A pufajkás európai

Tüntetést – fáklyás felvonulást – tartott tegnap este a DK, mert a fideszes kormányhivatal – és most már a Fővárosi Törvényszék – szerint is nem lehet elnevezni egy nyomorult sétányt Horn Gyuláról. Az indoklás szerint „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”. 

A DK szerint el akarják törölni még Horn Gyula emlékét is, ez ellen egy fáklyás felvonulás viszont vajmi kevés, mert a törvény szövege csak a takaró, amire lehet mutogatni, ugyanakkor a sétány neve voltaképp másodlagos, itt fogcsikorgató gyűlöletről van szó. Egyébiránt nem véletlen, hogy az a Sára Botond indította el a névfosztó cirkuszt, aki most a Madách gimnázium igazgatóját kirúgta, ami mellékszálnak tűnik, de nem az.

Látjuk, hogy itt egy gauleiter tevékenykedik a Fidesz iránti vak engedelmességgel, mérlegelésnek, gondolkodásnak helye nincs, eszme van. Eszerint pedig Horn pufajkás volt, és tényleg úgy kell lennie, mint amit a DK tételez, hogy az emléke is fáj. Amúgy a nyilvánvaló értelmetlen fáklyás felvonulás – mint olyan, aminek biztosan semmi eredménye nem lesz – ellenére a DK buzgalma figyelemre méltó.

Mert legalább megpróbálták. Amúgy Horn Gyula lelkét Anubisz már bevezette az ítélet csarnokába, s hogy ott a szíve nehezebb volt-e a bűnöktől, mint a Maatot szimbolizáló madártoll, azt nem tudjuk. De előtte volt egy életútja, ami a végén tiszteletet parancsol, a végelszámoláskor az, amit adott az országnak, sokkal több, mint amit elvett tőle, ha egyáltalán. Hasonlítás következik, és nem érdekel a történészek nyomora.

Sem a Fideszé, aki most Sára Botond képében veri a tamtamot, pedig leginkább önmagára kellene mutogatnia azon egyszerű oknál fogva, hogy ez a galeri pedig – élén a vezérrel – a XXI. században vesz részt „önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában”. Ezt nevezik NER-nek, aminek most a nemlétező erkölcsi magaslatairól osztják az észt, és ítélkeznek élőkön és holtakon.

Hogy Horn Gyula a pufajkájában mit tett vagy nem tett, az egyébiránt máig sem teljesen ismeretes, de vér biztosan nem tapad a kezéhez. Ilyképp az akkori önkényuralmat nem szolgálta jobban, mint kicsit később Kövér László az MSZMP KB alkalmazásában. Illetve tovább menve, mint számos (számtalan) más fideszista, akik a „rendszerváltáskor” az MSZMP-ből nem az MSZP-be, hanem a Fideszbe konvertálták magukat.

Nincsenek patyolat életutak, és van, amelyik még mindig tart valamilyen irányba. Horné is másfelé kanyarodott a pufajkájából, neki annak idején igazi kétharmada volt, amivel egyáltalán nem élt vissza, s akkor világlott ki, hogy ez az alak igazi szociáldemokrata annak minden hátrányával de sokkal több előnyével. És ezt a világlátást vagy meggyőződést leginkább az ország érdekében akarta használni. Hogy eredményesen-e, az nem biztos.

De nem is ez az érdekes igazán, hanem még előbb, amikor külügyminiszterként Magyarországot föltette Európa térképére, míg most azok, akik pufajkásozzák őt, és még egy nyomorult fasort is sajnálnak tőle, nos, a Fidesz pedig éppen azon van, hogy hazánkat lecibálja arról a nyomorult európai térképről, és valahová egészen máshová helyezze. Megkérdezhetnénk, ki a nagyobb bűnös, de ez a kérdés ebben a formában föl nem tehető.

Nem egyszeri aktusokról van szó ugyanis, hanem folyamatokról, amelyek valahová vezetnek. Horn esetében a diktatúrától a demokráciáig, Orbán – mint aki a NER megtestesítője – életútjában pedig éppen fordítva, aki minden ilyesmit lerombol. Itt el lehetne kezdeni egy történetet vagy dilemmát arról is, hogy a XX. században kies hazánkban nem csak pufajkás önkényuralom volt, ez azonban a fideszistákat egyáltalán nem zavarja.

Sőt, mint tapasztalhatjuk, a feudálfasiszta eszmék és azok képviselői nekik épp megfelelnek, arra az időre, amit Horthyval lehet fémjelezni, mély melankóliával emlékeznek, s azokról az alakokról nem restek utcákat és tereket elnevezni. Sőt, a vármegyékkel, ispánokkal és egyéb nyalánkságokkal vissza is vezetik az országot abba az időbe, amikor aztán Európa szégyenévé vált, a legpocsékabb nemzetté, ahogyan Teleki fogalmazott.

Innen nézve Horn a pufajkájában fehérek közt egy európai, hogy J. A. polgártárs meghatározásával éljünk, és ez meghatározza azt is, mifélék azok, akik most teli pofával elítélik őt. Voltaképp ennyi a történet és nem több, de ez is épp elég a NER egy újabb sötét fejezetének megmutatásához, hogy egy embert, aki életében és már halála után is Európa megbecsült politikai alakja, de itthon fogcsikorgatva szidják. Minimum méltatlan.

Maximum valami egészen más. Ugyanakkor és végezetül Horn Gyulát és Orbánt is személyesen ismerem, illetve előbbi esetében csak ismertem. Ezért annyi szubjektum engedtessék meg, hogy elmeséljem, a két alakot még csak egy lapon sem lehet említeni, az egyik az őszinte nyitottság, a másik pedig a saját hatalmába beleájult organizmus, aki majd a halála után a saját törvénye szerint sem lesz jogosult arra, hogy közteret nevezzenek el róla.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
5 hozzászólás “A pufajkás európai
  1. Coolman szerint:

    Azért egy lepusztult zsákutcát elnevezhetne róla az utókor. Csak úgy elrettentésül.

  2. Yeti szerint:

    Jogosult lesz vagy sem, ha úgy adódna én már holnap követelni fogom nevezzenek el róla egy sétányt.

  3. Hugi szerint:

    Ha Horn Gyula élne, kikérné magának, hogy a DK, azaz a Gyurcsány – aki szétverte az ő pártját – bármilyen megmozdulást szervezzen az ő nevével fémjelezve. 🙁

    • Cogito ergo sum szerint:

      Kedvetlen Hugi! Gyurcsány nem vert szét semmit! 2002. után az MSzP a legtámogatottabb Gy. F. idején volt..Más kérdés, hogy amikor szerette volna a
      pártját, az SzDsz-t, s az országot a korrupciótól megtisztítani – 2006. Balatonőszöd – Horn Gyula gunyosan kinevette, s azt mondta, akkor vége lesz az MSzP uralmának. Addigra ugyanis túl sok lett a koaliciós kormánypártokban a Fidesszel mutyis, Fidesz zsarolt tag. Gy. F. politikai naív volt, s nem tudott eleget a pártjáról. Mégis kitartott, s ezert is csak tisztelni lehet. 2009. márciusában végül azért mondott le, mert olyan törvénytervezetek is készültek, melyek nem voltak szükségesek a gazdasági problémák megoldásához, viszont milliós szavazatvesztést eredményezhettek a 2010-es választásokon. Bajnai – nem véletlenül csak 1 évre vállalta a miniszterelnökséget – is tudta ezt, de segitett az MSzP-nek átjátszani az országot Orbánnak. ( pl 2009.julius 31-i kihirdetés, 2010. január 1-i hatálybaléptetése a 13. havi nyugdij “elvételének” ( felfüggesztés) Ez bizony min. 1,5 millió szavazatot adott a Fidesznek) Az MSzP zuhanása Lendvay, Mesterházi, Botka stb alatt lett nagy.
      Gyurcsány 2010-2011. októberig is kérte, hogy újuljon meg az MSzP, legyen végre szociáldemokrata párt – ezt egyébként már Medgyessy kampánytanácsadójaként is javasolta 2002-ben, de Kiss Péter, Szekeres s más Fideszmutyisok betámadták. Gyurcsány, akinek mindig a közérdek számított, s a tisztességes kormányzás, nem tehetett mást, pártot alapított, melynek a neve is sugallja, amit kezdettől hangsúlyoz, hogy csak összefogással lehet a Fidesztől megszabadulni.

  4. Bogomil szerint:

    Csak a pontosság kedvéért: nem Sára Botond, hanem a belügyminisztérium váltotta le a Madách gimnázium igazgatóját. Ami pedig Horn Gyulát illeti, merem állítani, hogy pufajkás korában se követett el annyi és olyan súlyos bűnt a nemzet ellen, mint Orbán miniszterelnökként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum