi tanyavilág egyik lakója tegnap a biciklijével igyekezett haza, ámde megállították őt szigorú fogdmegek egy vasúti átjárónál. Tíz kilométert kellett volna kerülnie, hogy elérje a célját, ezt nem tette meg, inkább legyintett és visszafordult. Rohadt nagy az az Alföld, így a tanyalakó eddigi élete során biztosan nem tapasztalt még olyat, hogy annak egyik pontja tiltott terület lett volna a számára a széles rónaságon. Most azonban igen.

Ráadásul, mintegy hab a tortán, a TEK tette mindezt, aki nemcsak a tanyalakókat, hanem a NER-en kívüli világ minden élőlényét (lásd ellenzéki újságok firkászai, meg aki még arra tévedt, kígyók, békák és bamba madarak) hermetikusan elzárt a nagy eseménytől, ami az utolsó sínszál lerakása volt a Budapest-Belgrád vasútvonal adott szakaszán. És nem más tekintette meg élőben, mint maga Szijjártó miniszter meg Mészáros oligarcha.

Azt nem tudni, hogy helikopterrel vagy szirénázó autókonvojjal (ahogyan közlekednek ezek a világban) érkeztek meg a pusztaság közepébe, de útjuk során is minden bizonnyal eltakarították a közelükből a porbafingó egyedeket, mint amilyenek magunk is volnánk. Föltennék a kérdést, hogy mitől félnek ezek, a dolog azonban nem ilyen egyszerű, mert nagy valószínűséggel nem a biciklis embertől, aki alkalmasint meg is tapsolta volna őket.

De még erre sem nyílt módja, helyette – amikor majd hazaér a nagy kaland után – a Kossuthon hallgathatja az örömhírt, mi történt a tanyája tövében, ahová nem mehetett oda, mert a nagy emberek aurája csorbát szenvedett volna. Egy hatalom jellegét nagyon jól mutatja, mennyire különül el a néptől, akinek a nevében teszi a dolgait, s ilyenkor szokott a Facebookon megjelenni a boltban sorban álló svéd király története. De ez nem Svédország.

Tágabb kontextusba helyezve a dolgot, és szokás szerint az irodalomhoz fordulva segítségért hozom elő megint Aureliano Buendia ezredes (Marquez: Száz év magány) történetét, aki hatalma ormain húzott maga köré egy képzeletbeli három méter sugarú kört, ahová senki emberfia be nem léphetett, még Ursula, a kedves mamája sem. Az irodalom olykor szimbólumokkal dolgozik, a valóság nem, és lám itt áll előttünk Mészáros oligarcha maga.

Mint aki köré a NER húzgálja a hermetikusan lezárt köröket, ahová ezek szerint Szijjártó, Várkonyi nej és mondjuk egy futballmeccs kapcsán Orbán Viktor bejuthat, de ezek szerint most már ennek a körnek a közepéből kiabálja ki a gázszerelő, hogy legyetek bátorak. Ezúttal csak kicsit voltunk gonoszak, pedig nagyon kellene, ám nem megyünk el ebbe az irányba, hiszen mélázásunk célja a hatalom jellegének vizsgálata, amit ezek után nem kell részletezni.

Amúgy ennek az elkülönülésnek a legnagyobb játékosa éppen Orbán Viktor maga, aki már több mint egy évtizede szóba nem áll senkivel önmagán kívül, s nála ez okozza azt, hogy a saját kis koszlott burkából nézve a világot abból jószerivel semmit nem lát, csak azt, ami olykor átszüremlik, de még azt is hamisan. Ha nem lennének aljas szándékai – pedig vannak -, ilyen körülmények között még akkor sem tudna normális lenni, ha nagyon akarna.

Ilyen törekvései azonban neki nincsenek, de ma nem is ő az érdekes igazán. Pedig a héten megtapasztalhattuk az Európai Parlamentben, mivel jár, ha ez a burok beszakad, az álomvilág eltűnik, és az ember a képébe kaphatja, milyen szaralaknak is tartják. Voltaképp a távolságtartás ilyképp hamis önvédelem is, mégis az a delikát nekünk igazán, hogy a NER tizenötödik évében ki mindenki fideszista él ezzel, s mint kitetszik, az összes.

Képviselők, pártmuftik, miniszterek, államtitkárok és a legutolsó, szervilis vécésnéni is, az egész Fidesz (és csatolmányai) ilyen elképzelt burokban élnek, így egyáltalán nem véletlen, hogy annyi hülyeséget delirálnak össze. Ugyanakkor fennáll annak a gyanúja is, hogy nagyon tisztán látják, mivé lett az ország áldatlan tevékenységük eredményeképp, ekkor pedig a TEK (rendőrség és mindenféle biztonságiak) mögé bújás valami egészen más.

Mondjuk, a nyomorult élet féltése. Csak azt nem tudjuk, hogy társadalmunk szellemi és haragvási állapota indokolja-e a rettegést, amiről egyáltalán nem vagyunk meggyőződve. Az majd a diktatúra fejlődésének egy későbbi szakasza lesz, addig is azonban mindannyian ilyen biciklis emberek vagyunk, akiket nem engednek hazamenni, mi pedig legyintünk és visszafordulunk a kocsmába vagy a bokor alján heverészni, míg ezek el nem takarodnak.

Ez veszélyes. Mert megint csak az irodalommal példálózva, amikor Kafka A per című regényének főhősét, Josef K-t végül kivégzik, és nem tudja miért, akkor azt a választ kapja: mert nem kérdezett. Ilyen biciklis tempóval mi sem, és végig menve ezen a mezsgyén még az is lehet, az lesz a sorsunk, mint Kafka hősének, de hangsúlyozzuk, ez csak feltételezés és intés, mert az, hogy én itt irkálok napra-nap, másra nem alkalmas. Rajtad a sor.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
2 hozzászólás “A kör közepén állnak
  1. Yeti szerint:

    Rajtam a sor? No aztán ugyan mi a nyavalyát tehetnék még ezek ellen?
    Mármint azon kívül, hogy legfeljebb magammal tolok ki ha irkáláson kívül egyéb eszközökhöz folyamodnék.
    Ezért a népségért egyébként sem érdemes kiállni sem, ugyanis pont hátba is szúrnak nemhogy melléd állnának.
    Hadd ne soroljam a nővértől a kockásingesig egyik esetet sem.
    A pedagógusok 120 ezren elégségesen szolgáltattak, ahelyett hogy elhajították volna a krétát mint ahogy a románoknál meg is tették!
    Akik magukért se hajlandók kiállni, azokért én mi a fenének álljak ki?

  2. Ultron szerint:

    Rajtam a sor? Akkor tehát, ha én is írok naponta pár sort, letudtam a forradalmat?

    Kedves Rezeda, pont te magad vázoltad fel, – helyesen – hogy biciklit toló szerencsétlen az egész nép, szemben az összes létező állami és magán karhatalmi erőkkel. Ugyan mi a jó francot tehetne a parasztbácsi ezek ellen azon kívül, hogy felköti magát a falu határában?
    Tüntetgetni felesleges, az engedetlenséget megtorolják, lőfegyvert meg sajnos nem árulnak a sarkiban…

    Ha a „rajtad a sor”-t úgy értetted, hogy hátizsákot fel, és irány a napnyugat, lehetőleg minél messzebbre, akkor viszont mély tisztelettel megkövetlek.
    Ez ma a magyar állampolgár egyetlen lehetősége a jobb élet reményében. Más nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum