Pedofilbuzikurvák

Lankadtan lógott a zászló a ház kapuja fölött. Annyira nem mozdult a levegő, hogy értelmetlen is volt zászlónak lenni, főleg úgy, hogy sehol a téren máshol nem akadt párja. Mindez tán arra utalt, hogy a nyájas lakosság nem igazán törődik a közelgő ünneppel, egyáltalán nem érdekel senkit sem az államalapítás, sem Szent István, sem az új kenyér és az alkotmány sem, ami már úgysincs, kommunista emlék a múltból. S most, hogy minden így összekavarodott, nem az történt, hogy mindenki megtalálta a maga ünnepét a trágyadombon, hanem, hogy senki nem talált semmit sem egyáltalán.

Olyan üres volt minden, amennyire értelem nélkül lógott az ernyedt zászló. De míg el nem feledem, az én fatornyosom álmos terén történt mindez, s felőlünk az a szóbeszéd járja, hogy minálunk vagy a szél fúj, vagy pediglen harangoznak. De ez volt az a kivételes helyzet, amikor egyik sem történt, ezért lehetett olyan tisztán hallani a szökőkút csobogását, az emberi hangokat, amelyek a messziből valami egységes végtelenné állottak össze, amitől olyan álmosság telepedett mindenre, hogy a szobor is hatalmasat ásított. És most derült ki ennek okán, hogy kőfogai rohadnak, amit eddig gondosan és nagykomoly pofával takargatott.

Alig is kell valami hát, hogy mindenről lehulljon a lepel, elég egy apró karcolás a lét szövetén, hogy annak mocska kivirágozzék. És meg is teszi, még csak lépni sem kell érte, vagy lehajolni, ott csoszog előttünk az élet egy homeless formájában le és alá naponta a téren, most épp a vánnyadt zászló alatt. Mondhatnánk azt is, hogy fura figura, de nem vagyunk sem konvenciók, sem pedig előítéletek rabjai, mert más szemszögből, tán épp az övéből, mi vagyunk a nem szokványosak, amennyiben viszonylag jól tápláltan létezünk (mint a pszichiátrián az anamnézis, fejlett táplált férfibeteg, mint valami borjú vagy paripa, de az már régen volt.)

Nézőpont kérdése csak, hogy ki minek bizonyul. Ahogyan történetünkben is összegző lemondást tapasztaltunk csupán a mi homelessünk részéről, mikor is kért, de nem kapott, majd csendben tovább csoszogva csak úgy az orra alá dörmögte az összegzést mindazokról, akik nem adnak, mégpedig így: pedofilbuzikurvák. Nincsen ezzel baj úgy önmagában, és voltaképp sehogyan sem, hiszen csak annyi történt, hogy hősünk összefoglalta azon organizmusok halmazát, akik az ő nyomorát okozzák, és ezek szerint az idézett furán összetett szóban foglaltak azok, de, hogy miért, az nem lett kifejtve. Sem általa, sem az égiek segítségével.

Mi azonban erősen sejtjük, mert arra kell gondolnunk, ez a kedves homeless honnan veszi az információkat, amelyek tudatát alakítják, és igazából ezt nem is annyira nehéz kihüvelyezni. Jár-kel ő a téren reggeltől estig, csoszog. Hogy honnan jön vagy hová tart, senki nem tudja, talán saját maga sem, s ahogyan létezik a térben föl és alá, szavak, mondatfoszlányok érkeznek meg hozzá, és várnak riadtan vele. A távolságból közel jövő hangok értelmet nyerve azok szájából, akik nem adnak, ablakból kiszűrődő rádióhang, a téren hömbölgő megyei lap, amely mind afelé mutat, hogy az élet szép, s kizárólag az ő egén van borulat.

Mindezt így elviselni nehéz lehet. Az életet is önmagában, de a téren csoszogva mások jóindulatára és megalázó könyörületére utalva minduntalan egyenesen elviselhetetlen, főleg, ha mindenki másnak jó ránézésre legalább, de, ha nem ad, akkor fölbukik az árból a hallott szöveg, pedofilok, buzik, kurvák, amelyek uralják a köznapokat, mint minden bajok okozói. S ha egy félelmetes Gólemet kell keservünk indokaként összegyúrni, akkor megszületik a morrantott és soha nem hallott összetétel: pedofilbuzikurvák. Ez, akárha politikai összegzés is lehetne korunkból, mert itten más baj nincsen, csak ezek.

Egyébként a homeless kedvesen mosolygott és ingatta a fejét mindezen összegzés során, indulat vagy sérelem nem látszott benne és rajta, csak az igazat, a színtiszta igazat mondta, amikor a következő ember sem adott, és belekerült az ő Brehmjébe, aminek viszont nem tudni hány fejezete vagy lapja van. Szép nap volt az ünnep előtt, a zászló rongyként csüngött, valahonnan zene szólt, és az ég felvette azt a nagy kékséget, ami már az őszt ígéri, amibe iramlunk mi, a homeless, a tér és az idő. Éhezni viszont a bájos ég alatt sem kellemes, ezért jó, ha tudjuk, a fura szóbokor nem nekünk szól, hanem föntebb, ami miatt így van ez az egész.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
2 hozzászólás “Pedofilbuzikurvák
 1. kovacs_ugynok szerint:

  Igen, az orbánnal és a kormányával, a közpénz nemzetgazdasági szintű ellopása után, a második legnagyobb probléma a közélet esztelen mérgezése, a közerkölcs rombolása, gyűlöletkeltés az állampolgárok között. Direkt nem fideszt írtam, mert fidesz nevű párt nem létezik. Van egy ilyen nevű gazdasági háttérszervezete az orbánéknak, de semmilyen párt jelleget nem mutat. Inkább egy maffiára hasonlít, ahol a keresztapa irányít mindent. De demokratikus választások, ami egy pártot meghatároz, na az nincs. :/

 2. Tom Sawyer szerint:

  Kedves Rezeda !

  A héten megjártam Tolnát-Baranyát, és nagylányomnak kell igazat adnom, aki egyébként pszichológus, szociológus. Nem lehet nem észre venni, mennyire látványosan több hajléktalant látni mindenütt . Korkép, társadalmi lenyomat..

  És most engedd meg bemutassam, hogyan ment el az eszem, az ünnep alkalmával.
  Régóta szeretném Márton Áron gondolatait megosztani veletek, és mikor ha nem ma, Szent István napján. Tudom, hogy sok kormánypárti honfitársunk is olvassa a soraidat , és tisztában vagyok azzal is, hogy ezután sem fog semmi megváltozni . Mert a bátorak mindig bátorabbak lesznek, és ugyanúgy Krisztust ordibálva fognak menetelni az utcáinkon. Dee mégis.. Ha mielőtt a gombot megnyomják, ha a tükörbe néznek jusson eszükbe nekik is a Püspök Úr alábbi, 75 évvel elötti gondolatai.
  Szóval kedves Rezeda, így hülyültem meg, ma virradóra.. :))

  Jaa, majd lemaradt : Isten éltessen Magyarország !!

  „Aki felebarátja ellen vét, veszélyezteti a kereszténység kétezer évi munkájának egyik nagy eredményét, az emberek testvériségének gondolatát. Nem keresztény, hanem pogány szellemben jár el, s – akarva, nem akarva – csatlakozik azokhoz a törekvésekhez, amelyek fajokra, elkülönült társadalmi osztályokra és önző szövetkezésekre bontották, egymással szembe állították és kibékíthetetlen ellenségeskedésbe hajszolták a népeket. Aki a felebaráti viszonyt az emberek egyik csoportjától, bármilyen meggondolások alapján elvitatja, az magára vonja az ítéletet, hogy adott esetben őt úgy tekintsék, mint „pogányt és vámost”, ami az evangélium nyelvén törvényenkívüliséget jelent.“

  „Melldöngetés és a farizeusi kérkedés nem ér semmit. Mindig rokonszenves az olyan ember, aki magáról, dolgairól, hivatásáról keveset beszél, de csendben annál odaadóbban dolgozik.

  És mindig gyanús az olyan, aki hangosan katolikus, vagy úton-útfélen a nemzetiségével kérkedik. A melldöngető, fennhangon magyarkodó magyarok teszik fajuknak a legrosszabb szolgálatot. (…)

  Nem a beszédek és nem a pohárköszöntők, nem a szereplések viszik előbbre a közösség ügyét és öregbítik a becsületét a kívülállók szemében, hanem a hit szerinti becsületes élet; a csendes, zajtalan munka, a kötelességek lelkiismeretes vállalása azon a helyen és szerepben, ahová a hivatás és a közösség bizalma állított. ”

  Forrás: https://quotepark.com/hu/szerzok/marton-aron/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Archívum