Készülődés és retus

Délután háromkor évértékelő lesz tehát. Doktorminiszter urunk fogja tartani szigorúan zárt körben, barátok és a kebelbéli sajtó jelenlétében, mert aki rosszalkodott, azt helyszűke miatt nem engedik be. Hogy lesz ilyen szeánsz, azt tudtuk már régóta, de kétségeink támadtak az elmúlt héten, mert a főszereplő olyan mélyen hallgatott. Mintha elvitte volna a cica a nyelvét, miközben nem megrengetőn, de azért csapkodtak a villámok odakint.

Ezt a hallgatást törte meg tegnap az estébe hajló délutánon. Akkor, amikor birodalmának fővárosában tízezrek voltak az utcán, és nem elsősorban azért, hogy őt és a rendszerét éltessék, de mindeközben jelent meg egy kép a Facebookon, amelyen ilyen képünkbe világító reflektorok látszottak, akárha vallatószoba valami pince mélyén, s rajta a felirat „Készülünk”. Hogy kik és mire, azt nem közli a fotó, tehát olyan ez, mint amikor pörög a dob a manézsban.

Bár ez tévedés. Mert ott tudjuk, hogy halálugrás következik, vagy azon izgulunk, hogy az oroszlán leharapja-e az idomár fejét. Mindezen túl azért megnyugodtunk, hogy doktorminiszter urunk akkor jól van, mert a sűrű eseményű héten, ha nem is aggódtunk az egészségéért, de azért gondolkodtunk róla, hogy milyen állapotban lehet. Azért, mert nem természete neki ez a fene nagy kussolás, amit most épp előadott.

Viszont, mint kitetszik, készülődik, a rend tehát helyreállott. Ha rendnek lehet nevezni egyáltalán, hogy senki emberfia be nem teheti az évértékelőre a lábát, aki nem doktorminiszter urunk alfeléből szemléli a kajla világot. Ez pedig óhatatlanul kérdéseket generál és párhuzamosságokat mutat a távolinak tűnő, de egyre közelebbre kerülő történelemben. Hogy vannak olyan helyzetek, amikor a rezsim jobbnak látja csak a sajátjai előtt szólani.

Ilyen dátum volt 1943. február 18-a (mint látjuk, majdnem napra esik egybe a két mágia), mikor is, mint az tudvalévő Göbbelsz József a berlini sportpalotában hirdette meg a totális háborút. Kizárólag kiválogatott közönség előtt, akiket aztán filmen mutogattak, ahogyan rajongó lelkesedéssel üdvözlik az eszement ötletet. Oda sem mehetett be az ellenzéki sajtó, mert ott akkora már nem is volt, Orbán rendszere tehát még messze van a tökéletestől.

De halad az úton. Majd elgondolkozunk azon is, milyen dumával szórakoztatja ma délután a kedves vezető az ő klakőrjeit (képzeljük oda Győzikét, a Csótányt meg a többit), de előtte azért elmeséljük, milyen bűvészkedések történtek a cibertérben, ahol és ahonnan egyetlenünk és a stábja azon nyomban törölte az Azahriah-s opuszt akkor, amikor kiderült, a friss magyar szupersztár is csatlakozott a tüntetés arcaihoz, ami tarthatatlan.

Legalábbis Orbán stábjának, akik nem látják, hogy abba a hibába esnek, mint a bajuszos piktor mellett a másik nagy előd, Sztálin apánk, aki úgy retusáltatta a régi képeket, ahogyan végeztette ki az azokon szereplő régi harcostársakat. Mintha attól más lenne a múlt, ha letagadjuk és átírjuk. De látjuk, ezek a diktátorok mindig ebbe a hibába esnek, mielőtt megbuknak, kivert kutyaként halnak meg vagy kivégzik őket. És nem szoktak jó véget érni.

Mostani vigaszunk a fent emlegetett párhuzamosságokban az, hogy a végtelenben ezek találkozni szoktak, de addig is itt lesz nekünk ez a mai délután. A dilemma, hogy a kedves vezető milyen diadalmakat föst majd elibénk, illetve az is mindenképp, hogy vajon ő is meghirdeti-e a totális háborút valaki, valakik, mindenki ellen, mert ennek kell következnie akkor, amikor a feje körül csapdosnak a hullámok erősen. Mert csapdosnak, ő pedig menekülni fog nyiszogva.

Van mi elől, ami „mi” maga a valóság, ezt pedig át kell fösteni, hogy a szokásos diadalmak meglegyenek. Ha szikáran és nem rózsaszín szemüvegen keresztül nézzük a tavalyi esztendőt, ami doktorminiszter urunk lódításának tárgya lesz, akkor az egész lehangolóan kiábrándító. Soroljuk. A gazdaság a béka segge alatt volt. Nőtt az államadósság. A reálbérek még jobban bezuhantak. Új adókat vezettek be. Az infláció az EU-ban a legmagasabb volt.

Illetve most már az EU második legszegényebb országa lettünk. Látjuk a teljes sikert, amihöz még hozzá tehetjük a külpolitika totális csődjét, és erre jött ez az eget rengető kegyelmi botrány, ami után a komplett vezérkar dolgozik azon, hogy magát a kedves vezetőt el ne sodorja az ár. Arra őszintén kíváncsiak vagyunk, hogy ilyen cuccból mit tud kihozni, de mint már szőrmentén utaltunk rá, az ottani közönségnek teljesen mindegy lesz.

Jobban belegondolva, nekünk is. Hogy az „ellenzéki” és a külföldi sajtó sem lehet ott, annak oka lehet az is, hogy a szétesésből esetleg még nem sikerült teljesen összerakni a kedves vezetőt, és nem akarják, hogy testközelből lássák a tüneteket. Amiket amúgy jól ismerünk az ajkak nyalogatásától a kényszermozgásokig, s innen nézve, a stáb majd ezeket is retusálja, hogy a vezér eladható legyen a nagyvilágnak, mint aki még nem borult meg teljesen.

Viszont tényleg és őszintén várjuk a délutánt, a nagy mutatványt, amit mindezek után Orbán, a stábja, a komplett Fidesz és a markában lévő sajtó mindezek után majd bemutatni képes lesz. Várjuk azt is, teljesíti-e ígéretét Varga J, lelkes volt férje, aki az évértékelőre meglepetést ígért Orbánnak és nekünk is, viszont eleddig (reggel 7 óra 45 perc) ebből semmit nem teljesített. Összefoglalva: azért izgalmas napnak nézünk elébe, jó reggelt, jó szurkolást.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
7 hozzászólás “Készülődés és retus
 1. Ultron szerint:

  Mibe, hogy egy szó, de még csak egy halovány utalás sem lesz a két fúria dicstelen távozására?
  Ellenben lesz (bingo előkészítve): Brüsszel, dollárbaloldal, ultraliberálisok, nyugat, Soros, migránsok, Gyurcsány, háborúpárti, békepárti, nem hagyjuk, megvédjük, harcolunk, folytatjuk, fütyülnek,
  táncolunk, ukrán, pénz, növekedés, jövő, kolbász, böllér, disznósajt.

  • hj szerint:

   És az aktuális jolly joker, a SZUVERENITÁS.

   • Ultron szerint:

    Nem is értem, hogy maradhatott ki…XD
    Mimagyar szuterenitás.

    • hj szerint:

     Egyébként azon tényleg csodálkozom, hogy amikor elhatározzák, hogy egy ilyen szót bedobnak – illetve beerőltetnek – a köztudatba, akkor az nem kizáró ok, hogy pont az alapvető bázisuk nem fogja sem érteni, sem kimondani tudni?

 2. polyvitaplex szerint:

  Járt utat a járatlanért el ne hagyj, 2002 óta megszokott dolog, hogy baj idején Orbán napokra eltűnik, hallgat, sőt már azelőtt, a székházbotrány-ügyben sem szólalt meg. Ami azt is jelentheti, hogy ilyenkor összeomlik, de azt is, hogy megállás nélkül dolgozik, szervezkedik, rakosgatja a bábukat. Tök mindegy.
  Szokás szerint hülyeségeket fog beszélni, Rogánék-Habonyék szerint a magyarok a változatlanságot szeretik, attól érzik magukat biztonságban.

  Persze az is lehet, hogy ma délután ő is lemond. Attól függ, hány fokos a pálinka.

  • Ultron szerint:

   Azt a pálinkát a Nap felszínéről is hozhatják, ahhoz akkor se lenne elég forró…
   Sőt, szerintem pár év múlva rendeletbe veszi, hogy a halála után is csak ő lehet a szuperfőispán. Majd kiállítják a karmelita erkélyére, homárzabáló pózban. Kitömni (már) nem kell…

 3. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda, kedves Mindenki !

  Remélem senkit nem hagy el a jókedve ma délután ! Nekem vannak fenntartásaim, vajon az agymosott birka csürhe hogyan éli meg ezeket a napokat ? Tényleg ennyire agymosottak, hogy még a tükörnek is tudnak hazudni ???
  Egyenlőre nagyon úgy tűnik..
  Ez viszont maradjon az Ő nyomorúságuk !

  Jó lesz ez a mozi, azt már látni. A műfaj még nem világos, de a tragikomédia parasztosabbjára szavaznék.. :))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum