Petiminiszter a holdon

Szijjártó Petiminiszter vasárnap ünnepelte (önmagában), hogy immár kilenc éve tette le az esküjét, és ily hosszú ideje járatja le Magyarországot a világ előtt. Nem ezért volt azonban kizárólag boldog, hanem, mint valami kamaszlány, rajongott egy sort, hollywoodi álomnak nevezve a saját sztoriját, hogy Mellette dolgozhat. Mellette, akivel húgyos, bencés gimnazistaként találkozott először, s ezek szerint annyira belekábult, hogy azóta sem tud kiszerelmesedni belőle, s akit Orbán Viktornak hívnak.

Viszont most, hogy kiderült, Petiminiszternek kilenc éve van permanens orgazmusa a nagy ember közelségétől, egyből megértjük a folyamatos visítást is. De hiába boldog annyira hősünk, ezt a vallomást nem kellett volna megtennie, mert így olyanná vált, mint a híres, fogatlan néni kezében a táblával, rajta felirat, miszerint „Orbán Viktor álávjú”. Ez a létállapot viszont nem egy külügyminiszter ideális eleme, de így egyben az is kiderült belőle, miért tartja őt Orbán. Éreznie kell a rajongást, a szerelem azonban vak, mint az ismeretes.

Mindemellett, hogy Petiminiszter hollywoodi álomnak nevezi a kilenc éve fogant életét, az egy kis zavart visz az erőbe, mert a dekadens és megvetendő nyugati filmművészetet emeli piedesztálra ahelyett, hogy például a szovjettel tenné ezt stíl szerint és ha már. Tudjuk, amelyek elején a munkás, kettős szoboralak forgott be a képbe, és nem egy oroszlán bődül el, mint ezeknél a nyugatiaknál. Tehát már itt érzünk egy kis meghasonlást, vagy inkább igazat nem mondást, de aki Orbánba szerelmes, attól sokkal többet ne is várjunk.

Viszont mégis el kell gondolkoznunk azon, ilyen elvakult tudatállapotban alkalmas-e arra az organizmus, hogy egy egész ország külügyeit vigye, és, mint kies hazánk nemzetközi megítéléséből látszik, nem igazán. Szijjártóval azonban nem biztos, hogy csak ez a baj, de talán az ebből a helyzetből adódó stílusa, a nagyképű kioktatás, fejek leordítása és fogak csikorgatása, ahogyan szerelmének tárgyát védi mindennel szemben, és az ország érdekeivel szöges ellentétben. Ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy már alig is fogadják valahol.

Ennek ellenére kiderült, hogy idén már annyit röpült a szerelmes gimnazista, hogy a nem is kormánygéppel eljuthatott volna a holdra is. És, ha elővesszük csillagászati ismereteinket, akkor ez a négyszázezer kilométer arra is elég, hogy négyszer körberepülje a Föld nevű bolygót. Ami már egyáltalán nem piskóta, a baj azonban annyi csupán, hogy a külügyek eredményességét nem a megtett kilométerek és a levegőben töltött órák számában mérik, Szijjártó azonban ennél többet, vagy másfajta teljesítményt felmutatni nem tud.

Ha őszintén belegondolunk, „külügyminiszterünk” olyan, mint egy rossz szatócs vagy ószeres. Minden szart megvesz nagy röpködései során, amire az országnak az ég egy világon semmi szüksége nincsen – horkolásgátlót, bizonytalan identitású vakcinát, mostanában pedig aksigyárakat zsákszám -, ilyenekkel tér haza rend szerint. Ez pedig azt mutatja, nem kies hazánk, annak legyalult lakossága, hanem szerelmének tárgya érdekei szerint cselekszik, s mint ilyen tehát, totálisan alkalmatlan arra a hivatalra, amit betölt.

Viszont nincs egyedül ebbéli állapotában, de a legtöbb kárt mégis ő okozza. Nem véletlen ekképp, hogy az internet kósza népe, amikor ezt a holdas távolsági hasonlatot olvasta, elkezdett ábrándozni az „One Way Ticket” című nótán, még az is lehet, hogy halkan dudorászta, akárha valami mesebeli álmot. De ez csak költészet. A valóság ezzel szemben az, hogy igazából nem is kellene annyit röpködni, mert közelebb is vannak normális országok, ahová viszont Petiminiszter nemhogy nem ér oda, arrafelé el sem indul.

Hogy kilenc éve rontja a magyar külügyek levegőjét, és teszi áldatlan tevékenységével térképen kívülre valaha volt hazánkat, még az is lehet, hogy mindeközben a megtett kilométereivel akár a Marsra is eljuthatott volna. Helyzetünkön azonban, és az ő megítélésén ez egy fikarcnyit sem változtat. S ha majd véget ér az az ámokfutás, amit a magyar külügyben ő szerelmesen végigvisz, távoztával föltehetjük a delikát kérdést, hogy mit adott nekünk Petiminiszter az arcunkon rózsázó élénk szégyenpíron kívül. És meglátjuk: semmit az ég egy világon.

Hacsak nem a szerelmesen véghezvitt romlást. Mindemellett pedig azt az illékony sportteljesítményt, hogy ebben a szerencsétlen évben a holdig történő elméleti utazásai során összesen huszonhárom napot töltött a levegőben, de dacolva a gravitációval, egyszer sem pottyant le. S ha úgy nézzük, ez már valami, sőt, egyenesen döfi, ami jelzővel összességében minősíteni lehet a magyar külügyet, amely Orbánba szerelmesen a bunkó taplóságban is világcsúcsokra tör. Valahogyan így lehetne összefoglalni ezt az egész tébolyt.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Petiminiszter a holdon
  1. Ultron szerint:

    Ez a – már már emberfeletti arroganciával – pöffeszkedő szaralak sok szempontból felülmúlja a vezérét is féregségben, és ez azért nem kis teljesítmény. Nagyjából az egyetlen, amit fel tud mutatni…

    Ő az, aki a magyar nép egészét, mint „kisemberek” jellemezte ugyebár. Ehhez azért mekkora patológikus szociopata felsőbbrendűségi komplexus kellhet? Saját magadat mindenki más fölé helyezve, mint „nagyember”…közszolgaként királyt játszani, lobogtatni a húszezreseket meg a Nike cipőt, miközben a „kisemberek” beledöglenek az inflációba.

    Egészen hihetetlen ez az egész jelenség, amit Magyarországnak hívnak. És ha egyszer talán vége is lesz a rombolásnak, jó vége biztosan nem, mert a „kisembernek” megint csak az üszkös romok maradnak majd, miközben a „nagyemberek” a Holdon jachtozgatnak majd.

    • kovacs_ugynok szerint:

      A kakadu az (egyik) ékes példája annak, hogy az orbán alkalmatlan miniszterelnöknek.

  2. kovacs_ugynok szerint:

    Kupaklali az űrcsoportban…

    Mi jön még a héten? Még csak kedd reggel van.

  3. polyvitaplex szerint:

    Álom luxuskivitelben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum