A Magyarország paradoxon

Orbán Balázs, a másik Orbán politikai igazgatója szerint kies hazánk a 2010-óta tartó Fidesz kormányzás alatt „gazdasági értelemben csatlakozott a fejlett országokhoz”. Ez csodálatos, és boldogok vagyunk, illetve lennénk akkor, ha ez a kisebbik Orbán valamivel alá is támasztaná hangzatos kijelentését. Ilyennel azonban nem bíbelődik. Helyette ő is – ahogyan a főnöke – megváltozott világrendről beszél, és azt a dilemmát adja elő, hogy ebben „milyen testtartást és mozgásokat vegyünk fel”.

Én szeretem a képes beszédet, ez azonban egy kicsit sok. Földereng ugyanis Magyarország (illetve akivel mostanság egylényegű, maga a másik Orbán, a Viktor nevű), amint Putyin és Hszi Csin-ping előtt szopóállásban helyezkedik el, az ehhez tartozó mozgásokat pedig a nyájasok képzeletére bízom. Mindemellett az is kiderül, hogy a politikai igazgató valamiféle álomvilágban él, dobálózik mindenféle gazdasági fogalmakkal, hogy úgy tűnjék, van valami alapja annak, amit mond. De már a kiinduló tétele is fals.

Ebből fakad, hogy minden utána következő handabanda is az, de leginkább a végkövetkeztetés, miszerint „Ha a versengéseket el tudjuk kerülni, ami a nagyhatalmak között zajlik, akkor egy újabb bumm alakulhat ki Magyarországon, ezzel megerősíthetjük helyzetünket a legfejlettebb országok között”.  Hogy nem vagyunk a legfejlettebbek között, az egy dolog, de ez a „bumm” ez delikát. Ezt a bummot hallgatjuk már a pannon puma óta számtalan alakban, miközben évtizedek óta üldözzük elméletben Ausztriát, de valahogyan el soha nem érjük.

Amúgy beszállt az ötletelésbe maga Nagy Márton is, a szakma által leidiótázott nemzetgazdasági miniszter, aki kibocsátott a szellemi műhelyéből egy dolgozatot. Ez intézkedéseket sorol, amelyekkel Magyarország hat év múlva (2030-ra) eléri az EU fejlettségének kilencven százalékát. Itt és most abba nem megyünk bele, mert nem vagyunk annyira gonoszak, hogy ezt az állítást összevessük a kis Orbánéval rámutatva az alapvető ellentmondásokra, mert ez fölöslegesnek tűnik.

Aki nyitott szemmel jár, úgyis a helyén tudja kezelni mindkettőt. Arra a tragédiára azonban felhívnánk a figyelmet, hogy ezek irányítják az országot, amely ennek megfelelően süllyed bele valami feneketlen mocsárba. Elég csak egyetlen aktuális elemre utalni, hogy megy föl az üzemanyag ára, és ugyanez a Nagy Márton, aki ilyen hatalmas víziókkal rendelkezik, megint belengette a hatósági árat, amivel egyszer már fejre álltak, mert ennyi jut az eszébe. Álmok viszont vannak. Egyébiránt ez a benzinár is megérne egy dolgozatot.

De most hazánk dübörgéséről kell szót ejtenünk, hiszen a két úriember előadásában egyrészt minden rendben van, másrészt majd minden rendben lesz. Azaz most jó, vagy majd később lesz az, de nem is ez, hanem az utolérés és lemaradás dilemmája. Rá kell jönnünk, hogy ez az egész kezd hasonlítani Zénón egyik paradoxonára az atlétáról és a teknőcről, amiben aktualizálva magyar hazánk volna az izmos atléta, Ausztria (a nyugat) pedig a szerencsétlen hüllő, akit viszont soha utol nem érünk, pedig gyorsabbak vagyunk nála.

Ez a jó görög azt találta ki mint ismeretes, hogy Akhilleusz, a leggyorsabb görög versenyt fut egy teknőssel, s mivel annyira gyors, száz láb előnyt ad az állatnak. Indul a verseny, az atléta pedig villámgyorsan ott terem, ahol a teknős kezdett. Ezalatt az idő alatt azonban a teknős is haladt egy keveset, talán egy lábnyit. Akhilleusz következő lépésével már ott van, ahol a teknős az előbb, de az már megint haladt egy keveset. És így tovább a végtelenségig azzal, hogy soha utol nem éri. Ez az egész az idő és tér végtelen apró pontokra szabdalásáról szól.

Ilyen feltételek mellett teljesül, hogy mindig a teknős győz, s erről ennyi épp elég is azzal a toldással, hogy mindeközben Magyarország-atlétát viszont Románia, Szlovákia és más lenézett újabb versenyzők már rég lehagyták, ez a paradoxon tehát csak reánk érvényes. És ettől már voltaképp egy szürreális rémálom az egész, Nagy Márton idiótaságával a közepén. A lehangoló a történetben egyébként az a soha véget nem érő álmodozás, hogy egyszer majd tényleg jobb lesz, de akkor jön a teknőc és Akhilleusz. Ennél többet nem is ér ez az egész.

Főleg, hogy öregek vagyunk mi már ehhez. Nem fizikai, hanem szellemi értelemben, hogy nem csak a „rendszerváltás” után, hanem már előtte is ezt a dumát hallgattuk. Ha igazából belegondolunk, ez az életünk: a bús magyar sors. Azzal a lehangoló tudattal, hogy azzal az irdatlan pénzmennyiséggel, ami a Fidesz rendelkezésére állott az elmúlt évtizedben, még megvalósítható is lett volna mindez. De nem ezt választották, hanem azt, hogy ellopják. Nemcsak a pénzt, hanem az ország jövőjét is. Így jártunk.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “A Magyarország paradoxon
  1. hj szerint:

    Ez a folyamatos mantrázás, hogy majd megújulunk, majd elrugaszkodunk, majd felzárkózunk, majd bummolunk, majd valamikor (persze egyre távolabbi céldátummal) jobb lesz – nektek is –, gyakorlatilag a mennyországgal és az üdvözüléssel való hitegetés jól bevált receptje szerint van kitalálva és működtetve.

  2. Ultron szerint:

    Fejlett országokhoz való csatlakozás? Talán fejlődő-t akart makogni.

    Az előbbi már majdnem napra pontosan 20 éve megtörtént. Aztán jött ez a fidesz nevű dilettáns tolvaj csűrhe és sikeresen felzárkóztatta az országot az utóbbihoz.

  3. Yeti szerint:

    Picit átgondolva legyen akkor ner apória:
    Lopás nem létezik, hanem csak a ner működési formája van.
    Hiszen a lopónak először a javak felét kell ellopnia.
    (Ne mi nyerjük a legtöbbet – ha még valaki emlékszik.)
    De előbb annak a felét és annak a felét így tovább a végtelenségig.
    A lopónak végtelen sokszor kell lopnia (1/2, 1/4/ 1/8 … ) véges idő alatt, ami lehetetlen. Vagyis nem létezik lopás!

    A stadion apória is fejlettebb, mint Zenon bácsi idejében, naná!
    A maiak kiválóak politikusként a gyakorlatban alkalmazni, tetszés szerint elhitetni a tömegekkel bármi dologról annak akár a jogosságát, akár a jogtalanságát.

  4. polyvitaplex szerint:

    Megpróbáltunk csatlakozni a fejlett országokhoz, konkrétan a miniszterelnök egyik rokona az osztrák Sparhoz, de nem jött össze, na bumm!, jó lesz helyette az orosz fapados Mere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum