A tetőzés a feje fölött várható

Muszáj folytatni a vizet, mert az jön. Tegnap, amikor miniszterelnök urunkon élcelődtünk az árvíz – és egyéb dolgok kapcsán -, még nem kezdett el kibontakozni teljes valójában a műsor, még ma sem, de haladunk. Emlegettük a 2013-as nagy vizet, az ott előadottakat a följövő vízről, hogy meddig, eddig talán, amikor a szereplők mintegy fölülről szemlélték az eseményeket a gumicsizmájukban, akárcsak most. Később majd lesznek időtényezők is.

2024-et írunk, amennyit azóta haladt előre a diktatúra kiépítése – és nem az árvízi védműveké, mert azt le sem szarták -, legalább annyira súlyosbodott a populizmus is, amit doktorminiszter urunk (Magyar Péter után loholva) most jól megmutatott. Megvolt a gumicsizma, és egy szeles hely, ahol a fotók készültek, s hozzá a drámai szöveg: „Ahol most állok, egy nap múlva már járhatatlan terület lesz. A várható, érkező nagy víztömeg holnapra már a fejem magasságában áll, rá egy-két napra pedig két méterrel följebb”.  

Tizenegy évvel ezelőtt, mint emlékezhetünk, Orbán arról érdeklődött még Bakondinál, hogy „szerinted mennyivel jön még föl, másfél méter? – mire az azóta migránsokban utazó szaki azt felelte: „Onnan? Igen.”- és ebben megnyugodtak a felek. Most már a propagandaanyagon nincsen senki Orbán mellett, egyedül áll mintegy a szutyokban, és drámaian mondja, ha ott maradna, ahol most van, akkor belepné őtet az ár.

Egyébiránt a kommentszekcióban rengetegen sóhajtottak fel reménykedve, miszerint azt tételezik és vágyják, nem mozdul onnan egy tapodtat sem, és entestével próbálja megállítani a vizet. Magunk azonban nem csatlakozunk ebbe a fősodorba, mert az is kétséges, hogy egyáltalán ott volt-e, hogy a kép most készült-e, mert abban a kupacban, amit ez alkalommal közzé tettek, volt, amelyikről kiderült, nem egészen friss. De minálunk így mennek az efféle dolgok.

A legérdekesebb azonban, hogy mindezt Magyar Péter váltotta ki miniszterelnök urunkból és a stábjából. Ami megint azt mutatja, hogy már jó ideje csak az új csillag után kullognak, aki viszont ebben az esetben populizmusból is leckét adott a Fidesznek meg az országnak a gumicsizmában, valami sáros helyen készült képével. Igaz, ő legalább azt mondta, mindenki a gátakra, azaz, hogy utánam, s nem, mint a rossz hadvezér: előre. Nem mindegy ugyanis.

Orbánnak megvolt az a helyzeti előnye, hogyha előre gondolkodott volna, akkor fizet még egy kis aprót a Terminátornak az előre kialkudotton felül, ami pénz az edzőtermi meg a Karmelita-béli pörformanszra szólt. Mekkora durranás lehetett volna a gépemberrel együtt tölteni a homokzsákokat, minimum százezer szavazat, de ez a hajó már elment mintegy, elvitte a víz. Majd legközelebb más bábuval meglesz ez is.

Viszont látszanak a hatalmi különbségek – még -, mert míg Magyar homokzsákokat pakol, Orbán csak sóhajtozik, hogy akár be is lephetné őt az ár, de meg ugyan nem nyugtat, ám világossá teszi, hogy ott nem marad, és már a szerepek is le vannak osztva, mintegy a NER-t leképezve, ahol minden döntések csúcsán ő van, ha már minden más összeomlott. „Pintér Sándor felügyeli a katasztrófavédelmet, tehát ő áll a védekezés csúcsán, és biztos vagyok benne, hogy mint eddig minden árvíz esetében, most is jól fogja irányítani a munkát, és hát itt van mögötte a kormány, szükség esetén pedig maga a miniszterelnök is”.

Látjuk ím a piramist, legfelül ő maga, aki akkor avatkozik be, ha már másnak nem megy. Amikor a nagy, márciusi havazás történt, akkor is efféle volt a munkamegosztás, Pintér nagy intézkedése pedig az „üljön át másik autóba” sms írásáig terjedt, amit nem is kellett miniszterelnökileg fölülírni. Helyette elég volt egy videó, ahogyan doktorminiszter urunk, amikor elállt a havazás, saját kezével vezetve a géperejű járművet, száguldozott az autópályán, akár egy mérgezett egér.

Nem tudjuk, most benne van-e a pakliban az „üljön át másik csónakba, segítünk”, forgatókönyv, eddig csupán annyi derült ki, hogy a szavak már megvannak, és a drámai előadásmód is. De, hogy mi lesz ennek a vége, az momentán nem ismeretes, mert mindig a víz az úr. Igaz, hogy ezt a reménykedő tömegek mindig más, átvitt jelentésben használják, és használták eddig, most azonban nem olyan időket élünk. Viszont nem tudjuk, milyeneket.

Azt is láttuk, hogy szép lassan más, a jelenlegi mérések alapján a parlamentbe sem jutó pártok tagjai és vezetői is a homokzsákok körül sündörögnek, ha már más hasznuk nem lehet, de ne vegyük el tőlük azt a kényszerképzetet, hogy ez is valami. „Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni” – használta Orbán a visszataszító többesét, mintha a moziban mindannyiunknak lenne szerepe, pedig nekünk csak a nézőtéri klakőré jut, akiket aztán tényleg elvisz a víz.

Ha nem, az sem Orbán, sem Pintér, sem Magyar, illetve az összes többi érdeme lesz, hanem azoké a kisembereké, akik a víz veszedelmén is kívül működtetik az országot annak ellenére, hogy az politikusaink ténykedése révén már rég összeomlásra ítéltetett. És ez az a csoda, ami most is említésre méltó, nem pediglen az aktuális bohócok pörformansza a gátakon és a parlamentben egyaránt. Éljen a néphatalom.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
1 hozzászólás “A tetőzés a feje fölött várható
  1. Yeti szerint:

    Vannak kétségeim, mennyire lenne nyereséges a gátakon mutatkoznia Schwarzival. Mindenesetre jobb, hogy nem neki jutott eszébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum