Lerohasztás

Rókaképű Navracsics elvtárs sajtótájékozott tegnap arról, pártunk és kormányunk a jövőben hogyan akarja elszedni az önkormányzatok pénzét. Az akció fedőneve a „versenyképes járások”, mert mindenre lehet szép köntöst adni. Annak idején, amikor ömlött az uniós pénz, volt a „modern városok” program, amivel körbehaknizták az országot, s mindenütt olyan és annyi milliárdokról beszéltek, amitől elállt az ember lélegzete, és már akkor tudta, nem igaz.

Más idők járnak manapság viszont. Navracsics et. (plusz pártunk és kormányunk) arról soha nem számolt be, a rókaképű mennyi uniós pénzt hozott haza, csak a permanens bejelentésekre emlékszünk, hogy most már aztán tényleg. A pénz azonban akkor sem és azóta sem jön, s ha melankolikusok lennénk, úgy mondanánk, most már nem is fog soha. Ugyan nem Navracsics teszetoszasága miatt, hanem azért, mert pártja olyan amilyen. Nem kell külön részletezni.

Éppen ezért volt meglepő, hogy a rókaképű most is ilyen pénzbehajtó szerepben jelent meg azzal a különbséggel, hogy immár nem az Unióét kell hazahoznia, ami az említett ok miatt kilátástalan feladat, hanem a magyar városok kifosztását jelentette be, ami sokkal könnyebben kivitelezhető. Mert fölöttük a Fidesznek van hatalma, főleg ilyen rendeleti kormányzással, amivel azt tesznek, amit csak akarnak. Amúgy is, csak így zökkenőmentesebb.

Kitetszik mára, hogy kies hazánk a közösség pénze nélkül életképtelen. A konjunktúra idején, amikor számolatlanul ömlött a pénz, lehetett hencegni az elmúlt száz év legsikeresebb tíz esztendejével, ami már akkor sem volt igaz, az ország azonban azért működött úgy ahogy, mert volt mit ellopni. Ma már nem annyira, de a lopás üteme változatlan, következésképp a pénz máshonnan hiányzik, egészen profánul az életünkből, és most elkezdhetnénk sorolni.

Nem tesszük, csak utalunk rá az egészségügyet említve és engedve elképzelni a végtelen sort, ami miatt mára egyértelművé vált, hogy az Unió sereghajtói lettünk, most már Bulgáriát üldözzük kitartóan Ausztriának álmodva azt, csak olykor belelóg az ujjunk az éjjeli edénybe. Ilyen alkalom volt Navracsics tegnapi sajtótájékoztatója is, amikor a magyar városok lerohasztásának végleges forgatókönyvét vázolta fel az iparűzési adó kapcsán.

A magyar városok a jövő évtől már nettó befizetők lesznek, ha uniós hasonlattal akarunk élni, a magyar állam ezentúl nem egyébnek, mit fejőstehénnek nézi őket, amivel abba a sorsba taszítja a településeket, amin az ország a Fidesz kormányzása miatt már végigment. Van büntető funkciója is a települések kifosztásának, ahogyan az ellenzéki városok már rég tapasztalják, ez az új pénzbeszedés annyival több, hogy az államcsőd elkerülése miatt kell.

A rókaképű azt jelentette be, hogy 2025-től a városoktól elszedik a 2024-es szint fölötti iparűzési adót, azt beteszik egy nagy, közös kalapba, amiből a kevésbé „tehetős” települések pályázat útján részesedhetnek. És innentől nem kell túl nagy képzelőerő a pénzek sorsáról, hogy ugyan lehet, kap majd valaki, ha jól viselkedik, de úgy nagy általánosságban el fog tűnni a büdzsé feneketlen bendőjében, vagy valamelyik oligarcha zsebében.

Amikor föntebb államcsődről beszéltem, az nem valami nagyzolós, riogatós kijelentés volt, mert annak is több módja van. Nem kell egyből működésképtelenséget vizionálni, hogy nem tudnak bért, nyugdíjat fizetni. Ezen a hirtelen összeomláson kívül az is az, ami itt és most éppen történik, hogy az alrendszerek (egészségügy, oktatás, etc.) lélegeztetőgépen vannak, alig is működnek és egyre kevesebbet kapnak. Látszólag léteznek, de már nem igazán.

Így rohadt le a komplett ország, ahogyan az állam mindenre rátette a kezét. Említsük meg kutyafuttában a szemétszállítást, a vízközműveket, távfűtést, és megint csak etc., hogy ugyan momentán még úgy ahogy eldöcörésznek, de bármikor fölmondhatja a szolgálatot akármi. Ebben az általános kilátástalanságban a maguk módján jelentettek némi üdítő szigetet a városok, amelyek tudásuk és pénzük szerint működtették, amit meghagytak nekik.

Most ezt a lehetőséget (pénzt) szedik el tőlük, hogy a települések is arra a sorsra jussanak, amire az ország. Voltaképp az történik, hogy a városokat is az ország szintjére züllesztik, hogy azokban is igaz legyen a nagy egész törvénye, miszerint, amihez hozzányúlnak, az szarrá megy. S közben lehet mutogatni. Ahogyan az ország vergődése miatt az Unióra, a városoknál meg a polgármesterekre, mint akik nem tudnak gazdálkodni.

Sőt, annak idején, ha jól emlékszünk, az is elhangzott, a településektől azért kell elszedni a fölös pénzüket, mert elisszák és bulizzák, helyben szédítik a lakosságot, hogy aztán is majd rájuk szavazzanak. Ezt hallgattuk valamikor a tizenöt milliárdos tűzijáték durrogása közben, ami után Orbántól már azt sem kell megkérdezni, hol a pénz, mert amúgy is tudjuk. Most pedig újabb mocskos, szédítő játszma kezdődik, de ennek már haláltánc bukéja van. Itt tartunk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Lerohasztás
  1. polyvitaplex szerint:

    Viszonylag kézenfekvő a recept, azokra a polgármester-jelöltekre kell szavazni, akik garanciát jelentenek a város fejlődésére.
    Például régen, még Tétényi Éva idejében, sötétek voltak Esztergom utcái. Ezzel szemben ma, Hernádi Ádám (a MOL-vezér rokona) alatt fénytől ragyog a város, és mindenki boldog.

  2. Yeti szerint:

    Ha nem akarok infarktust(esetleg hosszabb fegyházat) kapni, jobb nem firkálnom semmit.
    Így hát csak röviden:nertársak, a kurvanyátok!

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Azért kivancsi lennék milyen egyeztetés folyt Göbbelsék, és a városok között ?? Pláne, hogy alig több mint egy hete új önkormányzatok vannak..
    Ezzel az egész pályázdósdival meg szerintem az ország hócipője vamn tele.
    „Pályázz ( lehetőleg sapkában-füstszűrőssel..) , hogy visszakaphasd a jogos pénzed, de ha viszaadjuk is, mi majd megmondjuk mire költheted..”
    Hát a jó édesanyját ennek a gazember alávaló csürhének !
    Remélem egyik város sem olyan hülye hogy lenyeli ezt a békát.
    Jaa, a legbájosabb ebben a zsenge fidesz-náci történetben, hogy sunyi módon ismét a vidék-város uszításra alapoz. Mimdegy, csak megosztani valahogy az országot, és tovább lopni… Végül is ez a jelszavuk nem ?!

    Gyűlölet egy banda, egyre aljasabbak, és még mindig tudják fokozni !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum