Gyermek

A „közmédia” Montágh Testülete hosszas fejtörés után kihirdette az év szavát, ami a „gyermek”. Negyedszer történt meg a karácsonyi csoda, amikor a grémium valami különös ihlettől vezérelve kijelöli azt az egy szót, amely a leginkább visszatükrözi annak az évnek az eseményeit. Hosszasan tekintünk vissza erre az újólag elátkozott évre, de nem leljük benne sehol sem azt az eget és földet rengető eseményt, amely a gyermek szóval kapcsolatba hozható volna. Ilyképp az indokot a „csak” szócskában találjuk meg annak bőven buzgó tartalmával.

Más szemszögből, ha visszanézzük az eddigi év szavait, azt kell tapasztalnunk, hogy valami különös módon egybecsengenek a kormányzati propagandával, így lehetett már az év szava az időben visszafelé haladva a „béke”, a „család” és az „egymás” is. Egyiknek sem volt semmi jelentősége, mint ahogyan most a „gyermeknek” sincs, hacsak nem annyi, hogy újólag meglátjuk a végtelen szervilizmust, ami már akkora, hogy a valóságot is teljesen eltakarja, és ez így egyáltalán nincsen jól. Pátoszos maszlag az egész.

De ha már valóságról és álomról, propagandáról és igazságról van szó, itt juthat eszünkbe az is, hogy az Eurostat (mint az európai statisztikák jeles hivatala) ajánlást tett a KSH felé, amelynek a lényege finom fogalmazásban annyi, hogy a KSH-nak nem ártana a magyar kormánytól kicsit függetlenebbül működni. És ami a legszebb, nem is azért írták ezt, mert nemrégiben kirúgták azt az embert, aki a GDP adataival foglalkozott, és rossz számokat tett közzé. Az Eurostatnak az nem tetszett, hogy az inflációt a kormány szája íze szerint számolta a hivatal.

Mindebből csak annyi derül ki, hogy már a határokon kiívül is látják, az Orbán-propaganda hogyan akasztja hasba a mimagyarokat, akik emiatt odáig jutottak, hogy már annak a valóságnak sem hisznek, ami őket sújtja. Itt a hit kérdései kerülnek előtérbe, mert emlékszünk Démoszthenészre, aki Isten bizonyságára azt adta indoklásul, hogy tulajdon őt verte meg, de nagyon. Innen nézve a fideszisták a legvadabb istentelenek, hiszen az őket érő megveretést sem veszik észre, hanem valami egészen más világban vannak a rózsaszín ködökben.

A legszebb az egészben, mármint a Montágh Testület működésében, hogy amikor ők a „gyermek” szót jelölték ki az év szavának, éppen akkor gyűlt össze a pénz az SMA-beteg Tomika kezelésére, amihöz azonban annak a szellemiségnek és annak a közegnek, amelyből a testület és az ő szava fakad, az ég egy világon semmi köze nincsen. Ezzel csak arra szerettünk volna utalni, hiába duruzsolják a gyermek fontosságát most már ilyen kiemelt formában is, voltaképp le sem szarják a kisdedeket, amire utal a „közjószág” elnevezés is.

Ezt, mint tudjuk, maga Orbán Viktor alkotta meg, és egészen más megvilágításba helyezi a magyar szaporulatot, amely csak a mennyiség miatt fontos a hatalomnak (de ezt sem sikerült teljesíteni), a fennkölt „gyermek” szónak mindehhez semmi köze. Tehát a testület kitörölheti vele az arschát, mert mint kitetszik ezen a ponton, sikerült vele alaposan felcukkolni, de ez az én saját bejáratú nyomorom. Minden más azonban mindannyiunkra is tartozik, ahogyan a tavalyi „béke” szó is, aminek fideszi értelemben az ég egy világon semmi értelme nincsen.

Mindemellett hosszasan sorolhatnánk, miért nem megfelelő a 2023-as év jellemzésére a „gyermek”, egészen addig, amíg az indoklását is el nem olvassuk: „A 2023-as Év szava kifejezi mindazt, amire most a leginkább szükség van: az ígéretet, a reménységet, az életet, a legfőbb értéket, és az ehhez kapcsolódó áldozatos, családszerető és közösségépítő szemléletet. A jövő legnagyobb kincse a gyermek, üzenete hozhatja el a reményt”. Ha elsőre fura lett volna, fussanak neki még egyszer, s ha így sem jutnak eredményre, akkor sem önökkel van a baj.

Mert csak kicsit nagyobb gyermekekről van szó akkor, amikor Orbán nem átallotta azt mondani, hogy a negyven évnél fiatalabb gyermekek hetven százalékának saját lakása van. Tudjuk, hogy ez képtelenség, a kérdés csupán annyi, Orbán hazudik, vagy Orbánnak hazudott a hivatal, de látjuk, hogy a valóság mindenképpen elveszett, s ha igazából belegondolunk, örökre. Így ülünk mi az illékonyságok közepén lógázva a lábunkat, annak örülve, hogy a „gyermek” az év szava. Holott egy másik, igazi szavazás szerint az „akkumulátorgyár” – ami azért nagy különbség.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
8 hozzászólás “Gyermek
  1. Ultron szerint:

    A „Brüsszel” azért legalább dobogós lett?

    Amúgy vajon még belefér pár százmillióba a szent szó utáni izzadságos nyomozás éves díjazása, vagy milliárd alatt ezeknek már nem is létezik címlet?

  2. polyvitaplex szerint:

    További helyezettek: migráns, Soros, rezsi, konzultáció, emberek, szuverenitásvédelem.

  3. Serényi szerint:

    Igazából ezen nevetni kéne, de sajnos már nem tudok

  4. kovacs_ugynok szerint:

    Az a baj ezzel az egésszel, hogy az orbánék gyakorlatilag a saját legitimitásukat szúrják öntökön. Az úgy nem működik, hogy kiállnak a hóra, és saját magukat agyondicsérik, másokat meg lehülyéznek, miközben elhallgattatják azokat akik szembesítenék őket a baromságaikkal. De még csak nem is mernek kiállni vitázni azokkal akik nem értenek velük egyet. Persze ez nem meglepő, mert ha valakibe szorult némi értelem, úgyis tudja, hogy minden ilyen vitában alulmaradnának, és azt ők maguk is nagyon jól tudják. Csak mint említettem, az a fránya legitimitás… :/

  5. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Javasolom indítsuk el a saját szavazásunkat, mert az nem módi, hogy mi is mindig úgy táncolunk ahogy ez a náci csürhe fütyül !
    Szóval tegyük már túl magunk ezen a hülye-gyereken ..🤪

    Ui.: az akkumlátorgyárat megadom, esetleg alternatívaként javasolnám a világbajnok inflációt, vagy a budavári kordonbontást stb. Az idén is a bőség zavarában vagyunk..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum