De mi lesz a lejtőviharokkal?

Még pénteken „tekintette” meg a töltéseket Orbán Viktor, mert mocskosul esik, és jön föl a víz. Akárha maga Pelikán gátőr, aki az ürgékre is felhívta a figyelmet, amikor szállt be a nagy, fekete autóba, ám a mi őrzőangyalunknak nem ez volt az első jelenése árvízvédelmileg. Hiszen, mint emlékezhetünk, 2013-ban is kihasználta az időjárás adta lehetőséget a propagandára, nem akkor vette fel a mindenkiről gondoskodik az atyuska gúnyát, de a szerep ekkor kezdett elhatalmasodni rajta. Ahogyan a téboly is, ami most kulminálódik.

Viszont akkor, még tizenegy évvel ezelőtt megtisztelt minket azzal, hogy gumicsizmát öltött, és képzelt aggódó beszélgetést produkált a megjelentekkel öblözetről és a mennyi a vízről, illetve a meddig fog ez még feljönni vizsgálódásról. Nem mondom, hogy nem volt kabaré, de valami törődés íze volt a dolognak, míg azonban most, 2024-ben már alig is foglalkozott az árral, bár arra még vette a fáradságot, hogy levitesse a seggét a helyszínre. Ott azonban csak annyit mondott, „kritikus napok jönnek”, és már suhant is tovább a páncélozott járművel.

„Felkészültünk” – még ennyit tett hozzá, de, hogy ki és mire, azt már nem közölte. Fotó megvolt, videó kész, s már lehet is menni tovább megmenteni vagy inkább kiharcolni a békét, illetve a menekültekkel szórakozgatni kicsinyt, mert a büntetés már kezd ráégni a magyar költségvetésre, és nem nekik lett a rosszabb. 2013-ban még hol voltak a menekültek, ugye, azaz, mindjárt itt is van a magyarázat, miért jutott több idő a vízre, tehát, bár úgy tűnhet, az idő körben forog, azért mégis halad előre, és Orbán is egyre használtabb.

Mint a lábunk között a tér az AE Bizottság Tánczenekar előadásában, viszont az egyezéses utalás tényleg csak a véletlen műve. Ám ezen a ponton szóltak közbe a meteorológusok, akik, hogy most augusztus 20-át megúszták lefejezés nélkül, csak csipognak mindenféle felsőbb kontroll híján, és előálltak ilyen eddig ismeretlen, és világvégét idéző fogalommal, hogy „lejtővihar”. Hogy ezek jönnek lesújtani kies hazánkra még bazi nagy szelekkel, de doktorminiszter urunk ezt már nem hallotta, csak suhant a Karmelitába visszafele.

Ott várta őtet a Terminátor. Volt egy időszak, amikor Schwarzenegger kezdett szimpatikussá válni. Nem,  mint színész, mert annak sovánka, hanem, mint ember, de mindent megtesz, hogy ez a bimbózó megengedés lelohadjon, mert vagy nem tudja, mihez adja a nevét és az arcát, ami baj, vagy igen, ez viszont még nagyobb. Ez azonban az ő nyomora, a miénk azonban az – bár ez is tökmindegy -, hogy Orbánnak a jelek szerint fontosabb volt a Terminátorral való virítás, mint az árvíz. Igaz, a Karmelita magasan van, odáig nem érnek fel a szutykos habok.

Meg az edzőterembe sem, ahol készült a következő fotó, amint Orbán ingben ül a vasak között, mintha bírna velük, ettől függetlenül azonban olyan feelingje volt az egésznek, mintha Rexona reklám volna, amely huszonnégy órán át véd a kellemetlen illatok ellen, de úgy, hogy az etetés szerint mozgásra aktivizálja magát. Éppen ezért, mert Orbán nem mozog, csak vigyorog bambán, érthető, hogy miért van stichje. De ez már régebbi, az avas szagú parasztudvarról hozta magával, koviubival és abált szalonnával együtt.

Hogy ez az egész hazugság, azt mindenki tudja. Tán még a gombák is, de oly jó látni nekik a feledkezést a mindennapok kínjai elől, ahogyan – akárha minden propaganda és minden szöveg, az összes szlogen is – arra szolgál, hogy elfedje a valóságot, és egy olyan álomvilágba juttassa, amelyben minden nagyon szép, és mindennel meg vannak elégedve. A gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a vasút, minden dübörög és rohan előre a felfoghatatlanul gyönyörű jövő felé. Ez egy orbis pictus, és Orbán rajta a kifeslett rózsa.

És máris itt vagyunk a jelszavaknál, amelyeken kívül már alig is van valamink, ezek viszont dögivel, és tudjuk, hogy mindahány hamis. Viszont a GVH megbüntetett épp most egy Slate Design Kft. névre hallgató céget, amelynek az volt a bűne, hogy egyik, a fogyasztókat befolyásolni óhajtó szlogenje sem volt igaz, azaz, félrevezette őket. Látjuk, hogy a GVH nem vizsgálta Rogán minisztériumát, sem a köztévét vagy a KESMA lapjait, de magát a nagy Orbán Viktort sem, akinek egy igaz szava nincs, az összes félrevezető.

Azaz, a formállogika szerint büntetendő volna, el kellene tiltani őt ennek folytatásától, sajnálatosan azonban a GVH szerepét nekünk kellene betöltenünk, de alkalmatlanok vagyunk rá. Sőt, elalélunk a gyönyöröktől – illetve kiköpünk gusztus szerint – a fentebb csak slágvortokban mutatott színjátéktól. A valóság most épp az, hogy jön a víz, Orbán kijelentette, hogy felkészült, viszont, ha mindent elönt, Karácsony lesz a hibás, mint ahogyan az épülő menekülttáborok miatt meg Brüsszel. A vezér pedig a Terminátorral vigyorog – delikát.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
12 hozzászólás “De mi lesz a lejtőviharokkal?
  1. Yeti szerint:

    Orbanis pictus ,feslettképű eszembe juttatta a másik piktor alkotását.
    A lejtő széle ott a benzines kanna lett.
    A barátságtalan vezetéken vagy jön hozzávaló vagy nem. Várok tovább.

    • Yeti szerint:

      Nana! Az eredeti nagytalpú én vagyok!
      Légy szíves valami másik néven.
      Köszönöm.

  2. Coolman szerint:

    Úgy tűnik, a karmelita jobban tejel Svarcinak, mint a Parkside.
    (Vagy lehet, hogy már az apróért is lehajol a fillérbaszó? 🙂 Nem hiszem.)

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Elnézésed kérem, pár kiegészítésem lenne, no nem azért mert okos (és sziep 🙃) vagyok, csak láttam egys mást.
    Schwarci kollégáról Grácban stadiont neveztek el úgy 20 éve, amit aztán pár évvel később vissza is vont a város, A Kaliforniai kormányzó botrányosan nem tudott emberként viselkedni . Nem azért, de vannak ismerőseim Stájerből,. A mi saját nevelésű zsebführerünkben totálisan megtalálták egymás lelkitársát.. 🤣

    A másik ez a menekült tábor Vitnyéden. Második falu Édesanyámhoz, hozzánk nem (csak) a kormányszóvivőtől jöttek a hírek. Szóval most mondom itt , hogy ez a náci csürhe még a csillagokat is lehazudja ! K.b. 200 Ukránt hoztak Csermajorba pár napja, dee úgy ám, hogy sem elég ennivalót, se tisztálkodást, gyakorlatilag semmit nem biztosítanak szerencsétleneknek, ráadásul „ráengedik” a környező falvakra őket. Nyilt titok , hogy azért hozták ide őket, mert a nyugati határon úgy is átszöknek Ausztriába. Most olvastam a hivatalos kormány cáfolatot.🤣🤣🤣
    Háát csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni, szerintem tanulságos…

    • Yeti szerint:

      Papa ott tanult a csermajori iskolán, nekem a tejipari suli miatt volt emlékezetes a hely.
      Háát, most majd másról híresül el 🙁

      A Schwarci meg, no hát van az a pénz amiért akár korpás is lehet.
      Eljátssza a szerepet. A közönség meg fizeti, ha tetszik az előadás, ha nem.

  4. Yeti szerint:

    Amúgy meg, mi a fene az a lejtővihar?

    • Fáradt szerint:

      „A lejtővihar a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig áramlása tovább gyorsul.”

      Jelen kontextusban annyit tesz, hogy orbán leszarja mi lesz az országgal.

  5. Tom Sawyer szerint:

    Lejtő vihar ??
    Te jó ég ! Háát az amibe ez a gazember banda vitte az országot .Lejtőn is vagyunk, meg viharban is….

    Jól kitalálta Rezeda ! 🤣

  6. repulo szerint:

    Viktor!
    Ha kevesebbet zabálsz a kotlából, nem kell majd a kettlebell.

  7. Ultron szerint:

    Pedig Schwarzi most megint tehetett volna valami jót az emberiség jövőjéért…de sajnos ez a Terminátor már nem velünk van.

    Hasta la vista, Ungarn.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum