A Nike cipő hatása a nagykövetekre

Petiminiszter cipőt vett. Szíve joga, ő sem járhat mezítláb, csak az értelmezhető nehezen, miért kell ebből játékfilmet készíteni, és az orrunk alá dörgölni. Mindemellett a vásárlás feltételei voltak érdekesek, mégpedig az ár, és a fizetési mód, illetve a hozzácsapott családi idill története. Hetvenötezret kóstált a Nike Air Jordan true blue, Petiminiszter pedig kápéval egyenlítette ki a számlát, ami elgondolkodtató. Hogy miért kápé, hogy ez valami ösztönös önvédelem-e, mert a kártyának nyoma marad, míg ennek meg nem egyáltalán.

Rossz amerikai krimikben szoktak csalódottak lenni a nyomozók, hogy készpénzzel fizetett az ellenőrizni kívánt alak, tehát követhetetlen, azaz meglép. Ha az ember egy maffiakormány tagja, akkor lehetnek benne ilyen ösztönök, ha már nem is tudatos, de Petiminiszter ki is hangsúlyozta, hogy fizetni „készpénz, mindig”, ami elgondolkodtatja az embert. Ám lehet ez részünkről szimpla rosszindulat is, mégis, olyan időket élünk, hogy ezt is vállaljuk. Még az áron sem rugózunk túl sokat, ha egyáltalán ilyen nyugdíjas tekintettel.

Illetve csak annyit említünk meg, hogy Pintérminiszter ennél kevesebbért, illetve kevesebbel akarja lekenyerezni (megvenni) a tanárokat, amikor – és ez nem vicc – Köbüki ösztöndíjat ajánl nekik a tehetséggondozásért. Ez hetvenet ér az államnak, amiből Petiminiszter még egy szaros cipőt sem tud venni, de nem vagyunk mi demagógok. Vele az a nagyobbik baj, hogy ilyen – edzőcipő – öltözetekben jár külügyminiszterkedni, s bár nem a ruha teszi az embert, valamennyire azért jellemző rá. De úgy is mondhatnánk, mindegy, milyen cipőben ordít.

Mint például egy svéd kisfilm miatt, amelyben azt magyarázzák el az ottani gyermekeknek, hogy Magyarországon „hanyatlásnak indult a demokrácia”. Nem azt szajkózzák, mint az oroszok, hogy ’56 fasiszta felkelés volt, s ami miatt Szijjártó az edzőcipőjében meg sem szólalt, hanem élénken hallgatott. Most viszont a svédeket megfenyegette, hogy emiatt az érzékeny lelkű fideszista képviselők, a bátor százharmincvalamennyik nem fogják megszavazni a NATO csatlakozást, mert nálunk így függnek össze a dolgok. Míg Orbán mást nem csettint.

Szijjártó egyébként – és közeli munkatársa, a tiszta tekintetű és bülbülszavú Menczer – értekezletet celebrált a nagyköveteknek, ahol ez a két alak, az edzőcipős és a sportriporter tartott előadást a magyar külpolitika irányairól százharminc magyar nagykövetnek meg konzuloknak. Már akit beengedtek a fogadó országba, mint ahogyan Kanadába Bencsik Jánost már egy fél éve nem. Ebben az értekezletben egyébként az volt a szép, hogy beléptetőkapukkal ellenőrizték, ki mikor érkezett vagy ment el, és percalapú pénzbüntetésekkel fenyegettek.

Illetve fenyegették a külügyeseket. Viszont utána büszkék voltak, ez a módszer milyen hatásos, mert az összes hazaáruló időben ott volt meghallgatni ennek a két ökörnek az iránymutatásait. Nem túloz az ember a jelzővel, mert ismerve Menczer megszólalásait, senki nem vádolhat azzal, hogy túlzásokba esünk. Kiegészítve azzal, Szijjártó sem sokkal jobb, sőt, még károsabb is belegondolva a horkolásgátlókba, vakcinákba most pedig az akksigyárakba, amelyekkel szó szerint a romlásba taszítja az országot, ha hagyjuk. És mért ne hagynánk.

Öt diáktüntető ellen indít eljárást a rendőrség ezúttal, akik a saját-, az apjuk és az ország jövőjéért vonultak pénteken, és minden bizonnyal nem arra büszkék, hogy édes szülőjük Nike cipőt vásárol, amivel viszont Szijjártó dicsekedett. Mint a filmünkben kifejtette, „Az elmúlt kilenc évben, mióta miniszter vagyok, amikről én azt gondoltam, hogy nagy dolgok, tizedannyi lelkesedést váltottak ki a gyerekeimből, mint hogy ide jövök”. – Nem ismerjük a Szijjártó gyermekeket, de látatlanban is megértjük őket.

Viszont ha majd később szembenéznek azzal, mit művelt az apjuk, lehet, még a rokonságot is letagadnák, de ebben, ugye nem lehetünk egészen biztosak. Abban azonban igen, hogy belőlünk még ez a cipőboltos pörformansz sem volt képes semmilyen jó érzést előhozni vele kapcsolatban, mi több, épp ellenkezőleg. Mert azt látjuk, hogy kies hazánk egyik sírásója milyen kétségek nélkül és vidáman éli az életét, és ez az aktus veti föl bennünk azt a dilemmát, hogy van-e Isten, illetve, ha igen, miért ver minket. Mert lassan ez lesz az egyetlen kérdés.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
2 hozzászólás “A Nike cipő hatása a nagykövetekre
  1. kovacs_ugynok szerint:

    Könnyen költi más pénzét, amiért nem dolgozott meg. Nekem még a 25ezres cipő is kissé túl drágának tűnik. Pedig simán meg tudnám én is venni, csak hát ezért a pénzért én megdolgozom, és megnézem mire adom ki, vagy nem.

    De az egész történetből mégis csak megint a fránya Freudi elszólás a lényeges: „készpénz, mindig”

    Nekem, aki banki átutalással kapja a fizetését, és már régen nincs boríték se, mindig problémát okoz a havi 150eFt-os, készpénzfelvét. Mert azért még sok hely van, ahol sajnos csak kápéval tudok fizetni. A postásnak is ha nála adom fel a csekket, sokszor nem működik a banki terminálja, és borravalót se tudok adni neki ha kártyával fizetek.

    De nem is én vagyok a lényeg, hanem a petiminiszter, aki csak készpénzzel szokott fizetni. Na, azt meg hogy?
    Azt ugye tudjuk, hogy a banki műveleteknek nyoma van, és a pénzváltók se számlára utalnak, hanem kézbe kapjuk a forintot amikor visszaváltjuk a nyaralásról marad kunát. Legalábbis amíg volt kuna, de a többi valutával ugyanaz a helyzet. Tehát, a petiminiszter tőlünk biztosan számlára kapja a fizetését, ugyanúgy mint a legtöbb magyar. Akkor miből fizet mindig készpénzzel? Valószínűleg nem a bankjegykiadó automatánál áll sorban a kápéért. Valószínűleg kap annyi lovettát készpénzben, akár dollárban vagy euróban, amiből az egész havi kiadását tudja fedezni. A nagy kérdés csak az, hogy honnan, és főleg, miért? :/

  2. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Nem értem mit nem lehet ezen megérteni ? Korrekt, emberarcú kis életkép volt ez. Csupán az maradt ki amikor a Nokiás dobozból előhalássza a bankókat… 🤪

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum