Tizenöt pont

A kötcsei bográcsozás közben Orbán delirált is egy kicsit, kiszivárogtatandó belső használatra. S hogy minden undorunk ellenére szólunk róla, az azért van, mert a következő hetekben és hónapokban ezt fogjuk visszahallani mindenhonnan és a legkülönbözőbb formákban, és ez azért lesz pikáns, mert a kötcsei tartalmaknak – ahogyan ez már megszokott – az ég egy világon semmi közük a valósághoz. Azon kár merengeni, hogy Orbán hülye, vagy csak tetteti, de az már egy szint, amikor nem a bávatagoknak szánt pénteki böfögésben beszél zöldségeket, mert azoknak mindegy, hanem az általa felhízlalt úgynevezett elitnek.

Hogy a belső körök is ilyen szellemi munícióval vágnak neki a Kötcse utáni életnek, az már delikát, de mindemellett egészen lehangoló is. Megtudtuk indításként, hogy ezúttal 2034-ig tervez uralkodni örökös miniszterelnökünk, amiből az az érdekes következtetés fakad, hogy olyan aktusok, mint választás, eszébe sem jutnak. Meg sem fordul a fejében, hogy akár vereséget is szenvedhet egy ilyenen, és az a szomorú, hogy amikor jóindulatúan Orbánt ma már csökkent szellemi képességű organizmusnak nevezzük, nem erre a jövőképre gondolunk, mert ebben az egyben nagy valószínűséggel igaza van.

Addig uralkodik, ameddig a kedve tartja, tehát a belátható idők végezetéig, amibe csupán a koleszterin vagy az alapvető élelmiszer túlzott élvezete szólhat bele. Innen nézvést azonban még tragikusabb, amiket előadott, mert voltaképp abban semmi jövő nem mutatkozott. A már évtizedes „folytatjuk” szlogen volt csupán, mert az olyan célokat, amelyek javarészt elérhetetlenek, az álmok közé kell besorolnunk. Viszont, hogy a kötcsei álpolgárok az álpikniken ennek is tapsolni bírtak, az az ország jövőjét még kilátástalanabbá teszi, ha lehet ilyet mondani a mostani tragikus helyzetben. Mert abban vagyunk.

Nem sorolnánk itt a fenyegető államcsődöt, az ország évtizedekre eladósítását, nem említenénk olyan pitiáner dolgokat, mint oktatás, egészségügy, széthulló államigazgatás, lerohadó vasút vagy vízellátás. Szinte – ma már, mert evidencia – nem érdemes beszélni a recesszióról, az egyre többféle adókról, és szóra sem érdemes a fékezhetetlen infláció. A bezuhanó turizmus, útjaink kiábrándító állapota, a kisvállalkozások szaporodó csődjei, országunk jelen állapotában tehát lélegeztetőgépen van, a szegényedő lakosságról nem is beszélve. Mindezt azonban csak azért volt szükséges megemlíteni, hogy lássuk az álmokat.

Orbán álmait és azok tarthatatlanságát, ami arra jogosít, hogy az elképesztő tizenöt pontján darabonként végig se menjünk – mert minek -. Innentől fogva minden vízió csak lázálom bezárólag addig, hogy kies hazánk az orbáni olvasatban nem olyan ország lesz, amely hiteltől hitelig támolyog, hanem a világ bankárja lesz, meg ipari nagyhatalom elrettentő hadsereggel. Ha csak ennyit sorolunk a bográcsos delíriumból, éppen elég, hogy azok előadójának szellemi állapotát kétségbe vonjuk, bármennyire is bizonygatja mindenki ennek az ellenkezőjét. Akinek az álmok maradtak, és azokat valóságként éli meg, minek nevezhető?

Ha politikus és nem romantikus költő, akkor a válasz egyértelmű, vagy legalábbis annak kellene lennie. Innentől pedig már nem is magunkhoz és magunknak beszélek, akik már évtizede tudják, milyen tragédiák felé haladunk az Orbán megszabta úton. Oda kell visszautalnunk, hogy a kötcsei delírium nem a bávatag tömegeknek szólt, hanem a belső körnek, akiket ezek szerint Orbán ugyanúgy meg akar vezetni, és amit még tehet is, mert momentán, ha kevesebb is, de van még hús a kondérban. Nem ártana azonban belátni, hogy vészesen fogy a matéria, lassan nem lesz mit osztani, és a buroklét elillan.

Nem fogjuk sajnálni őket, csak látjuk majd, amit most is, ők azonban csak későn jönnek rá, hogy ők is meg lettek vezetve. A szétosztható vagyontárgyak elfogynak, pénz nem lesz, és a mostani kötcsei polgárok jó részét is eléri a kolduslét, amin nagyon fognak csodálkozni. Nem hullatunk értük könnyeket, csak arra hívnánk fel a figyelmet, ők azok, akik a kordonon belül léve valamit még tehetnek az összeomlás ellen, mert ha nem, akkor nagyon keserű lesz az ébredés. Egyszóval arra volnánk kíváncsiak, mikor hullik le a hályog a szemükről, aminek híján ők is mennek a vádlottak padjára. Azaz, lehet választani a kilátástalan jövők közül nagy bizalommal.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
4 hozzászólás “Tizenöt pont
  1. cyr45 szerint:

    Beidézem egy mondatodat:

    „A szétosztható vagyontárgyak elfogynak, pénz nem lesz, és a mostani kötcsei polgárok jó részét is eléri a kolduslét, amin nagyon fognak csodálkozni.”

    Ezt mégis, mire alapozod?…
    Már megbocsáss, de ez csak egy vágyálom részedről!:-(

    Azok a görények (legalábbis a ravaszabb, nagy hányaduk) már bőségesen bespájzoltak annyi vagyont, hogy abban az esetben sem fogja őket a „kolduslét” fenyegetni, ha istenük, és a NER -valamilyen csoda folytán- nem lenne már!

    Szóval, ne reménykedj ilyesmiben, meg fogják úszni, b+.:-((

  2. miki1950 szerint:

    Egy hülye nem százat csinál, de ezeret.
    Ellene nincs mit tenni, az idő vasfoga majd megoldja.

  3. Tom Sawyer szerint:

    Kedves Rezeda !

    Tisztázzunk egyet. Ezek nem fognak semmit sem csinálni.Egyszerüen képtelenek rá. Ezeket így szelektálták, gazember semmit érő banda. Nézd meg ki az ellenzék ? Az Ungár Péter ?? Röhej az egész ország….
    A Hadházynak, Czeglédynek tisztelet, dee egyedül kevessek.. Mi meg rohadt gyávák vagyunk kiállni a gyerekeinkért, az unokáinkért…

    Ez az igazság

    Persze mi is egy hülyék vagyunk, hogy hagyjuk a fejünkre sz@rni a csürhét….

    • miki1950 szerint:

      A hülyék és gyávaság megállapítással egyetértek, mert itt van a lényeg.
      A pártok meg olyanok amilyenek, nincs rá hatásunk.
      Ha ez a rendszer egyszer bukik, az nem az ellenzéki pártok érdeme lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum